Index Vakbarát Hírportál

1994: a jelzáloghitelből rendezett futball-vb

19 sztori a XIX. világbajnokság előtt, IV. rész

2010. május 20., csütörtök 12:40

1994 megváltoztatta a labdarúgást és a világbajnokságot, pedig az egész úgy indult, hogy néhány lelkes, de pénztelen ember elhatározta, vébét rendeznek az Egyesült Államokban. Milliós bizniszből milliárdos lett, mintha nem úgy kezdődött volna az egész, hogy egy ügyvéd jelzálogot tett a házára.

A futball, és ezen belül a világbajnokság tulajdonképpen az 1994-es világbajnoksággal foglalta el helyét a sportbiznisz csúcsán. Az Egyesült Államok sok szempontból mulatságosnak tűnő, európai szemmel itt-ott giccses tornát rendezett, de egyetlen sport sem lehet a világ sportja, amit nem tudhat magáénak az USA. A kontinensnyi ország örökre megváltoztatta a futballvébéket, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a sportág a helyére kerüljön Amerikában. Pedig úgy indult, hogy vb sem lesz, Scott LeTellier pedig elveszíti a házát.

A North American Soccer League (NASL) 1982-ben kimúlt, az eleve rossz alapokon nyugvó kezdeményezés halála után az amerikai média gyakorlatilag nem létező sportként kezelte a futballt. Pedig messze nem volt az, már az 1986-os vébére pályázó amerikaiak is azt mondták, a legsikeresebb gyermeksport a futball, azaz a labdarúgás. Ebben nyilván komoly szerepet játszott az amerikai női futball iszonyatos előretörése, és az egyre növekvő spanyol ajkú kommuna érdeklődése.

1988-ban hivatalossá vált, hogy – gyenge mezőnyt megelőzve – az Egyesült Államok rendezheti a világbajnokságot. „Fogalmunk nem volt semmiről, még a pályázati fényképeken is amerikafocis csíkozás volt a pályákon. Az olimpiai bizottságtól kapott pénz gyorsan elfogyott, másfél millió dollárt kellett előteremtenünk, hogy egyáltalán pályázni tudjunk” – mondta LeTellier, a szövetség egyik főszervezője. Az USSF elnöke, Werner Fricker kisírt egy banktól 750 ezret, de a bank csődbe ment, és végül nem utalta át az összeget.

LeTellier viszont már megszállottan küzdött a vébért, a házára, és minden ingóságára jelzálogot rakatott, hogy pénzhez jusson a projekt. „Azt hitték a bankban, be vagyok drogozva” – mondta, és neki lett igaza, hogy nem adta fel. Egy korábbi amerikaifutball-játékos, Dick Kazmier egy New York-i banknál dolgozott, és elérte, hogy a szervezők 8 millió dollárnyi hitelt kapjanak a rendezéshez.

A FIFA azonban már kezdett aggódni, a 90-es világbajnokság után jártak, de még semmi nem történt Amerikában. Elsősorban a profi amerikai futballigát hiányolták, ami benne volt a kikötéseikben a vb-rendezés odaítélésekor. A szövetség utasítására Werner Frickert a 84-es olimpia egyik főszervezője, Alan Rothenberg váltotta. Az új elnök már tetszett annyira a FIFA-nak, hogy egy svájci bank bevonásával megfelelő mértékű hitelt biztosíthasson a rendezőknek, hiszen ekkor már az előzetes jegyeladásokból pontosan lehetett látni, mekkora siker lesz az amerikai világbajnokság.

A stadionokkal nem kellett sokat vesződni, világszínvonalú létesítményből elég jól állt az ország, ráadásul a bérleti tárgyalások után a tulajdonosok úgy érezték, még ők jártak jól, mert sima bérleti szerződést kötöttek a rendezőkkel. A televíziós know-how-hoz nem féltek segítséget kérni, olasz és spanyol tévések tanították be a helyieket a kameramozgásra, a rendezőket pedig arra, mire kell figyelni.

A nagy pénzt ugyanis a televíziók hozták, ehhez viszont a FIFA-nak rengeteg engedményt kellett tennie a rendezők felé. Az amerikaiak hallani sem akartak arról, hogy ne forgassanak az öltözőkben, és ne beszélhessenek akármikor a nagy sztárokkal, hiszen ezek alapkövei voltak a vérprofi amerikai sportközvetítéseknek. A FIFA vonakodott, de belátta, hogy sokat veszíthet, és végül engedett.

A játék látványosabbá (azaz eladhatóbbá) tételéhez az első lépést a rossz emlékű 90-es vb után már meghozták, három pont járt a győzelemért, de az amerikaiak tovább mentek, és két további követelésük volt: a sárga és piros lapokat a csoportkör, és az elődöntők után törölni kell, mert a nép a sztárokat akarja, és hasonló okból a legnagyobb sztárcsapatoknak utazniuk kell az országon belül.

OJ Simpson bekavar

A világbajnokság minden korábbi nézettségi rekordot megdöntött, és még amerikai léptékkel is kiválónak mondható nézettséget produkált, de még így is maradt benne bőven. A vébével egy időben zajlott a sima gyilkossági ügyből rasszista politikai kérdéssé fajuló per, amelyben OJ Simpsont felmentették a gyilkossági vádak alól annak ellenére, hogy bűnössége többszörösen bebizonyosodott. Az egykori amerikaifutballista perének utolsó heteinek nézettségével még a futballvébé sem versenyezhetett.

Minden idők egyik legjobb világbajnokságával (és legócskább döntőjével) külön posztban foglalkozunk majd, zárszóként ide elég is annyi, hogy egy milliós üzletből a futball hirtelen milliárdos biznisszé változott, az egykor csak egy sikeres sporteseménynek vélt torna pedig a világ egyik legkeresettebb üzleti lehetőségévé vált. A világbajnokság után LeTellier visszafizette a házára tett jelzáloghitelt, és vett két másikat: egyet Coloradóban síelni, egyet Barbadoson napozni.

Rovatok