Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar találmány a bírói hibák kiküszöbölésére

2010. június 28., hétfő 19:14

A 2010-es labdarúgó világbajnokság nyolcad-döntőjének első két mérkőzése után kialakult eredményt tizenkét súlyos bírói tévedés befolyásolta. Ezek a leshelyzet és a labda gólvonalon történő áthaladásának megítélésére vonatkoztak.

Van egy magyar találmány – amelynek feltalálója Maruzsi László – ilyen tévedések csökkentésére. Annak lényege, hogy a mérkőzést kamerák követik, a képeket egy speciális számítógépprogram analizálja, és automatikus jeleket küld, ha a labda elhagyja a játékteret, áthalad a gólvonalon, vagy leshelyzet alakul ki. E jeleket a partjelzők zászlóira helyezett érzékelők fogják figyelmeztetve a partjelzőket. Azok nyomban dönthetnek, milyen jelet adjanak a játékvezetőnek. E találmány tehát csak segíti a bírókat a döntésüknél, nem jelent automatikus beavatkozást a játék menetébe.

Maruszi László találmánya széles nemzetközi szabadalmi oltalommal rendelkezik. A megvalósítás első lépéseit az állam eddig anyagi eszközökkel támogatta. A rendszer tesztelése során felmerült videó technikai problémákat, mint többek között a pálya napsütéses és árnyékos részeinek egyformán pontos analízisét a feltaláló újabb találmányával megoldotta. Annak alkalmazása döntő lenne a leshelyzetjelző elterjesztése érdekében. Állami innovációs támogatás nélkül a hasznosítás megakadt. Január óta áll a hazai innováció állami eszközökkel történő támogatása.

Rovatok