Index Vakbarát Hírportál

A Barca és a Milan nyitja a szuper-BL-t

2011. február 15., kedd 18:04

A két tavalyi döntős újra egymás ellen játszik, a meglepetéscsapat Tottenham megint Milánóba megy, a kiesési szakaszban évek óta gyengélkedő Real Madrid megint a Lyon ellen próbálkozhat. Döntőnek is beillő nyolcaddöntőkkel folytatódik a Bajnokok Ligája kedd estétől.

Milan -Tottenham

Ha a két csapat múltját, akkor a Milan, ha a csoportmeccsek statisztikáit nézzük, akkor a Tottenham az esélyesebb. Massimiliano Allegri csapatának sokkal nagyobb tapasztalata van, a csoporttalálkozókon viszont a londoniak rúgták a legtöbb gólt, a tavalyi győztes Internek két meccsen hatot.

A Milan leginkább Ibrahimovicban bízhat, ha a svéd csatárnak jó napja lesz, nem fognak tudni mit kezdeni vele. A lassú olasz középpályás- és védősornak viszont mindenképpen meg kell valahogy állítania a villámgyors Tottenham szélsőket: az Inter ellen mesterhármast vágó Gareth Bale-t a csoportkörben senki sem tudta tartani, igaz, ő a milánói első meccsen sérülés miatt nem játszhat.

Redknappnek komoly gondjai vannak, Modric is sérült, van der Vaart sem teljesen egészséges, a védelemben a csapatkapitány Ledley King sem tudja vállalni a játékot.

A Milannál Pirlo és Ambrosini is sérült, a januárban érkezők - van Bommel, Cassano és Emanuelson - nem szerepelhetnek a BL-ben új klubjukban.

A két csapat majdnem negyven éve játszott egymással, az UEFA-kupa elödöntőjéből akkor a Tottenham jutott tovább. A Milan első Olaszországban, kilenc meccse veretlen, a Tottenham negyedik a Premier League-ben.

február 15. Milan - Tottenham

március 9. Tottenham - Milan

Valencia -Schalke

A spanyolok az utóbbi időben képtelenek voltak nyerni a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában, német csapat ellen pedig kifejezetten rosszul megy nekik. A Manchester United mögött jutottak tovább, a Schalke a Lyon előtt végzett. Raúl, a Real Madridból tizenhat év után távozó BL-gólrekorder először tér vissza hazájába ellenfélként. A Valencia a Barcelona és a Real Madrid mögött harmadik Spanyolországban, a  Schalke szinte katasztrofálisan szerepel a Bundesligában, csak tizedik.

február 15. Valencia - Schalke

március 9. Schalke - Valencia

Roma - Sakhtar Donyeck

A két csapat eddig kétszer találkozott, csoportmeccsen, hazai pályán Tottiék simán nyertek 4-0-ra, a visszavágót az ukránok 1-0-ra hozták. Az olaszok másodikként mentek tovább, lehetetlen kiigazodni rajtuk, a Baseltől otthon kaptak ki, de például a Bayern Münchent 2-0-ról fordítva verték.

Az ukránok hatból ötöt nyertek, otthon az Arsenalt is megverték, a rossz időjárás lehet hazai pályán előny, igaz, az első meccs Rómában lesz, a visszavágóra már pont elkezdődik az ukrán bajnokság, a Donyeck jobb formában lehet.

február 16. Roma - Sakhtar Donyeck

március 8. Sakhtar Donyeck - Roma

Arsenal - Barcelona

Messiék hónapok óta elképesztő formában vannak, a forduló meglepetése lenne, ha Fabregasék mennének tovább. Tavaly egy körrel később találkoztak, akkor Londonban iksz lett, a visszavágón még vezetett is az Arsenal, de jött Messi, és négyet rúgott.

A 2006-os Bajnokok Ligája döntőjében is összefutottak, akkor is a Barcelona örülhetett a végén. Guardiola nem számíthat a sérült Puyolra, rajta kívül nincs más hiányzó a csapatban. Az Arsenal otthon kezd, egészen biztosan több gólt kell lőnie, hogy életben maradjon a barcelonai visszavágóra.

február 16. Arsenal - Barcelona

március 8. Barcelona - Arsenal

Koppenhága - Chelsea

Papíron ez a párosítás tűnik a legsimábbnak, Drogbáék öt győzelemmel, csoportelsőként jutottak tovább, a dánok a Barcelona mögött végeztek másodikként, először mentek tovább a kieséses szakaszba. UEFA-kupa körben már játszottak, akkor a londoniak mentek tovább.

Ancelotti csapatának komoly gondjai vannak a bajnokságban, 25 meccsen már hétszer is kikaptak, de a most már Torressel is megerősödött csatársornak nem okozhat gondot a dán védelem.

február 22. Koppenhága - Chelsea

március 16. Chelsea - Koppenhága

Lyon - Real Madrid

A franciáknak nagyon megy a Madrid ellen, a BL-ben már háromszor is összekerültek: kétszer a csoportban, a Lyon mindkét hazai találkozót megnyerte, Spanyolországban ikszeltek, tavaly ugyanígy a nyolcaddöntőben találkoztak, megint a franciák voltak jobbak, otthon 1-0-ra nyertek, idegenben 1-1-re végeztek Ronaldóékkal.

A kilencszeres győztes Madrid hét éve képtelen a negyeddöntőnél tovább jutni, de a Lyon nem egy kulcsemberét vesztette el az utóbbi két évben. A múltbeli eredmények ellenére a kétszeres BL-győztes Mourinhóval megerősödő Madrid a sokkal esélyesebb.

február 22. Lyon - Real Madrid

március 16. Real Madrid - Lyon

Marseille - Manchester United

A franciák először jutottak tovább a kieséses szakaszba, mióta tizennyolc éve megnyerték a BL-trófeát, Giggsék azóta kétszer nyerték meg a BL-t. A csoportot két vereséggel kezdő Marseille mindössze három gólt kapott, igaz, a United csak egyet, de Sir Alex Ferguson csapata csupán hetet rúgott. Eddig egyszer sorsolták össze őket a BL-ben, mindketten a hazai meccsüket nyerték.

február 23. Marseille - Manchester United

március 15. Manchester United - Marseille

Internazionale - Bayern München

A két tavalyi döntős újra egymás ellen, a Bayernnek kell visszavágnia, a madridi döntőt Milito duplájával az Inter nyerte. A címvédőnek ez lesz az első BL-találkozója, mióta Leonardo a csapat új edzője.

Az olaszoknál éppen a döntőn duplázó agentin támadó nem játszhat majd, sérülés miatt kell pihennie. Rutin szempontjából az edzők között van külnbség, Leonardo tavaly a tizenhatig vitte a Milant, van Gaal 1995-ben az Ajax edzőjeként BL-t nyert. Az utóbbi években Olaszországban verhetetlen Inter idén gyengébb, csak negyedik a bajnokságban, igaz mindenkinél két meccsel kevesebbet játszott. A Bayern harmadik a Bundesligában, de annyira le van maradva a Dortmundtól, hogy az egykori nagy rivális teljes összeomlása kellene a sikerhez.

február 23. Internazional - Bayern München

március 15. Bayern München - Internazionale

Rovatok