Index Vakbarát Hírportál

1982: A sejk kidumálja a franciák vb-gólját

19 történet a XIX. világbajnokság előtt, XIV. rész

2010. június 3., csütörtök 11:27 | aznap frissítve

Az 1982-es világbajnokság egyik simának mondható meccsén a vb-történelem egyik legfurcsább botránya bontakozott ki. Egy francia gól után a kuvaiti emír öccse a pályán termett, és addig magyarázott a szovjet bírónak, míg az érvénytelenítette Alain Giresse teljesen szabályos gólját. Örökre eltiltották.

Az 1982-es világbajnokság egyik legjobb csapata Franciaországé volt (két évvel később Európa-bajnokságot nyert a Platini, Giresse, Six, Tigana vezette csapat), mégis úgy alakult, hogy a csoportjából is csak nagy nehezen verekedte tovább magát. Első meccsén kikapott Angliától, amire általában igen háklisak a franciák, az utolsó körben egy döntetlennel előzték meg Csehszlovákiát.

A két meccs között Kuvaittal találkoztak, a 4-1-es, tükörsima győzelem nem is érdemelne külön említést (bár végül ennek köszönhették továbbjutásukat), ha a vb-történelem legérdekesebb bírói bakija nem itt történik.

A francia válogatott 3-1-re vezet, amikor Giresse lép ki a leshatárról, és a léc alá zúdítja csapata negyedik gólját. A bíró megadja a gólt, a franciák örülnek, a labda a középponton pihen, de a játék nem folytatódhat, mert a kuvaitiak nem a középkezdéssel törődnek, hanem bőszen támadják a bírót. Szerintünk ugyanis a gól szabálytalan körülmények között született.

Nem a lest reklamálják, hanem azt, hogy amikor Giresse kilépett a védők közül, valaki fütyült, és ők mindannyian leálltak, gondolván, hogy lesen állt a francia támadó. A videót elnézve van is némi igazság abban, amit az arabok mondanak, a füttyszó valóban felhangzik, és két védő valóban leáll (a harmadik, aki miatt valószínűleg nem volt les az akció viszont nem), Giresse így többé-kevésbé zavartalanul lőhet gólt.


A reklamálásnak azonban semmi értelme, a Miroszlav Stupar játékvezető - egyelőre - nem hibázott. Fahid Al-Ahmad sejk, a Kuvaiti Labdarúgó Szövetség elnöke (az emír öccse) tűnik fel a színen, először a lelátóról integet játékosainak, hogy azonnal jöjjenek le a pályáról, majd a pályára megy, és ott kéri számon az ítéletét a szovjet játékvezetőn.

Stupar láthatóan zavarban van a kuvaiti játékosok, és a teljes harci díszben üvöltöző sejk között, aki azzal fenyegetőzik, hogy lehívja a játékosait, ha a gól érvényben marad. A disputa perceken át tart, időközben a spanyol biztonsági erők mellé felsorakoznak az újságírók is, az embernek olyan érzése van, mintha egy sajtótájékoztatón lenne.

Stupar pedig dönt: a világ – és persze elsősorban a franciák – elképedésére visszavonja a gólt, és mire Platiniék kettőt pislognának, a játék a feltételezett szabálytalanság helyéről labdaejtéssel folytatódik.

Alig néhány perccel a közjáték után Maxime Bossis beveri a negyedik francia gólt, amelyet ezúttal vita nélkül elfogadnak a felek, több gól már nem születik, Franciaország 4-1-re megnyeri a meccset. Kuvait utolsó meccsét is elveszítette Anglia ellen, és a csoport utolsó helyén végzett, de a legrosszabbul Stupar járt, akinek a FIFA a meccs után azonnal bevonta a nemzetközi engedélyét.

Valószínűleg az emír öccse, Fahid sejk egy fokkal könnyebben túltette magát a sportszerűtlenségért kirótt 10 ezer dolláros büntetésen.

Rovatok