Index Vakbarát Hírportál

A régi Aranylabdát Sneijder nyerte volna

2011. január 11., kedd 01:34 | aznap frissítve

Meglepetésre nem világbajnokot, vagy legalább BL-győztest választottak a tavalyi év legjobb futballistájának. Messi duplázott, újra az övé az Aranylabda, amit összevontak a FIFA díjával. Ha nincs a módosítás, akkor az Interrel mindent megnyerő holland Sneijder a tavalyi év legjobbja. A holland szövetségi kapitány és van Bommel szabálytalanul a sajátjaira voksolt, ezeket törölték, az argentin csapattagok inkább senkit nem jelöltek, ha Messit nem tehették. Írország teljesen bojkottált Henry kezezése miatt, néhányan pedig Xavi helyett Xabi Alonsóra szavazhattak.

"Őszintén mondom, váratlanul ért, meglep, hogy én kaptam az aranylabdát" - nyilatkozta a nyertes Lionel Messi, mikor sorozatban másodszor, hétfő este is ő vehette át a világ legjobb futballistájának járó díjat, a FIFA és a France Football magazin összevont FIFA-Aranylabdáját.

Messi mindenféle rekordot megdöntött 2010-ben, 60 gólt lőtt, a Barcával megnyerte a spanyol bajnokságot, mégsem számított favoritnak, mert a legfontosabbnak hitt tornán, a világbajnokságon gólt sem szerzett. Az argentin válogatottal a nyolc között 4-1-re kapott ki Németországtól, és kiesett, valamint a Barcelonával sem jutott a BL döntőjébe sem.

Messi másodszor

A Gazzetta dello Sport egy hónapja lehozta, hogy a vb-döntő egyetlen gólját szerző Andrés Iniesta lesz a nyertes, de valójában csak második, míg a harmadik barcelonás jelölt, Xavi csupán harmadik lett. Ahhoz képest, hogy FIFA-díjról van szó, sem a játékosok, sem az edzők között nem világbajnok végzett az élen. (A szakvezetőknél az Interrel taroló Mourinho megelőzte del Bosqué-t. Az edzők amúgy a spanyolra szavaztak, de a játékosok és a sajtó nem.)

A FIFA-tag válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai, illetve ezeknek az országoknak egy-egy újságírója szavazhatott három név megjelölésével, akik sorrendben öt, három, egy pontot kaptak, és a végén összesített pontszám döntött.

Messi eszerint 850 ponttal, a szavazatok 22,65 százalékával lett első, Iniesta 17,36, Xavi 16,48 százalékot kapott. A negyedik Wesley Sneijder 14,48 százalékkal végzett.

Közülük a vb-döntős, az Interrel tavasszal triplázó holland tarthatja magát a legszerencsétlenebbnek: a híres futballújságíró és író, Keir Rednage kiszámolta, ha csak az újságírók szavaztak volna, mint az előző években, amikor még csak a France Football adta az aranylabdát, akkor ő nyert volna. Az újságírói szavazatok 7,7 százalékét kapta, míg Iniesta 7,53-at, Xavi 5,96-ot, Messi pedig náluk csak negyedik lett 4,38 százalékkal, vagyis dobogóra sem kerülhetett volna.

Messi és Sneijder. Döntőben nem találkoztak

Xavi is pechesnek mondhatja magát, mert bizonyítani ugyan nem lehet, de nagy a valószínűsége, hogy többen összekeverték őt Xabi Alonsóval. Utóbbi is világbajnok ugyan, de messze nem ez volt pályafutása legjobb éve, így meglepő, hogy 19 jelölést is kapott a legszűkebb elitbe, sőt négyen egyenesen a legjobbnak tartották. Ahol viszont Xabi Alonso szerepelt a szavazólapon, ott az egyik valódi favorit, Xavi neve egyszer sem bukkant elő. Xavi így összesen 60 pontot veszíthetett, amivel Iniestát talán megszorította volna, viszont Messi ellen így is esélytelen marad. Mivel a 2-3. helyért hivatalosan nem jár semmi, a helyezés lényegtelen.

Az sem számít, hogy néhányan nem szavaztak vagy érvénytelen szavazatot adtak le, viszont minősítheti a voksolót. A holland csapatkapitány, Mark van Bommel első és második helyezettjét törölték, mert szabálytalanul a honfitársaira - vagy talán magára - szavazott, míg szövetségi kapitánya, Bert van Maarwijk legjobbját kellett kihúzni ugyanilyen okból. (Szinte biztosan Sneijdert próbálta tolni.)

Az sem sokkal sportszerűbb, hogy sem az argentin csapat-, sem az argentin szövetségi kapitány nem szavazott. Vagy mert Maradona távozása után akkora a káosz, vagy egyszerűen nem akarták támogatni Messi ellenfeleit.

Írország teljesen távol tartotta magát a FIFA-Aranylabdától, sem a szövetségi kapitány, sem az elsőszámú játékos, sőt, újságírója sem adott neveket, szinte biztosan az emlékezetes Henry-kezezés miatt, amikor az utolsó, Franciaország elleni pótselejtezőn a csatár kézzel tartotta játékban a labdát gólpassza előtt, és juttatta ki a vb-re csapatát.

A háttérben a csak álomcsapattagságig jutó Ronaldo

Törölték továbbá a dominikai csapatkapitány harmadik, a Costa Rica-i szövetségi kapitány második, a ghánai szövetségi kapitány szintén második, illetve máltai kollégájuk harmadik helyezettjét. Valószínűleg sajátjukat tették a világ három legjobbja közé.

Van néhány meglepő érvényes szavazat is, mint például a máltai szövetségi kapitányé, aki szerint Puyol éve volt a tavalyi, Antigua és Barbuda szakmai vezetője Drogbát tette az első helyre, a kambodzsai Özilt, a dominkai Schweinsteigernél nem talált jobbat. A belga csapatkapitány pedig Fabregas első helyével húzott váratlant.

Egervári Sándor a vébé alapján hozta meg döntését: Xavi-Sneijder-Iniesta a sorrendje, Gera Zoltán csapatkapitánynak Messi-Iniesta-Forlan.

És hogy nem kell nagy csapatnál edzősködni ahhoz, hogy valaki érezze a nemzetközi futballvilágot, arra bizonyíték, hogy a Brit Virgin-szigetek szövetségi kapitánya, bizonyos Williams Avondale telibe találta a végeredményt, ahogyan az algériai újságíró is.

Rovatok