Index Vakbarát Hírportál

Van idő a vb-hősökre

2010. július 5., hétfő 11:12

Meccsek közti szünnapon születnek az igazi történetek, mert van idő apróságokkal foglalkozni. Hős vagy ellenség a ghánai ziccert kiütő Suarez? A nagy csapatoknál sorra veszik elő a bűnösöket: Dungát kirúgták, Maradona megroppant, Capello magyarázkodva folytatná. A 11 kg kokaint trófeává alakítani is becsületes teljesítmény.

Az utolsó négy meccset a soproni Volt fesztiválon kellett megnéznem, és bár a legrosszabb dajdajázós közösségi focinézésre is felkészültem, csalódtam.

A holland-brazil azt hozta, amit vártam, nehezen látható kivetítőt, vuvuzelázó szurkolókat és sörrel locsoló, a brazil lesgólt is megadó éretlen szurkolót, ahol a kezdetben braziloknak szurkoló tömeg úgy vált narancsossá, hogy ezt Orbán Viktor sem írhatta volna meg szebben.

A foci fontosságát jelzi, hogy a Prodigy megvárta, hogy a 121. percben belövi-e a tizenegyest Asamoah Gyan, de a Poison című szám alatt dermedten nézték az emberek a kivetítők előtt a meccset. A tizenegyes a játék egyik kegyetlen szépsége, én például imádom, főleg akkor, ha már ekkora a tét.

Uruguay-Ghána 1−1 (tizenegyesekkel: 4−2) összefoglaló

A német-argentin meccsre direkt a szobámban maradtam, hogy gólonként szembesüljek azzal, hogy a szerethetetlen, Lothar Matthäus szimbolizálta németek játéka kedvemre való, és hogy Maradona tényleg egy szórakoztató bohóc, aki nem sokra hivatott edzőként, de az oldalvonalról istenien szurkolt.

Ezeket a szünnapokat kell igazán értékelni. Végre lehet elemezni és szöveget értelmezni, amennyiben a szöveg maga a mérkőzés, a főszereplők és a drámai cselekmény csak közben alakul, a díszlet nem változik, ahogy a zenei aláfestés sem. Így lett Maradona az antik drámák mélybe zuhant hőse, míg Suárez találékony kiskirályfiként mentette meg a királyságot.

A focimeccsen játszik két csapat, az róluk szól, az összes többi idő viszont rólunk, nézőkről, akiknek értelmezniük és megoldaniuk kell több nagy válogatott és megkérdőjelezett, csillogását veszített sztár életét. Minden rajtunk múlik, hogy a sok felemás meccset rendszerbe foglaljuk, és úgy tegyük értelmezhetővé, hogy történeteket gyártunk belőlük. Most mindenki a szépen focizó, fiatal és lendületes, Merkellel iddogáló német csapat sikertörténetét írja.

kérdés mindenek előtt: az uruguayi Suárez egy utolsó, Henry-féle csaló vagy pedig nemzeti hős. A Goal olvasói 66 százalékban úgy döntöttek, hogy Suárez nagy védése a lehető legjobb dolog, amit tehetett a csapatáért. Befújták, kiállították, úgyhogy ezt megbeszéltük. Egy meccsre tiltották el, a vb-n még játszhat.

Az egyik legnagyobb dráma és szembenézési kényszer az angoloknál van, a sajtó Capello eltávolítását követeli, miközben ő fiatalításról és új csapat építéséről beszél. Az olasz edző felsorolta a már sokszor ismételt kifogásokat, hogy a Premier League-ben mindössze 38 százalék angol játszik, ahogy a németek sikerét abban látta, hogy nem németek alkotják a csapatot, amit eleve 80 millió játékosból válogatnak ki. Capello már fiatalítva játszana a néhány hét múlva esedékes magyarok elleni barátságos meccsén.

Hollandia-Brazília 2−1 összefoglaló

A braziloknak még kell egy kis idő, hogy feldolgozzák a hollandok elleni kieséssel járó vereséget, ezért csillapítandó az emberek utálatát, gyorsan megváltak az eddig is sokat támadott, a brazil focit védekezésből felépítő Dungától. Luiz Felipe Scolari és Leonardo jöhet szóba utódként, de mindegy, kit választanak, a saját rendezésű vb-n 2014-ben nem éghetnek így le.

Itt térjünk ki Felipe Melóra, aki a járási bajnokságok felhevült hangulatát idézve kijelentette, ha sérülést akart volna okozni Robbennek, akkor el tudta volna törni a lábát. a szurkolók egyedül őt nem fogadták szeretettel, testőrök kísérték el, Maradona meg helyre rakta volna a német B-közepet, annyira nem tudta feldolgozni a vereséget.

Argentína-Németország 0−4 összefoglaló

A feldolgozhatatlansága miatt is jelent Argentínában nemcsak szakmai, hanem vallási problémát is a kiesés: hogy akkor most félisten vagy sem Maradona, aki a világ egyik legjobb keretéből nem volt képes kihozni semmit. Heinze szerint kell adni Maradonának még egy esélyt a 4-0-s vereség után, bár a szövetségi kapitány nem tudja, folytatja-e, de mindenképpen ezt a támadó stílus lenne a cél. 1986-ban első lett a világbajnokságon, viszont most úgy érzi magát, mint akit leütött Muhammed Ali, és nincs energiája jelenleg semmire. Nem csodáljuk, reménytelenek és ötlettelenek voltak, szétfocizták őket.

Hasonlóan reménytelennek tűnt a borzalmas vb-meccsekkel a háta mögött Fabio Cannavaro, aki ellentésen állt hozzá a siketelenséghez: bemutatkozott új, dubai csapatánál, az al-Ahlinál, ahova kifejezetten nem a pénz miatt igazol, inkább a családja játszik ebben szerepet, mondja, mi meg elhisszük. A válogatottságtól visszavonuló csapatkapitány szerint Spanyolország vagy Németország fog nyerni a döntőben.

A spanyoloktól egyetlen hír szivárgott ki: Pique tudja, hogy Fabregas mennyire a gyerekkori klubjában, a Barcelonában akar játszani. Az elődöntőben Uruguay ellen a kisebb sérülést szenvedett Robin van Persie és Joris Mathijsen is játszhat. A legtöbben német-spanyol döntőt várnak egyébként.

A nap híre minden vita nélkül: a kolumbiai rendőrök találtak egy 11 kiló kokainból készített vb-trófeát, amit Madridba akartak küldeni.

Rovatok