Index Vakbarát Hírportál

A posztok alapján iksz a vb-bronzmeccs

2010. július 10., szombat 15:20

Összehasonlítottuk a német és az uruguayi válogatott várható kezdőcsapatát, a posztonkénti összevetés döntetlenre végződött. A németek védői és kapusa jobb, Uruguay viszont a támadások befejezésénél erősebb. Kiegyenlített bronzmeccsre számítunk.

A két csapat némileg eltérő felállásban játszik, de szigorúan nézve a 4-2-3-1-es felállás ráhúzható Németországra és Uruguyra is. Ez alapján összehasonlítottuk a két válogatott várható kezdőcsapatát, a posztonkénti összevetés nálunk döntetlennel végződött.

Kapus

Fernando Muslera igazi bravúrkapus, a vonalon nagyon gyors, kiválóak a reflexei, de a kifutásokat nem érzi. A vb-n is volt már ebből gondja Uruguaynak, Dél-Korea egyenlítését a kapus szerencsétlenkedése hozta meg, de a Ghána elleni büntetőpárbajban minden hibáját jóvá téve két 11-est is megfogott.

 
Muslera hős

Manuel Neuer megbízhatóbbnak tűnik, a kapusok közül talán őt zavarja legkevésbé a furcsán szálló labda, a rutinvédések nem jönnek ki róla.

A két csapat várható kezdője a bronzmérkőzésen

Németország: Neuer - Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Özil, Podolski - Klose
Uruguay: Muslera - Maxi Pereira, Lugano, Victorino, Fucile - Perez, Gargano - Cavani, Forlán, Alvaro Pereira - Suárez

A kifutásokkal neki is van baja, Anglia mindkét góljában benne volt, a megadott egyértelműen az övé volt. Neuer nevéhez fűződik a vb egyik legnagyobb védése, Gerrard közeli, pontos lövését villámgyors vetődéssel, ujjheggyel tolta szögletre. Nálunk a rutintalan, a vb-n berobbanó Neuer jobb, mint a Lazio hullámzó bravúrkapusa. (1-0)

URU - GER felvezető

Hátvédek

Philipp Lahm a világ egyik legjobb jobbhátvédje, a német csapatkapitány kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújt a világbajnokságon is. Nem láttuk még, hogy lefutották, kicselezték volna, és bár egyelőre gól nélkül áll (négy éve a torna első, és utolsó előtti akciógólját is ő szerezte), a támadásoknál is hasznos.

Maxi Pereira inkább jó iparosember a német mellett, botrányosan lassú, de nagyon fegyelmezett, és csapata védelmének többi tagjához hasonlóan igen határozott. Bár neki van már gólja, mégsem kérdés, hogy Lahm a jobb. (2-0)

Út a bronzmeccsig: Uruguay

Diego Lugano az uruguayi védelem vezére, a csapat legnagyobb erőssége, a pontos védekezés elsősorban neki köszönhető. Kiválóan fejel, tökéletesen helyezkedik, alig hibázott a világbajnokságon, kulcsfontosságú, hogy felépüljön a kisdöntőre.

Per Mertesacker jelenléte tulajdonképpen feleslegessé teszi az ívelgetést Németország ellen, a középhátvéd nemcsak magas, de erős is, mellette fejpárbajt nyerni nem könnyű feladat. Mozgékonyságban viszont nagy szüksége van a mellette játszó Friedrich sebességére, a földön verhető. Szépít Uruguay, de 2-1-re a németek vezetnek.

Lugano párja nem állandó, Diego Godin, vagy Maurizio Victorino lehet a másik középhátvéd Uruguayban. Godin mellett a rutinja szól, Victorino pedig hasznosabb a passzjátékban, bátran rá lehet bízni a labdakihozatalokat is. Szóba kerülhet még a Lugano helyén játszó Andres Scotti játéka is, a 34 éves veterán villogás nélkül, megbízhatóan helyettesítette a csapatkapitányt.

Mindegy, kit veszünk ide Uruguayból, Arne Friedrich mindegyiknél jobb játékos. A Herthával kiesett középhátvéd – a hiedelmekkel ellentétben – kifejezetten gyors játékos, a válogatottban megbízhatóan teszi a dolgát, az ő játékára nem nagyon lehetett panasz. Ezen a poszton is a németek a jobbak. (3-1)

Út a bronzmeccsig: Németország

A balhátvéd helye nagy lyuk a németeknél. Holger Badstuber játszhatna itt, de neki a sebessége kevés egy vb-re, Dennis Aogo nagyon fiatal még, így általában a jobblábas, a védelem bal oldalán korábban még nem játszott Jerome Boateng kap szerepet. A védőjátéka megbízható, de a felfutásoknál csak arra jó, hogy bevigye középre az emberét, mert beadni bal lábbal nem tud.

Uruguay egyik legtöbbet dolgozó játékosa Jorge Fucile, aki elképesztő futómennyiséget tesz a közösbe. Rendszeresen fellép a támadásokkal, sőt, a lövéseket is elvállalja. Vitathatatlan, a balhátvéd posztján Uruguay a jobb. (3-2)

 
Fucile hajmeresztő esése

Középpályások

A védekező középpályások közül Diego Perez kirobbanthatatlan, az izomgolyó bármikor végigrohanja a meccset, bárkit leütközik. A támadásokhoz nem sokat tesz hozzá, cserébe soha nem ragad elöl, az általa irányított középpályán nem könnyű átmennie egyetlen ellenfélnek sem.

Bastian Schweinsteiger mélységi irányító posztja telitalálat – bár a spanyolok ellen nem ment neki igazán -, rengeteget dolgozik a középpályán, és a passzokat is leosztja. Óriási harcos, a német válogatott vezére, aki mostanra egyértelműen a közvetlen elit tagja a posztján. Németország növeli előnyét, 4-2-re vezet.

Sami Khedira furcsa tagja a német válogatottnak: mindenből csinál egy kicsit, de sem a csapat védekezéséből, sem a támadásaiból nem veszi ki úgy a részét, ahogy mondjuk egy formában levő Michael Ballack tenné a helyén. Khedira egy közepes átlagot hoz, meglehetősen langyos, amit a vébén mutat.

Walter Gargano valószínűleg bejátszotta magát a kezdőbe Hollandia ellen, a Napoli középpályása az egész mezőnyben a legtöbbet futotta, és felért a támadásokkal is. Védekezni egyértelműen az uruguayi tud jobban a két játékos közül, és a támadásokat megindító passzokat is inkább rá bízzuk, mint Khedirára: 4-3.

Támadók

Thomas Müller lábában egy éve még nem volt Bundesliga-bajnoki sem, most pedig a német válogatott legeredményesebb játékosa a világbajnokságon. A jobb oldalról középre törő játékos nem különösebben technikás, de a kapu elé kiválóan érkezik, fejjel és lábbal is veszélyes, szerepe fontosságát Piotr Trochowsky semmilyen játéka mutatta meg Spanyolország ellen.

 
Müller duplája Anglia ellen

Vele szemben az uruguayi csapat egyik gyenge pontja áll, Edison Cavani inkább csatárt játszik a Palermóban, a szélről indulva eddig a vb-n nem sokat mutatott. Gyengén passzol, a helyzeteit kihagyta, nem is kérdés, hogy Müller sokkal jobb játékos nála: 5-3

Diego Forlánt csatárként ismertük meg, a válogatottban viszont legtöbbször annyira visszavontan játszik, hogy inkább irányító, mint befejező. Minden labdaszerzés után őt keresik a társai, Forlán pedig szorgalmasan gyűjti össze passzokat, hogy vagy maga törjön kapura, vagy távolról lőjön. Nem látszik rajta, hogy 60 meccs körül teljesített idén, pedig már nem fiatal.

Mesut Özil a torna egyik nagy felfedezettje, de sokszor hosszú percekre eltűnik a mezőnyben. Általában a csatárral egy vonalban mozog, onnan lép vissza labdáért, vagy kimozog a szélre, hogy helyet csináljon a középen érkezőknek. Taktikailag már most érett, de még nem olyan vezére a csapatának, mint a másik oldalon Forlán: 5-4

A bal oldalon a németeknél a botrányos szezonja után a világbajnokságra feljavuló Lukas Podolski játszik. A kölni játékosnak hihetetlen bal lába van, gondolkodás nélkül tüzel, ha lehetősége van rá, emellett fegyelmezetten visszazár, ha arra van szükség. Extrát nem nagyon mutatott eddig, de nem lóg ki a csapatból.

Uruguayban Alvaro Pereira indul a balszélről, de ő inkább befele zárva helyet csinál a mögötte érkező Fucilének, több szerepe van a középpályás védekezésben, mint a támadásoknál, pedig nem ügyetlen játékos, aki jól lát a pályán, ha kevés váratlan megoldás is várható tőle. Ez döntetlen: 6-5.

 
Klose kirúgásból

Miroslav Klose nincs messze attól, hogy minden idők legeredményesebb vb-góllövője legyen. A védőkkel való birkózás már nem az ő asztala, de a helyzeteit Dél-Afrikában is belődözi, és még csak egy gólt szerzett fejjel, ami az erőssége. Komoly támogatásra van szüksége, egyedül már nem nagyon tud helyzetbe kerülni, szemben az uruguayiak sztárjával, Luis Suárezzel, aki a torna egyik legjobb csatára.

 
Suarez gólja Dél-Korea ellen

Az Ajaxban 35 gólt (összesen 50 körül zárta az idényt) szerzett csatár a vébén is nagyot játszik, igazi fox in the box-típusú csatár, aki a 16-oson belül állandó veszélyt jelent. Dél-Afrikában eddig az uruguayi center játéka meggyőzőbb, nálunk ő a győztes. A végeredmény 6-6.

Rovatok