Index Vakbarát Hírportál

Ördögi pénzkidobás: a Spurs lerombolná az olimpiai stadiont a játékok után azonnal

2011. január 13., csütörtök 16:51

A 2012-es londoni olimpiára felépített stadiont a játékok után futballklubok szeretnék használni, pályázattal döntik el, hogy a Tottenham Hotspur vagy a West Ham United költözhet be. A Spurs már most jelezte, a futballhoz radikálisan át kell építeni az arénát, a frissen felhúzott épület egy részét le kell rombolni.

A Tottenham szívesen használná a 2012-es londoni olimpia stadionját a játékok után, de legnagyobb baja, hogy azt az atlétikai versenyekhez szabták, így a gyepet körülölelő futópálya miatt a nézők túlságosan messze kerülnének a játéktól. Sokaknak élvezhetetlenné és követhetelenné válna egy-egy meccs: a Spurs, hogy a pálya közelébe ültethesse a nézőket, eltűntetné az atlétikai pályát, és a 80 ezres stadion helyett egy 60 ezer helyes futballarénát építene.

A Spurs szerint az olimpiai stadion ülőhelyeinek 18 százaléka 190 méternél messzebb van a pályától, szerintük ez az a távolság, ahonnét már nem lehet látni a ladbát. A Spurs építésze, David Keirle ki sem menne a szurkolók helyében ilyen stadionba, egyszerűen nincs meg az az atmoszféra, ami egy élvezetes futballmeccshez kell. Kerlie szerint ezért van szükség az átalakításra.

A gólvonaltól az első székek most 45 méterre vannak, Kerlie ezt a távolságot nyolc méterre csökkentené, és a 60 méterre lévő VIP szektort 20 méterre hozná. Hogy mindez megvalósulhasson, a stadion kétharmadát le kell bontani.

A futballon kívül viszont más sportágak helyszíneit is biztosítania kell a Tottenhamnek is, ez a pályázat egyik alapfeltétele, így a rombolásért cserébe a Crystal Palace-arénát alakítanák át 25 ezer ülőhelyes atlétikai stadionná, amely igény szerint 40 ezressé bővíthető. Erre leginkább akkor lehet szükség, ha London elnyeri a 2017-es atlétikai világbajnokság rendezését.

Az olimpiai stadion átalakítása és a Crystal Palace újjáépítése a Spurs elemzői szerint még 200 millió fonttal mindig olcsóbb, mintha a mostani White Hart Lane-i stadionuk helyett építenének maguknak egy teljesen új arénát.

A West Ham ilyen radikálisan nem alakítaná át a stadiont, de ők is megelégednének 60 ezer ülőhellyel. Az atlétikai pálya maradna, és a nyáron, a futball holtszezonjában atlétikai versenyek mellett krikettmérkőzéseket is odavinnének.

A Spurs a futballon kívül más sporteseményeket nem tartana, az AEG-vel összefogva koncertek és fesztiválok szervezésében gondolkodik.

A Tottenham terveit a kerület parlamenti képviselője, David Lammy is túlzónak tartja, ha a Spurs nyer a pályázaton, az olimpiai stadiont alig egy hónapig használják eredeti formájában: a mintegy félmillárd fontba kerülő, közpénzből finanszírozott átépítés így nyugodtan nevezhető szerinte “ördögi pénzpocséklásnak”.

Ha a Spursnek nem sikerülne az Olimpiai Stadionba költöznie, valószínűleg hamarosan akkor is új stadiont épít. A terveket már 2008-ban közzétették, az új, 56 250 főt befogadó épületet a régi stadiontól északra húznák fel.

A tervezésnél itt is ugyanazt hangsúlyozták, mint az Olimpiai Stadion átépítésénél, ha felépül, a nézők a Premier Leauge-csapatok közül állítólag itt lehetnének a legközelebb a pályához és a játékosokhoz.

Rovatok