Index Vakbarát Hírportál

40 millió dollárt dob szét a FIFA a kluboknak

2010. május 27., csütörtök 11:19

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) összesen 40 millió dollárral támogatja azokat a klubcsapatokat, amelyek játékost adnak a dél-afrikai világbajnokságra. A befolyó pénzt legalább részben utánpótlás-nevelésre kell fordítani.

A tavaly meghozott döntés értelmében a vb-n résztvevő játékosok után 1600 dollár (360 ezer Ft) jár minden Dél-Afrikában töltött napért, ami a június 11-i rajt előtti két héttől a játékos csapatanák kiesesét követő napig értendő. Akkor is jár a napidíj, ha egy játékos egyetlen percet sem játszik a vb-n, a lényeg, hogy a 23-as keret tagjaként a helyszínen legyen.

Így az egy játékosért járó legkisebb összeg 43 200 dollár, a legnagyobb  - a döntőben szereplők után - 73 600 dollár. (1 dollár = 0,8 euró)

A klubok csak akkor kaphatják meg a futballistájukért járó összeg egészét, ha az érintettet legalább két éve szerződés köti hozzá. (A két évet a játékos csapatának kiesését követő naptól kell visszaszámolni).

A 2009 nyarán klubot váltottaknál a jelenlegi és előző egyesületük között az alapján kell arányosan szétosztani az összeget, hogy az elmúlt két évben hány napig állt egyik, illetve másik klub alkalmazásában.

Például a Barcelona megkaphatja majd a Lionel Messi után járó teljes összeget, a Real Madridnak viszont meg kell majd osztoznia a Manchester Uniteddel a Cristiano Ronaldóért járó pénzen.

A FIFA (Nemzetközi Futballszervezet) a díjat a nemzeti szövetségeknek utalja a világbajnokság után, onnan kerül majd tovább a klubokhoz. A jutattás nem adómentes, és a FIFA előírása szerint legalább részben utánpótlásnevelésre kell fordítani.

A kezdeményezés elsősorban a fejlődő országokban jelenthet komolyabb segítséget, illetve ott, ahol a futballnak még nincs akkora hagyománya vagy népszerűsége. (Új-Zélandon egyetlen profi futballcsapat van, az ország mégis vb-résztvevő).

A FIFA azt is kijelentette, hogy a következő, 2014-es brazíliai vb alkalmával is lesz hasonló kezdeményezés, de azt nem indokolta, miért épp most vezeti be. A klubok évek óta panaszkodnak a válogatottbeli sérülések miatt, amikor egy-egy tét vagy barátságos meccsen kidől alkalmazottjuk, akinek éves fizetését az egyesületek adják. Eddig semmit nem kaptak ilyen esetben, mostantól a FIFA valamennyire kompenzálja a klubcsapatokat.

Rovatok