Index Vakbarát Hírportál

Cenzúra a FIFA honlapján

2010. június 28., hétfő 15:20

A FIFA a nyolcaddöntők botrányai után is úgy kezeli az eseményeket, mintha semmi nem történt volna: a videókból hiányoznak a játékvezetői hibák, a szöveges tudósításokban utalás sincs rájuk, a cikkekhez érkező hozzászólásokat előzetesen moderálják.

A nyolcaddöntők második játéknapja a játékvezetői hibákról szólt a világbajnokságon, de a FIFA úgy tesz, mintha semmi nem történt volna.

A világbajnokság hivatalos honlapján található gólösszefoglalókból a torna kezdete óta kimaradnak a vitatott jelenetek, mint például az USA szabályos gólja Szlovénia ellen, de a nyolcaddöntők botrányait sem lehet a fifa.comon megtekinteni: a Németország-Anglia meccs összefoglalójában nincs benne Lampard fél méterrel a gólvonal mögé pattanó lövése, az Argentína-Mexikó videójában pedig nincs lassítás Tevez méteres lesgóljához.

A FIFA a szöveges tudósításokban sem vállalja fel a hibákat, Lampard góljához csak annyit írnak, „a játékvezető nem látta bent az angol játékos lövését”, Tevez lesgóljánál pedig Messi gyors helyzetfelismerését dicsérik, aki az elé pattanó labdát visszatette csatártársa fejére, Tevez pedig a kapuba bólintott.

A tudósításokhoz hozzá lehet szólni, de a kommenteket előzetesen moderálják, a megadott kulcsszavakat („csalás”, „Blatter”, káromkodások) tartalmazó hozzászólások nem jelennek meg.

Jerome Valcke, a FIFA főtitkára a BBC-nek elmondta, a bíráskodás javításán gondolkodnak, így elképzelhető, hogy a 2014-es világbajnokságon már ott lesznek a csak a büntetőterületet figyelő pluszbírók. A videóbíró bevezetésével kapcsolatban csak annyit mondott: „Egyelőre semmilyen szinten nem foglalkozunk ezzel.”

Rovatok