Index Vakbarát Hírportál

Francia káosz: a játékosok nem edzenek

2010. június 20., vasárnap 20:07

Sztrájkolt vasárnap a francia futballválogatott, nem volt hajlandó edzeni. Közleményt adott ki a keret, ellenzi Anelka kirúgását, és a sajtónak a trágárságokat kiszivárogtató árulót keresi. Ribery szerint szétesett a válogatott.

Megtagadták az edzést vasárnap a dél-afrikai futball-vb-n szereplő francia válogatott játékosai, miután társukat, Nicolas Anelkát szombaton durva beszólása miatt kizárta a világbajnokságról a francia futballszövetség.

Az erőnléti edző Robert Duverne nekiment a csapatkapitány Patrice Evrának, Raymond Domenech szövetségi kapitány fogta vissza. A tréner dühösen távozott, állítólag földhöz vágta az akkreditációs kártyáját.

A játékosok ezek után Domenechkel a csapatbuszba zárkóztak, elhúzták a függönyöket, és válságértekezletet tartottak, aminek végén közleményt adtak ki, és a szövetségi kapitánnyal olvastatták fel az újságírók előtt.

"A válogatott minden futballistája ellenzi a szövetség döntését, hogy kizárta Anelkát. Szégyelljük, ami a félidőben történt, de még jobban, hogy kiszivárgott az öltözőből. A keret kérésére a játékos megpróbálta tisztázni magát, de ezt nem hagyták neki. A futballszövetség egyetlen pillanatig sem próbálta megvédeni a keretet. Anelka hazaküldéséről nem konzultált a többi játékossal, és a sajtó információira hagyatkozva döntött. A francia futball legfelsőbb vezetői ellen tiltakozva minden játékos egységesen úgy határozott, ma nem edz. Nem felejtjük el a kötelességeinket, mindent megteszünk, hogy pozitív eredményt érjünk el kedden" - szólt a kommüniké.

Szombaton derült ki, hogy a Mexikó-Franciaország meccs szünetében Anelka azt mondta Domenechnek, "baszd meg magad, a kurva anyád". A szövetség vezetői felszólították, kérjen bocsánatot, mivel nem tette meg, kirúgták .

A tréning megtagadása miatt a csapatigazgató Jean Louise Valentin lemondott: "Nem akarnak edzeni, ez botrány Franciaországnak, botrány a szövetségnek, botrány a csapatnak. Szégyen, undorító".

Domench azt nyilatkozta, helyesli a szövetség döntését, de állítja, a gond nem futballistája magatartása volt, hanem hogy az eset kiszivárgott az öltözőből, és a trágár mondat megjelent a legnagyobb sportújság, a L'Equipe címlapján.

Evra vasárnap elmondta, úgy gondolják, besúgó van köztük, aki a sajtónak szállítja a belső információkat. "A probléma nem Anelka, hanem egy áruló. Ki kell irtanunk, mert ártani akar a csapatnak" - nyilatkozta.

A sztori kipattanása óta először megszólalt Anelka is: "Az edző és köztem történt, a csapattársak és a személyzet előtt. Sosem szabadott volna kijutnia az öltözőből". A csatár már össze is szedte holmiját, és elhagyta az edzőtábort.

A helyzetet a szélső, Franck Ribery foglalta össze: "Franciaország szenved, a csapat szétesett, az egész világ rajtunk röhög".

Franciaország két meccsen egy pontot szerzett, gólt még nem lőtt.

Rovatok