Index Vakbarát Hírportál

Tét nélkül már tud nyerni a Debrecen

2010. december 16., csütörtök 23:10

Hat év után újra meccset nyert magyar csapat az Európa Liga főtábláján. A Debrecen unalmas meccsen kihasználta a motiválatlan Sampdoria hibáit, Kabát kétszer jól indult be a kapu elé, a védők pedig hagyták, hogy gólokat lőjön. Ezzel a megérdemelt győzelemmel nem a Loki lett az Európa Liga leggyengébb csapata.

A Debrecen két hete nem játszott tétmeccset, a szintén kiesett olasz Sampdoriának sokkal fontosabb a hétvégi rangadó a Genoa ellen, ez a két tény előre jelezte: nem lesz látványos a játék a mínusz tíz fokban.

Az első percben volt egy kisebb lehetősége a vendégcsapatnak, utána viszont ritka unalmas percek jöttek, egészen Kabát lövéséig. Az ukrajnai túrán az erejét a városban is megmutató játékos 25 méterről lőtt, az olasz kapus vetődve hárított.

Czvitkovicsnak volt még egy lövése közelről, Yannick egy szöglet után kapott jó labdát, ballal, a bal oldalról lőtt, és nem sokkal mellé.

A másik oldalról Koman jelezte, hogy a pályán van - ő volt a legaktívabb, szervezett, csapatkapitányként küzdött -, de rosszul találta el a labdát tizennyolc méterre a kaputól.

A második félidő egy pillanat alatt megélénkült, mert megszerezte a vezetést a Loki. Yannick futott el a bal szélen, Kabát középen jól érkezett, nagy szerencsével maradt előtte a labda – védőjéről, Messináról visszapattant elé -, és közelről a kapuba kotorta.

A 62. percben Laczkó csavarta el a labdát a sorfal mellett 22 méterről, da Costa ütötte ki a jobb alsó elől.

A 77. percig kellett várni az újabb magyar helyzetre, Czvitkovics passzolt a bal oldalon üresen álló Szakály Péterhez, aki mellel átvette a labdát, jobbal azonnal lőtt, a hosszú sarok elől tolta ki a labdát a kapus.

A tartalékos Sampdoria a folytatásban sem vezetett egyetlen épkézláb támadást sem, ezt a visszafogott iramot bírta a Loki, Bernáth elfutása után pedig a második gólt is megszerezte. A hátvéd középre passzolt, Kabát nem tehetett arról, hogy róla pattant be a labda, a menteni igyekvő hátvéd őt találta el az ötösön belül. Ez még az elsőnél is szerencsésebb találat volt.

A győzelem értékét növeli, hogy ugyanebben a sorozatban tét nélkül meccset nem tudott hozni az osztrák Salzburg. Szerdán pedig a már kiesett, ugyanilyen hozzáállással játszó Palermót sem tudta verni a svájci Lausanne.

Herczeg András, a DVSC vezetőedzője: "Jól játszott a csapat, többet veszélyeztettünk, megérdemeltük a sikert. Az első tíz percet leszámítva végig mi irányítottuk a találkozót. Genovában is rászolgáltunk volna az egyik pontra, pedig akkor teljes csapattal játszott az olasz gárda. A jövőmről nem szeretnék beszélni, most örüljünk ennek a sikernek".

Domenico Di Carlo, a Sampdoria vezetőedzője: "Fiatal csapatom a viszontagságos körülmények ellenére helytállt, ennek ellenére a Debrecen megérdemelten nyert. Nekünk már a hétvégi, genovai rangadóra kell koncentrálnunk".

A címvédő Atletico Madridnak befejeződött a sorozat, az orosz Zenit előtt viszont le a kalappal, mert idegenben legyőzte a görög AEK Athént, jóllehet már továbbjutott. Ezzel Juhász Roland csapatát, a belga Anderlechtet segítette tovább.

Rovatok