Index Vakbarát Hírportál

Majdnem újra elszúrták az ajaxos 11-est

2010. december 15., szerda 17:30

Két franciának most bejött az araboknál, de nem sokon múlt, hogy úgy járjanak, mint Pires és Henry korábban.

Az Egyesült Arab Emirátusok bajnokságában az Al Ittihad-os Gregory Dufrennes és Simon Feindouno hozta össze a trükkös büntetőgólt, épphogy.

Az Al Ain elleni mérkőzés 88. percében Dufrennes állt a tizenegyesponthoz, de nem kapura lőtt, hanem csak előre pöckölte a labdát. A kissé rövid passzra csapattársa érkezett, a tizenhatoson kívülről berobbanó Feindouno a kimozduló kapus mellett keresztbe lőtt a hálóba. Az Al Ittihad ezzel a - teljesen szabályos - góllal 4-1-re verte az Al Ain-t.

Dufrennes-ékhez hasonló gólokat korábban is lőttek, az egyik legemlékezetesebbet Johan Cruyff és Jesper Olsen hozta össze 1982-ben egy Ajax-meccsen: még tovább kombinálták, a tizenegyest lepasszoló Cruyff még vissza is kapta a labdát, ő lőtt a kapuba.

Bár a legtöbben Cruyffhoz kötik a lepasszolt tizenegyes kitalálását, nem ő volt az első, aki így rúgott gólt. A belga Rik Coppens már 1957-ben, válogatottmeccsen bemutatta ezt a trükköt csapattársával Izland ellen. Már 4-0-ra vezettek, amikor büntetőt lőhetett, és akart valami különlegeset mutatni a nézőknek.

Az egyik csapattársának odasúgta, hogy két érintésből fogja belőni: csak akkor szabályos, ha az első rúgás után más is belér a labdába, Coppens így elgurította, majd a visszapasszt vágta a hálóba. (A videón 1:33-tól.)

Idén az ázsia Bajnokok Ligájában is volt lepasszolt tizenegyesgól. A japán Sanfrecce Hiroshima egy ilyennel nyert 4-3-ra a dél-koreai Pohang Steelers ellen.

A lepasszolt tizenegyes nemcsak a kapust tudja megzavarni, az Arsenalos Henry és Pires is próbálkozott ezzel a trükkel egy Manchester City elleni meccsen. Pires viszont alig ért hozzá a labdához, Henry nem is látta, így a védők tisztáztak.

A tizenegyes már akkor szabályos, ha a büntetőt elvégző játékos előre rúgja a labdát, nem kell elérnie semmilyen konkrét pontot, gólvonalat vagy a kapust sem. Miután előre rúgta a labdát, játékba hozta, és már más is hozzáérhet.

Rovatok