Index Vakbarát Hírportál

Nem a durva hibám miatt hagyom abba

2010. július 10., szombat 13:43

Tizenhárom évig vezetett a Serie A-ban, két vb-n volt és három BL-elődöntőt irányított. Mégis sok kritika érte az elmúlt időszakban. Roberto Rossetti állítja, nem az Argentína-Mexikó meccsen történtek hatására vonult vissza.

Roberto Rosetti 1967. szeptember 18-án született és már 16 éves kora óta vezet futballmeccseket. Már 1994-ben bemutatkozott a harmadosztályban, a Serie A-ban 1996 óta dirigál. 2002 óta pedig FIFA és UEFA rendezésű meccsekkel is megbízták.

A három nyelven kiválóan beszélő kórházigazgatót a világ egyik legjobb játékvezetőjének tartották, és nagy esélye volt az idei vb-döntő vezetésére is, egészen az Argentína-Mexikó meccsig, amikor csúnyán elnézte asszisztense a dél-amerikaiak vezető góljánál Carlos Tévez lesállását.

A dicséretek mellett az utóbbi években számos kritika is érte Rosettit. A 2006-os olasz futball botrányban a végül elmarasztalt Luciano Moggi azt mondta, hogy Rosetti, illetve Pierluigi Collina érdemelt volna olyan büntetést, mint amilyet a Juventus kapott.

A 2007/2008-as BL-elődöntőben a Chelsea-Liverpool meccset vezette és az angol rádió és televízió kommentátorok szerint kifogástalanul bíráskodott. Még a meccs előtt viszont Rafa Benítez kétségeinek adott hangot: „A legutóbb hat európai kupameccsen amelyen ő vezetett ötször a hazai csapat nyert, csak egyszer nem, amikor a Chelsea utazott Valenciába. Ez azért elég érdekes.”

A 2008-es Eb-n négy meccset kapott, közte a spanyol-német döntőt. A 2008/2009-es BL-elődöntőben megint nem volt szerencséje az angolok összecsapásán. Az Arsenal-Manchester United találkozón kiállította Darren Fletchert, aki így lemaradt a Barcelona elleni döntőről. Az ismétléseken jól látszott, a skót középpályás nem volt szabálytalan.

A Ghána-Ausztrália meccsel kezdte a vb-t, ahol a gólvonalon kezező Harry Kewellt kiállította és 11-est adott az afrikaiaknak. Akkor még csak az ausztrálok hőzöngtek, de az Argentína-Mexikó meccsen elkövetett hiba már végzetes volt. Ennek ellenére Rosetti cáfolta, hogy a vb-n történtek miatt vonul vissza:

„Hogy őszinte legyek, az argentin-mexikói vb-meccsen elkövetett hibám nem ösztönzött a döntés meghozatalában. Remek karrierem volt, 13 év a Serie A-ban, két vb-, három BL-elődöntő.”

Rosetti rögtön a visszajátszásnál láthatta, mekkora hibát követett el, mert kivetítették a stadionban. Ha visszavonja a gólt, nemzeti hős Mxikóban, a FIFA-nál viszont örökre elássa magát, mert videóról nem szabad semmilyen ítélete hozni.

Visszavonulása után is a játékvezetés közelében marad, az olasz labdarúgó-szövetség ajánlott neki munkát, a Serie B bíróküldésért felelős koordinátora lesz. „Most elfogadtam ezt az ajánlatot, és úgy döntöttem, ezt az utat választom. Biztos vagyok bene, hogy jól döntök – mondta Rosetti.

Rovatok