Index Vakbarát Hírportál

Óvatosak a német lapok a Ghána elleni meccs után

2010. június 24., csütörtök 11:17

A német szurkolók eufóriája kevésbé hatotta át a csütörtöki berlini újságokat, amelyek visszafogottan és csak óvatos örömmel kommentálták, hogy Németország a Ghána elleni győzelemmel bejutott a dél-afrikai vb nyolcaddöntőjébe.

A Die Welt szerint a minimális célt sikerült teljesíteni, a fiatal és tehetséges csapat sikerrel túljutott az első igazi megpróbáltatáson. A Ghána elleni győzelemmel (1-0) bizonyította, hogy képes volt túllépni a szerbektől korábban elszenvedett vereség okozta sokkon, azaz - mint a lap írta - rendkívüli helyzetben is megállta a helyét.

Mindennek ellenére a túlzott örömöt semmi nem indokolja - vélekedett a lap, utalva arra: a selejtezőkön való túljutás a világ-, illetve Európa-bajnokságok történetében Németország számára hagyománynak - sőt egyfajta kötelezettségnek - számít. Ez még akkor is így van, ha minden idők egyik legfiatalabb német válogatottjáról van szó, illetve több olyan játékosról, aki alig rendelkezett még nemzetközi tapasztalattal. Az újság szerint a legfontosabb feladat most a selejtezők tanulságainak levonása. Ha a német nemzeti tizenegynek vasárnap Anglia ellen sikerül az ausztrálok elleni  látványos és valóban játékos labdarúgást a Ghána ellen tanúsított elszántsággal és győzni akarással párosítani, a Capello-csapat elleni megmérettetés aligha lesz a végállomás. Ebből a szempontból a Ghána elleni, értékes győzelem akár egy sikeres világbajnoki szereplés nyitánya lehet - értékelte a Die Welt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szintén úgy vélte, hogy a német válogatott teljesítette az "érettségi vizsgát". 1934 óta ez hagyománynak számít -  írta a tekintélyes német napilap, amely szerint mindennek értékét ugyanakkor növeli, hogy a továbbjutást egy rendkívül fiatal válogatott érte el. Az újság szerint a német csapat a szerbektől elszenvedett vereség után nehéz helyzetbe került, és a fiatalok megtanulhatták azt, hogy mi is a félelem. De a Ghána elleni győzelemmel bizonyították: megtanulták azt is, hogy mit lehet és mit kell tenni e félelem ellen - fogalmazott a lap, utalva arra, hogy mindez Anglia ellen fontos tanulság lehet. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Ghána ellen az idegesség jól érezhető volt, ami különösen az első félidőben meglehetősen görcsös játékba csapott át. A legnagyobb támaszt ebben a helyzetben a csapatkapitány Philipp Lahm, a védelem tengelyében megbízhatóan helytálló Arne Friedrich és a középpályán sérüléséig Bastian Schweinsteiger jelentette, és ők voltak azok, akik a többieket átsegítették a nehezén. "Ezt tették méterről méterre, percről percre" - írta a lap, hangsúlyozva, hogy ez az elszántság és akaraterő végül meghozta az eredményt. Mindez pedig biztató lehet az Anglia elleni vasárnapi találkozó előtt - vélte a lap.

A Berliner Zeitung szerint a német válogatott a Ghána elleni győzelemmel mindenekelőtt a bátorságot bizonyította. Ugyanez a bátorság vonatkozik Joachim Löw szövetségi kapitányra is - írta a lap, kiemelve, hogy a továbbjutás mindenekelőtt azoknak a játékosoknak - köztük főleg a gólszerző Mesut Özilnek és Manuel Neuernek köszönhető -, akiknek az edző szavazott először bizalmat. Dicsérte a lap Löw filozófiáját is, kiemelve: a német válogatott mindvégig támadóan és - különösen Ausztrália ellen -  már-már szemet gyönyörködtetően játszott. Ennek értékét pedig nem csökkenti, hogy a fiatal csapatnál jócskán akadtak még hibák. Németország válogatottja azonban jó úton halad - vélekedett a lap.

Rovatok