Index Vakbarát Hírportál

Chile 48 éve vár vb-győzelemre

2010. június 16., szerda 11:31

Chile második lett a dél-amerikai selejtező csoportban, egy ponttal maradt le Brazília mögött. Az edzőmeccseken kirobbanó formát mutattak, Honduras épp ellenkezőleg. Ha Chilének továbbjutási álmai vannak, nem szabad pontot veszítenie.

Honduras harmadik helyen ment tovább a közép-amerikai selejtező zónából, csak az amerikai védőnek, Bornsteinnek köszönhette, hogy kijutott. Honduras Pavon góljával hozta az utolsó győzelmet Salvadorban, de amikor lefújta a bíró a meccset, mindenki azt hitte, ez kevés a továbbjutáshoz, mert Costa Rica akkor még 2-1-re vezetett az Egyesült Államok ellen.

Aztán jött a 94. percben Bornstein és átírta a csoport végeredményét: az egyenlítéssel Honduras ledolgozta kétpontos hátrányát Costa Ricával szemben, és jobb gólkülönbséggel a harmadik lett, vagyis vb-résztvevő.

Honduras 2001-ben a Copa Americán legyőzte 2-0-ra Brazíliát, de az talán egy erősebb csapat volt. Most is van egy elismert játékosa az országnak, hiszen David Suazo a Genoa játékosa – az Interben is megfordult -, de a sérülései miatt nem futhatott kimagasló szezont.

Tizenhat meccsen három gólt szerzett, és ott lesz a kezdőben, de a játékhiány alighanem érződik majd rajta. Románia ellen nem volt a pályán, Honduras az utolsó felkészülési meccsen sima háromgólos vereséget szenvedett. Aggasztó, hogy az elmúlt öt meccsén nem nyert a csapat, pedig Azerbajdzsán (0-0) és Fehéroroszország (2-2) is az ellenfelek közt volt.

Chile önbizalommal telve várja a vb-t, hiszen a három legutóbbi meccsén úgy nyert, hogy még csak gólt sem kapott. Zambiát 3-0-ra, Venezuelát 1-0-ra, Izraelt 3-0-ra verte. Chile legjobb csatára is egy Suazo, Humberto, a Zaragoza játékosa hatgólos volt a szezonban, de nagyon fontos pontokat szerzett a kiesés ellen harcoló csapatnak.

Ő is sérült volt, úgy látszott, nem is játszhat, de az eddigi információk szerint ott lesz a csapatban, így Chile elérheti azt, amire 1962 óta készül: meccset nyer világbajnokságon. (Napra pontosan 48 éve verték a bronzmeccsen Jugoszláviát.) Azóta 13 mérkőzésen nem tudtak nyerni, 1998-ban három döntetlennel jutottak tovább.

A chileiek ikonja, Ivan Zamorano is Dél-Afrikában van, a FIFA honlapján azt nyilatkozta, hogy ilyen jó véleménye még nem volt chilei válogatottról. Marcelo Bielsa kapitány filozófiája érvényesül a pályán, a játékosok felkészültek, technikásak.

Zamorano kedvence amúgy a 22 éves Alexis Sanchez, meggyőződése, hogy előbb-utóbb valamelyik európai topcsapatban köt ki, nem marad az Udinesében.

A meccset eldöntheti a védekező középpályás, Wilson Palacios (Tottenham) és Matias Fernandez (Sporting) csatája. Fernandez szervezi a chileiek játékát, kikapcsolása fontos. A hondurasi Thomas Hendry, a Wigan játékosa úgy gondolja, a középpályásoknak nehéz dolguk lesz, mert a chileiek nem adnak majd teret, és azonnal megtámadják őket, nehezítve a passzokat.

„Miért nem arra törekszünk, hogy elődöntősek legyünk? Mert csapatunk képes kimagaslóan játszani, de néha rosszul is. Honduras ellen viszont jól kell játszanunk, ez a legfontosabb” – magyarázta Claudio Bravo, a csapatkapitány kapus a Real Sociedaddal feljutott a spanyol élvonalba.

A hondurasi kapitány, Reinaldo Rueda nem lehet a kispadon, mert eltiltását tölti.

Rovatok