Index Vakbarát Hírportál

Kreativitás nélkül bajba kerülhet Portugália

2010. június 21., hétfő 11:22

Portugália játszott meglepő döntetleneket a vb-selejtezőkben - Albánia, Svédország -, és a fegyelmezett védekezést nehezen törte meg. Most sem számíthat könnyű győzelemre, de a három pont most létfontosságú.

Észak-Korea nincs a százban a világranglistán, három, komoly erőt képviselő csoportellenfele nyilván úgy kalkulált, tőlük meg kell szerezni a három pontot. Brazília megmutatta, hogyan kell megbontani az ázsiaiak rendkívül fegyelmezett és zárt védekezését.

Észak-Koreának nem volt ereje végigégni

Portugália finesz, kreativitás nélkül megkeserítheti saját sorsát. Ha Cristiano Ronaldo távolról jól eltalál egy labdát (egy kapufát már lőtt, akkor centik hiányoztak), az is elég lehet az első gólhoz, onnan minden lényegesen egyszerűbb.

Észak-Korea a brazilok ellen megmutatta, három húzásból képes gólt szerezni, tehát a portugálok mindenáron nem támadhatnak.

Carlos Queiroz nem kertelt, nagy rizikót vállaló játékot ígért, hiszen részint vállalhatatlan lenne, ha nem nyernének, részint nincs esély másként a továbbjutásra. „Többet kell tennünk, mint az előző meccsen. Tiszta góllal, jó játékkal szeretnénk nyerni.” A középpályás Raul Meireles az Elefántcsontpart elleni döntetlen után most győzelmet ígért.

A koreai szövetségi kapitány, Jong Tae Sze sem lepte meg a világot, kijelentette: valós esélye van csapatának a győzelemre. Nyomás nélkül fognak játszani, de Portugáliát a végső győzelemre is esélyes csapatnak tartja.

A KNDK nem nyert meccset a felkészülés alatt, március óta három döntetlen mellett (Venezuela, Dél-Afrika, Görögország) négy vereség a mérleg. A portugálok 2008 novemberében kaptak ki utoljára, akkor Brazíliától, 6-2-re. Utána voltak meglepő döntetlenjei Queiroz csapatának, a Zöld-foki szigeteket sem verte meg (0-0) május végén, de ebben a szűk két évben tizenkétszer nyert, és ha általában nyögvenyelősen is, de hozta az ilyen meccseit.

A két csapat kapcsán nem lehet kihagyni az 1966-os vb-meccset, amikor a KNDK Olaszország legyőzése után nekiment Portugáliának, és ha nincs Eusebio, ki is veri. A 3-0-ra vezettek a huszonnegyedik percben, a 2-3-as félidő után végül ötöt lőttek a portugálok, és simán nyertek. Az ötből Eusebio egymaga négyet vállalt, és élete egyik legnagyobb meccsének tartja a liverpoolit.

Rovatok