Index Vakbarát Hírportál

A spanyolok szinte mindenben a legjobbak

2010. július 15., csütörtök 09:11

Spanyolország csak nyolc gólt szerzett, de a legtöbbet kapura lövő, a legtöbb támadást vezető, a legtöbbet passzoló vb-válogatott lett, szinte minden mutatóban a legjobbak között van.

A világbajnokság 64 meccsén 145 gól esett, a 2,27-es átlag a legkevesebb, amióta ebben a formában rendezik a vb-t. 1998-ban 171, négy évvel később 161, legutóbb 147 gól volt.

A legtöbbet (16) a németek lőtték, Algériának és Hondurasnak egyet sem sikerült. A legkevesebb gólt a portugálok és a svájciak kapták (1-1), a legtöbbet a Koreai NDK (12).

Két meccs (Paraguay-Japán, Uruguay-Ghána) ért véget büntetőkkel, az összesen 14 tizenegyesből tíz ment be. Két öngól született, a legtöbb gólt hozó mérkőzés a Portugália-Koreai NDK (7-0) volt. Hét meccsen nem esett gól: Uruguay-Franciaország, Anglia-Algéria, Paraguay-Új-Zéland, Portugália-Elefántcsontpart, Portugália-Brazília, Svájc-Honduras, Paraguay-Japán.

A legtöbbször Spanyolország lőtt kapura, de 121 kísérletből csak nyolc góljuk lett. A spanyolok mögött Uruguay és Németország következik 102-102-vel. A világbajnok a kaput eltaláló lövésekben is a legjobb, itt már hármas holtversenyben: 46-szor sikerült Hollandiának és Uruguaynak is. A legkevesebbet kapura lövő Új-Zéland (15) a torna egyetlen veretlen csapataként esett ki.

A játékosok közül a ghánai Asamoah Gyan lőtt legtöbbet a kapura (33), a második az uruguayi Diego Forlan (32, az uruguayi háromszor talált be a tizenhatoson kívülről), így az sem véletlen, hogy a tornán éppen a két csapat negyeddöntős meccsén volt a legtöbb, összesen 49 próbálkozás. A spanyolok csatára, David Villa is 32 lövéssel zárt. Ilyen szempontból a legunalmasabb meccs az Elefántcsontpart-Portugália volt, 12 lövéssel.

A ghánai Richard Kingson védett legtöbbet (24) a vb-n, őt az uruguayi Fernando Muslera és a német Manuel Neuer követi 22-22-vel.

A világbajnokságon 17 piros és 246 sárga lapot osztottak ki. A döntő volt a legdurvább meccs, 14 sárga lappal és egy kiállítással (Heitinga két sárgát kapott). A legtöbb szabálytalanságot a Paraguay-Japán találkozón (55) lehetett feljegyezni. Hollandia volt legdurvább a vb-n, 126-tal legtöbbet szabálytalankodó, 22 sárga és egy piros lappal legtöbbet fegyelmezett válogatott. A japán Honda Kejszuke volt a vb legtöbbet szabálytalankodó játékosa. Andrés Iniestával (26) és a spanyol csapattal szemben (134) szemben követték el a legtöbb szabálytalanságot.

A legsportszerűbb meccs a német-angol (13) volt. A Koreai NDK szabálytalankodta a legkevesebbet (26) és kapta a legkevesebb sárga lapot (2) is.

A kevés lőtt gól ellenére Spanyolország vezette a legtöbb támadást (107), tizenhattal előzték Németországot, 35-tel Brazíliát. A világbajnok 3803-at passzolt, amelyből a nyolcvan százaléka pontos volt. A játékosok között Xavi lett a legjobb 669-cel úgy, hogy 104-gyel előzte a német Bastian Schweinsteigert. Nem mellékes, hogy a 11 legjobb között hét spanyol van. A legkevesebb passzt Új-Zéland adta, mindössze 663-at. Xavi hét meccsen 80,20 kilométert futott, mindezt 636 perc alatt.

A német válogatottban a nevezett 23-ból huszonketten léptek pályára, ami a legtöbb a 32 résztvevő közül. A legkevesebb játékost Új-Zéland, Szlovénia és a Koreai NDK használta (15). 3,18 millió néző látta helyszínen a vb-t. A csúcstartó továbbra is az 1994-es, amerikai vb, 3,59 millió nézővel. (Pedig akkor még csak 24 csapat indulhatott.)

Sergio Ramos a vb legjobban támadó játékosa, 31 szólóval és 20 hosszú indítással. A spanyol védőt a német Lukas Podolski (27 szóló), Andrés Iniesta (26), David Villa (25), Arjen Robben (24) és Lionel Messi (24) követi.

A legtöbb mentést (15) a szlovén Bostjan Cesar, az angolok kapusa David James és a holland Joris Mathijsen mutatta be.

A statisztikai adatok és így a hatékonyság alapján így nézne ki a vb csapata: Kingson (ghána) – Sergio Ramos (spanyol), Mertesacker (német), Pique (spanyol), Capdevila (spanyol) – Xavi (spanyol), Iniesta (spanyol), Schweinsteiger (német), Xabi Alonso (spanyol) – Villa (spanyol), Forlan (uruguayi).

Rovatok