Index Vakbarát Hírportál

Huszti, Halmosi, Hajnal millióiról szól a január

2011. január 3., hétfő 18:53

Több mint egy válogatottra való magyar futballista várja, hogy sorsa jobbra fordul a téli átigazolási szezonban. Nem mindenkinek kell feltétlenül váltania, de Németh Krisztiánnál, Halmosi Péternél például elkerülhetetlennek látszik a klubcsere. Gerát méltatlanul mellőzik, a Dortmund pedig egyszerűen átlépett Hajnal Tamáson.

Jó néhány magyar futballista alig várta, hogy elkezdődjön a téli átigazolási időszak, mert az elmúlt pár hónapja nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. A téli igazolásnál sok bajba került csapat keres játékosokat, de rossz szereplésnél, kiesésnél a drága külfölditől szabadulnak meg legkönnyebben.

Huszti Szabolcs két éve ugyanilyenkor került az orosz Zenithez – a Hannover az utolsó pillanatig alkudozott, végül 3,5 millió eurót kért -, és ugyan első magyarként orosz bajnok lett, de igen keveset, mindössze 400 percet játszott, ezért szeretne mihamarabb elmenni.

Az egyik orosz klubvezető tucatjátékosnak nevezte, akiben nincs kellő ambíció. Nemcsak ő került kilátástalan helyzetbe a jövőre a BL-ben érdekelt sztárcsapatnál, hanem mások is, Sirokov, Fajzulin vagy a portugál Meira.

Husztiért nagy lesz a kereslet, a Bundesligában legalább három csapat (Stuttgart, St. Pauli, Lautern) is jól járna vele, megszerzése talán egy vagy kétmillió euróba kerülne. Anglia sem reménytelen – a menedzsere állítólag már az ősszel szétnézett -, de Skócia is megoldás lehet. 27 éves, nem érdemes sokáig várni egy szerződéssel.

A szintén bal lábas Halmosi Péternek még annyi lehetőség sem jutott, mint Husztinak. Egyetlen percet sem játszott, ami megmagyarázhatatlan, mert a Hull City legdrágább játékosa volt a kétmillió fontos vételárral, de az angol élvonalba nem tudott betörni 2008-ban.

Akkor még 18 meccsen játszott, utána történt valami. A bal lába ugyanolyan jó, mint mikor megvásárolták, rejtélyes, miért nem tartottak rá igényt, ha már egy vagyont adtak ki érte. Az sem érthető, mit láttak benne, amikor kifizették az árát, és mi tűnt el belőle, bár nem tudni, mennyit és milyen szorgalommal edzett.

A Haladás egy éve azonnal jelentkezett érte, idén is Szombathelyre kerülhet, de akár a Debrecen is végállomás lehet, a védelembe beférne. Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában is megállná a helyét, bár a kihagyás után a formája bizonytalan, és nem valószínű, hogy rögtön bevethető.

Hajnal Tamás a Dortmundból szorult ki végleg, ebben egy sérülés is közrejátszott, de arról sem szabad elfeledkezni, amíg a BVB nem az első volt, akkor tudott élni Hajnal is. Egy bajnokesélyes csapatnál már nem feltétlenül rá van szükség. A Köln kiváló menekülési irány lehet, pláne, hogy már a vb-bronzérmes Lukas Podolski is lobbizott érte. Hajnalnak az edzője, Jürgen Klopp sem akarna rosszat (az ő kérésére került oda), és nem fognak brutálisan magas kivásárlási árat kérni érte. Egymillió euró lehet a transzfer hátterében.

Rudolf Gergely pár meccs után – magyar csatárhoz képest szokatlanul gyorsan - bejátszotta magát a Genoába, gólt is lőtt, ezért nem érthető, miért szeretne megszabadulni tőle a klubvezetés. A Bari és a Lecce is benne látja a lehetőséget a kiesés elkerülésére. Rudolf sorsa jelentősen függ Luca Toniétól is, eléggé kockázatos két csatáron is túladni télen, hacsak nincs meg mindkettő helyettese.

Rudolfot kölcsönbe engednék el, olasz újságok szerint a tökutolsó Bari már tárgyalt is róla, de a klubnál nemcsak a magyar van képben, hanem még legalább négyen.

Németh Krisztián visszatérő, állandó téma, az Olympiakosz ugyan gyorsan lecsapott rá a nyáron, de alig játszik: 42 perc fél év alatt borzasztóan kevés. Mintha csak azért igazolta volna be a bajnokságot vezető csapat, mert bosszantani és gyengíteni akarta az AEK-et.

22 éves, élete legfontosabb éve lenne az idei, így neki akár egy ciprusi élvonalbeli, egy angol vagy német másodosztályú csapat is megfelelne.

Torghelle Sándoré más eset, tavaly az augsburgi edzővel összeveszett, és ugyan úgy tervezte, hogy majd a Fortuna Düsseldorfban megveti a lábát, már az első hetekben kiderült, vágyai nincsenek összhangban a valósággal. Torghelle lőtt egy gólt, de sokkal többet vártak tőle, és nyilván ő is többet szeretett volna 329 percnél a pályán lenni.

Gera Zoltán és Varga József pályafutásában a válogatotton kívül közös pont lehet a Wolfsburg. Egyelőre még minden csak a találgatás, de állítólag Steve McClaren edző a Fulham csatára mellett a debreceni középpályást is szeretné megszerezni. Kérdés, hogy McClaren meddig húzza még, mert a 2008-as bajnoknak sokkal előrébb kellene állnia a tabellán, nem a tizenharmadik helyen.

Gerának fantasztikus idénye volt az előző, Mark Hughes érkezése után azonban kiszorult. A szurkolók mellette állnak, nem értik az edzőt, Gera tavaly is kivárta a sorát, mert Hodgson sem számolt vele állandó kezdőként az elején. 991 percet játszott, lehetne sokkal több, és lehet, hogy akkor a Fulham is előrébb tartana. Hughes azonban egyelőre marad, Gera is az állandóság híve, de ha egy komoly ajánlat érkezik, nem kizárt, hogy továbblép.

A csatárt állítólag a Werder is vinné. Gera szorgalmát, tartását ismerve benne még legalább egy vagy két jó év van.

Varga Józsefben akár öt vagy még annál is több, és hamarosan neki is mennie kellene itthonról. Hollandia megfelelő lenne a kiteljesedésére, az intelligenciája és a gyorsasága is megvan az ottani élvonalhoz. A Hercules Alicante is illene neki, bár a hasonló adottságú és technikájú Vadócz is képes eltűnni az Osasunában. Persze egy félévet még maradhat a Lokinál, de itthon már nem igazán tud fejlődni.

A vidis Elek Ákos - aki olyan szólót mutatott be a helsinki Eb-selejtező utolsó percében, amilyet magyartól rég láttunk egy éles meccs ugyanilyen időszakában - is elmehet a télen. Mezey doktor két játékost enged el, az egyik vélhetően a brazil Alex Alves lesz, akinek most komoly értéke van. A másik akár Elek is lehet, Hollandia vagy Németország tökéletes terep mentalitásának, fizikai erejéhez.

A Newcastle és a magyar válogatott védője, Kádár Tamás sem marad feltétlenül a városban, bár még csak 21 éves, neki sem tesz jót, hogy meccseken nem edződik. Igaz, neki már januárban eljöhet az ideje, hiszen az eltiltások miatt bevetheti őt az új menedzser, Alain Pardew.

Az egy hónap alatt lehet, hogy nem lesz olyan nap, amikor Dzsudzsák Balázs ne lenne az átigazolási hírekben. A kérőket sorba vettük már egyszer, de mivel Afellay elhagyta a PSV-t, Reis pedig megsérült, valószínűbb, hogy még egy fontos játékost nem hagynak elmenni. Ennek ellenére, ha a Dinamo Kijev kifizeti a 12 millió eurót, lehet, hogy a PSV vezetése elgyengül, bármennyire is a cél a bajnoki cím, egyúttal a Bajnokok Ligája-szereplés.

Rovatok