Index Vakbarát Hírportál

Bojkottálni akarják a megnyitót a dél-afrikai művészek

2010. június 2., szerda 14:14

A jövő pénteken kezdődő labdarúgó világbajnokság nyitó koncertje elleni bojkottra szólított fel egy dél-afrikai művészeti érdekképviseleti szervezet, amelynek tagjai a nemzetközi előadók túlsúlya miatt tiltakoznak.

„Ez nem afrikai esemény lesz, ezért azt mondjuk a tömegeknek, hogy maradjanak távol” - mondta Oupa Lebogo, a Creative Workers of South Africa nevű szakszervezet főtitkára. Nem szólítunk fel erőszakra vagy a koncert helyszínén tartandó tiltakozásra, csak azt akarjuk, hogy az emberek ne jelenjenek meg” - tette hozzá. A koncertre már minden jegy elkelt, a belépőkért 450 és 1400 rand (1300 és 41 ezer forint) közötti összeget kértek.

A fellépők rangos névsorát - beleértve Alicia Keyst és John Legendet - márciusban jelentették be a szervezők, helyi művészek azóta reklamálnak nagyobb részvételt maguknak. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a követeléseknek engedve háromról hétre emelte a nyitányon szereplő dél-afrikai betéteket.

A világbajnokságnak otthont adó ország művészeti érdekképviseleti szervezetei a belépésre jogosító jegyek árát is sokallta, szerintük a 450 rand - a legolcsóbb kategória - még így is túl drága az átlagos dél-afrikaiak számára. Az összeg több, mint sok munkás heti keresete, ez elitista esemény lesz, nem a lakosságnak szánták - mondta Lebogo.A dél-afrikaiakat többek közt Hugh Masekela világhírű dzsessztrombitás, valamint a Grammy-díjas Soweto Gospel Kórus képviseli a megnyitón. A koncertnek a johannesburgi Soweto történelmi városrészben álló Orlando Stadion ad otthont, a június 11-i eseményt világszerte sugározzák a televíziók.

Rovatok