Index Vakbarát Hírportál

Argentína legyőzte a gyáva görögöket is

2010. június 22., kedd 22:41

Messiék hibátlanul jutottak a kieséses körbe, lazán verték Görögországot, ami küzdés nélkül esett ki a világbajnokságról.

Argentína harmadik meccsét is megnyerte, nyolcaddöntős, Görögország kockáztatni sem mert, búcsúzott.

Az argentinok csoportelsőként kezdtek a görögökkel, Diego Maradona először állította a kezdőbe Agüerót, Militót, Bolattit, Clemente Rodriguezt, Burdissót és Otamendit. Sérülése után visszatért Veron.

A dél-amerikaiak nyugodtan játszhattak, csak többgólos vereség és a másik meccs eredményének szerencsétlen alakulása ejthette ki őket. A görögöknek jó volt a 0-0 is, ha a Nigéria-Dél-Koreán az afrikaiak nyertek volna.

A felforgatott kezdővel is jól játszottak az argentinok, Agüero negyedóra után helyzetbe került a bal összekötő helyén, de tizenhatoson belüli lövését védte Corvasz kapus.

Pillanatok múlva Veron lőtt úgy 30 méterről, Corvasz fölé tolta a labdát. A görögök nem tudtak kibontakozni - talán sejtették, hogy a másik meccsen Nigéria veri Dél-Koreát, ami nekik továbbjutást jelenett - , nem is igazán eröltették a támadásokat.

Az argentin B remekül ment, jobb oldali beadás után Agüero került jó helyzetbe, de Vyntra szögletre blokkolta a lövést. A görög kapusnak a beadásokkal akadtak gondjai, ám hátvédei mindig kisegítették.

A félidő végére Dél-Korea egyenlített, továbbjutó helyre került, feljavultak a görögök. Percekig az argentin térfélen tartották a labdát, bár kapu felé menő lövésig sem jutottak. Helyzetig végképp nem, sőt, az utolsó percekben újra menteniük kellett: előbb Maxi Rodriguez közeli lövését, majd Messi 18 méteres csavarását ütötte ki Corvasz.

 
Argentína - Görögország 2-0 gólösszefoglaló

A második félidő elején mégis Görögország hagyott ki nagy helyzetet. Demichelis hibázott, a labda Samarashoz pattant, egy az egyben vezette Burdissóra, de annyira lassan, hogy maximum egy váratlan lövéssel lehetett esélye. Megtette, ellőtte a bal alsó felé a labdát, Burdisso simán blokkolta, viszont Romero kapus elindult a sarokra. A labda épp a göröghöz pattant vissza, ha csak egy kicsit kevésbé lomha, szinte üres kapura rúghatott volna, de Romero visszaért, Samaras meg eltette keresztbe a labdát.

A 60. percig volt egy jó Clemente Rodriguez-lövés, és Samaras vágta a lelátóra a labdát 20 méterről.

A görögök ekkorra mindhárom cseréjüket elhasználták a sorozatos sérülések miatt, pedig a meccs egyáltalán nem volt kemény, sőt, Argentína inkább edzésnek fogta fel.

A görögök meg, akiknek ekkor már kétgólos győzelem kellett a továbbjutáshoz Korea vezetése miatt, szinte nem mertek átmenni az argentin térfélre, háromnál többen sosem tartózkodtak az ellenfél tizenhatosának közelében.

 
Argentína - Görögország összefoglaló

Veron a második félidő közepére kicsit elfáradt, néhányszor eladta a labdát, de még így is klasszisként passzolt.

A 70. perc táján Messi lőtt jó 25-ről, Corvasz védett, majd még nagyobbat, amikor a szöglet után Bolatti hat méterről rúgta bele a labdát. Ki sem pattant a görögről, ápolni kellett, a labda épp gyomorszájon találhatta.

A másik meccsen ekkortájt egyenlített Nigéria, így a görögök újra egy lőtt gólra kerültek a továbbjutástól. Ennek ellenére az afrikaiakra bízták magukat, nem küzdöttek, nem próbáltak kockáztatni a győzelemért.

Az argentinok egyre jobban tették a labdát, bementek a tizenhatosra, Corvaszt leginkább a védői zavarták, a hazatett labdát épp Moraszra rúgta, nem sokon múlt, hogy szöglet helyett a kapuba pattanjon.

A 77. percben elfogyott a görögök szerencséje, Demichelis a szöglet után telibe fejelte a gólvonal előtt álló Militót, de mázlija volt, a labda épp eléje pattant vissza, az üres kapuba már bevágta. A gól talán nem volt szabályos, Demichelis finoman támaszkodhatott, de a bíró megbüntette.

A görögök ezzel szinte teljesen elvesztek, negyedóra alatt kellett volna fordítaniuk, de erre semmi esély nem látszott, már azt sem hitték el, hogy egy gólt szerezhetnek.

Messi viszont már nagyon be akart találni, betört a tizenhatosra, remek kapufát rúgott. Argentína ekkorra kifejezetten jól futballozott, beállt Pastore és Palermo is.

Jött is a második gól, újra Messi kavargatott végig a tizenhatos vonalán, középről lőtt, de pont középre, Corvasz védett, a kipattanó a kaputól kicsit balra álló Palermóhoz, került: a 36 éves csatár első vb-meccsén jobbal a bal alsóba helyezte első vb-gólját.

Argentína csoportelsőként, száz százalékos teljesítménnyel, 7-1-es gólkülönbséggel jutott a nyolcaddöntőbe, Görögország kiesett. Maradonáék Mexikóval játszanak, Dél-Korea követi őket a kieséses körbe.

Négy éve szintén argentin-mexikói mérkőzés volt a 16 között a dél-amerikaiak hosszabbításban győztek Maxi Rodriguez nagy góljával.

Rovatok