Index Vakbarát Hírportál

Maradona edzőként is világbajnok lehet?

2010. július 1., csütörtök 20:50

Még néhány hete is elképzelhetetlennek tűnt, egy héttel a vb-döntő előtt mégis van esély rá, hogy Diego Maradona Argentínája világbajnok legyen. Összeszedtünk néhány érvet, miért lesz az, és néhányat, hogy miért nem.

Négyből négy meccset nyert, könnyedén negyeddöntős a világbajnokságon Argentína, Diego Maradona szövetségi kapitányként is megnyerheti a tornát.

A futballzseni a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer után a harmadik lenne, akinek játékosként és edzőként is sikerülne, amíg viszont elődeinél nem meglepő, hogy a padon is a csúcsra értek, Maradonánál az lenne.

Argentína szenvedve, épphogy kijutott vele a vb-re, előfordult, hogy ötöt kaptak egy meccsen a selejtezőkön. A sajtó temette Maradonát, azután meg végképp, hogy nem vitte el a világbajnokságra az ország két legjobb védekező játékosát, a májusban az Interrel Bajnokok Ligáját nyert Esteban Cambiassót és Javier Zanettit.

Maradona a legnagyszerűbb a vb-n

Váratlan, hogy ezek után mind a négy meccsét magabiztosan nyerte meg, sőt, csapata néha kifejezetten jól játszott.

A negyeddöntőben a következő ellenfél az angolokat lesöprő Németország, ellenük minden eddiginél több kell, ha Maradona vb-címet akar.

Maradona bajnok lesz

”Diego rengeteget beszél nekünk a vb-kről, nem csak a 86-osról, amit megnyert, hanem mind a négyről, amin játszott. Óriási tapasztalata a kulcs, minden helyzeten átesett már, ami csak előfordulhat, így mindig tudja, mit tegyen, ha elbizonytalanodunk vagy kételkedünk” – nyilatkozta egyik játékosa, Javier Pastore.

 
Argentína-Görögország 2–0 - összefoglaló

Gonzalo Higuain egy másik erényét emelte ki: ”Ő egy született motivátor”. A pálya szélén álló Maradonáról ez ki is derül, egyik edző sem él együtt annyira a csapatával, mint ő. Sikerei és tudása miatt akkor is küzdenének érte, ha meg sem szólalna, de lelkesedésével, elszántságával még inkább hatással van játékosaira. Sokat segít, hogy valószínűleg mindegyiküknek ő a példaképe. Pontosabban az a zseni, akit a pályán láttak 15-20 éve.

Maradona ráadásul úgy motivál, hogy közben nem erőltet semmit. ”A szívében még mindig futballista, így tudja, mi kell a futballistáknak - szabadság” – mondta róla az egyik újságíró.

 
Argentína - Dél-Korea összefoglaló

Kétségtelen, az argentin keret boldog, mindenki elégedett. Maradonát játékosként nem lehetett megkötni sem a pályán, sem az edzőtáborban, így most az övéire sem akar rákényszeríteni semmit. Tudja, kinek kell a teljes szabadság a pályán: ”Nekem sem mondták meg, mit csináljak, hogy mondhatnám meg most Messinek?”

A keret elégedettségét biztosan segíti, hogy Maradona nagyon odafigyel rá, mindenki játsszon. 23 emberéből csak a két cserekapus és a védő Ariel Garce nem töltött egy percet sem a pályán, ám utóbbi valószínűleg azért is hálás, hogy kiutazhatott: 30 évesen csak négyszeres válogatott, Maradona hívta meg először, és adott neki lehetőséget.

 
Argentína - Görögország összefoglaló

A hamarosan 50 éves kapitány szakmai hozzáértését kérdőjelezik meg legtöbben, amiben van is valami. Klubcsapatnál csak a Deportivo Mandiyúnál, később a Recing Avellanedánál edzősködött, kudarccal végződött mindkét próbálkozás.

Az által 2008 óta vezetett argentín hozza a legfőbb döntéseket, csakhogy a meccseken folyamatosan feltűnik mögötte két segédje, akik mutogatnak a játékosoknak, konzultálnak Maradonával. Úgy tűnik, a főnök hallgat másokra is, vagy legalábbis meghallgatja őket, mielőtt dönt.

A kapitány legnagyobb problémája jelenleg Lionel Messi, de világbajnokságon igen kellemes probléma az, ha a világ legjobb futballistája még nem lőtt gólt, de a csapat nélküle is tízet – a tornán legtöbbet – szerzett.

Messinek elméletileg jönnie kell, be kell indulnia, mert az egyértelmű, hogy benne van még tartalék, vagyis Argentína még nem adott ki magából száz százalékot.

Továbbá olyan klasszisok is megmutathatják magukat, mint Sergio Agüero vagy Diego Milito, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak. Maradonának rengeteg dzsóker van a kezében, csak azt kell eltalálnia, mikor játssza ki őket.

 
Argentína-Mexikó 3−1 összefoglaló

Maradona nem lesz bajnok

Ugyanakkor Maradona taktikai felkészültsége bizonytalan, ami talán abból is látszik: nemhogy a kezdőcsapatát, de a csapatrészek összeállítását is variálja, a négy meccsen még nem kezdett kétszer ugyanabban az összeállításban.

A leggyengébb pont, a védelem folyamatosan változik, játszott már három védővel is a csapat, volt jobbhátvéd a balszélső Jonas Gutierrez. Rendre hibázgattak, és meccsenként mindig volt egy különösen nagy hibájuk – Dél-Korea kihasználta, Görögország majdnem – , Maradona nem lehet nyugodt, ha a labda az argentin térfélen van. Burdissóban, Demichelisben, Heinzében bármikor benne van egy gólpassz az ellenfélnek, még a jobbhátvéd – Maradona-felfedezett – Otamendi tűnik a legbiztosabbnak.

Kérdés az is, lelkileg mit bír a csapat: eddig nem játszottak hátrányban, nem tudni, mi történik, ha égnek, mennyire tudják összekapni magukat, mire mennek sündisznó-védelem ellen. A görögök persze csak védekeztek, de a szinte tét nélküli meccsen Maradonáéknak mindegy volt a góllövés, nyomás nélkül futballozhattak.

Maradonát eddig szerencse kíséri, főleg a bírókkal. Nigéria, Görögország és Mexikó ellen is szabálytalan vezető gólt szereztek, ezek hozták őket lendületbe. Mi van, ha egyszer ők kerülnek ilyen helyzetbe, és igazságtalanul kapnak gólt? Maradona meg tudja nyugtatni játékosait? Tudnak majd koncentrálni és fegyelmezetten küzdeni az egyenlítésért?

Összességében sokkal több érv szól amellett, hogy Maradona meg tudja csinálni, csapata végigmegy a kupáért, mint amellett, hogy nem.

A legfontosabb részlet talán az, hogy Maradona bandája tökéletesen átérzi, mögötte tényleg egy ország áll, ráadásul ez most hatványozottan igaz, mert a nemzet hősének csapatáért mindenki drukkol otthon.

Maradona nyeri edzőként is?

  • 1968
    Igen
  • 1432
    Nem

Talán húsz éve nem volt ennyire hazafias felfogású válogatottja Argentínának, amikor Maradona még csapatkapitány volt. Ha nem is nyerték meg a tornát, a vb-döntőig akkor eljutottak.

Rovatok