Index Vakbarát Hírportál

Messié az Aranylabda, Altintopé a Puskás-díj

2011. január 10., hétfő 19:23 | aznap frissítve

Mourinho az Év Edzője, hat barcás az Év Csapatában, Marta az Év Futballistanője.

Hétfő este a Zürichi FIFA-gálán a futballszervezet díjazta 2010 legjobbjait, az először kiosztott FIFA-Aranylabdát váratlanul nem a világbajnok Xavi vagy Iniesta, hanem Lionel Messi nyerte. A díj átvételekor az argentin maga is azt nyilatkozta, hogy nem számított az elsőségre. Az újságírók, a világ szövetségi kapitányainak és a válogatottak csapatkapitányainak szavazatai alapján ez lett a végeredmény: Messi 22,65 százalék, Iniesta 17,36, Xavi 16,48. További sorrend: Sneijder (14%), Forlán (8%), Cristiano Ronaldo (4%), Casillas (3%), David Villa (2%).

Messi ezzel megvédte címét. A 23 éves játékos lett a legfiatalabb duplázó, és Marco van Basten 1988-89-es sikere óta az első, aki egymást követő években nyerte el az Aranylabdát. Ez eddig amúgy összesen hat futballistának sikerült.

1974 óta ez az első eset, hogy választható volt a világbajnok aranylabdásnak, mégsem ő nyert. Akkor a vb-döntőben vesztes holland Johann Cruyff verte Franz Beckenbauert.

Messi 60 gólt lőtt 2010-ben, a Barcával megnyerte a spanyol bajnokságot, de a világbajnokságon nem talált be, csapata 4-1-re kikapott Németországtól a nyolc között, és kiesett. A 2004-es nyertes Andrij Sevcsenko óta ő az első, aki sikere évében a válogatottal nem nyert semmit, illetve klubcsapatával nem győzött európai kupában. (Az ukrán akkor csak olasz bajnok lett a Milannal.)

Messi érdemli meg legjobban?

  • 2006
    Igen
  • 1299
    Nem, Xavinak adtam volna
  • 577
    Nem, Iniestának adtam volna

Az argentin  természetesen bekerült az Év Csapatába is: Casillas-Maicon, Piqué, Lucio, Puyol - Sneijder, Iniesta, Xavi - Messi, David Villa, Cristiano Ronaldo.

A Barcelona utolérte a Juventust és a Milant az elnyert aranylabdák számában (nyolcat szerzett eddig a katalánoknál játszó futballista: Cruyff 2, Messi 2, Suarez, Sztoicskov, Rivaldo, Ronaldinho; Juventus: Platini 3, Sivori, P. Rossi, R. Baggio, Zidane, Nedved; AC Milan: van Basten 3, Rivera, Gullit, Weah, Sevcsenko, Kaká).

Először díjazták az év legjobb edzőjét, itt sem a világbajnok spanyol Vicente del Bosque, hanem az Interrel triplázó José Mourinho nyert, megelőzte Pep Guardiolát is, aki a Barcával néhány hete 5-0-ra legyőzte a portugál jelenlegi csapatát, a Real Madridot. Az első három eredménye: Mourinho (35,9%), del Bosque (33,1%), Guardiola (8,4%)

A Puskás-díjjal 2010 legszebb gólját jutalmazták, Hamit Altintop vehette át a török válogatottban Kazahsztánnak lőtt szenzációs kapásgóljáért.

A női futballisták között újra a brazil Marta a legjobb, ötödször első a FIFA-nál.

A FIFA-gála percről percre:

19.05: Több díjat is átadnak, de mindenek előtt 2010 csapatát hirdették ki: Casillas-Maicon, Piqué, Lucio, Puyol - Sneijder, Iniesta, Xavi - Messi, David Villa, Cristiano Ronaldo.

19.24: José Mourinho az év edzője Vicente del Bosque és Pep Guardiola előtt. A Real Madrid edzője tavaly az Interrel triplázott, del Bosque világbajnok lett Spanyolországgal, Guardiola spanyol bajnok a Barcelonával, és november végén 5-0-ra elverte Mourinho Realját.

19.38: Hamit Altintopé az év gólját szerző futballistának járó Puskás-díj. A török válogatott Kazahsztán elleni őszi vb-selejtezőjén lőtte ezt az óriási kapásgólt:

19.45: az Év Futballistanője a brazil Marta, aki ötödször kapta meg a díjat.

Jön a FIFA-Aranylabda 2010 legjobb férfi futballistájának, Messi, Xavi, Iniesta a három jelölt, mindhárman a Barcelona játékosai.

19.55: Lionel Messié a FIFA-Aranylabda.

Rovatok