Index Vakbarát Hírportál

Ez a kölyök jobb lesz bármelyikünknél

2011. február 21., hétfő 00:32

Huszonhat éves korára mindent megnyert, ami számít, a világbajnokság döntőjében győztes gólt lőtt, olyan, mint Xavi, csak még technikásabb. Pep Guardiola tizenkét éve megjósolta, hogy Andrés Iniesta ekkora futballista lesz.

Iniestát 12 évesen igazolta a Barca az Albacetéből, a katalánok híres akadémiájáról kikerülve 18 évesen már a felnőtt csapatban játszott.

Példaképe, mostani edzője, Pep Guardiola 1999-ben egy korosztályos tornán azt mondta az akkoriban az első csapatba betörő Xavinak: "Te nyugdíjba küldesz engem, Iniesta viszont mindkettőnkön túltesz majd". Jóslata 2010-re szinte teljesen bevált, bár Xavinak még van pár jó éve.

Iniesta kétszeres BL-győztes, négyszeres spanyol bajnok, de a legegyszerűbb azt mondani, minden csapattrófeát megnyert legalább egyszer, amit a futballban meg lehet nyerni. (Kivétel az EL-t, na de az kinek hiányzik?)

Közel tíz éve van az első keretnél, Louis van Gaal edző tette be először, 2002-ben, egy Bruges elleni BL-csoportmeccsen. Eleinte hátrébb játszott, közvetlenül a középpálya mögött, mivel beépítője, Frank Rijkaard hamar rájött: sosem passzolja el a labdát, szabályosan elvenni meg szinte lehetetlen tőle.

2007-től kezdte őt előrébb tenni a holland, Yaya Touré érkezése és Ronaldinho sérülése miatt sokszor a brazil helyén, a bal oldalon találta magát, kiderült, szemtől szemben is zseniálisan cselez, passzaiból gyakran lesz gól.

Helyzetfelismerése olyan, mint Xavié, cselei kiismerhetetlenek, de legfőképp váratlanok. A góllövéssel akadtak problémái, remek rúgótechnikája ellenére mintha nem lett volna önbizalma vállalkozni, de a 2009-es Chelsea-Barca ezen sokat lendített. Azzal a góllal lett abszolút kedvenc Barcelonában, a BL-döntőbe lőtte a csapatot, amit néhány héttel később meg is nyertek.

Az aranylabda jelöltjei közé tavalyelőtt is bekerült, miután Dél-Afrikában világbajnoki címet érő gólt lőtt, majd ősszel is remekül játszott, favorit lett a 2010-es díjra, de azt végül csapattársa, Messi vitte el. A hollandok elleni döntő után a meccs emberének válaszották, bekerült a torna all-star csapatába, a győzelem után a tőle megszokott, visszafogott stílusban nyilatkozott: "Nagyon nehezen kiharcolt győzelem volt, de fantasztikus játékosaink vannak. Szerezhettünk volna több gólt is. Megérdemeltük, nagyon boldog vagyok."

Egy év alatt a mélypont és a csúcs is megvolt

A Barcelona 2009-ben BL-t nyert, Iniesta a csúcson volt, aztán lesérült, a következő szezon őszi fordulóinak jó részét kihagyta, barátja, az espanyolos Dani Jarque szívinfarktusban halt meg. Iniesta azt mondta, lelkileg összetört, de ahogy újra belelendült a játékba, kezdtek változni a dolgok. A BL-címvédés ugyan nem jött össze, de a bajnoki cím igen, a spanyol válogatottal esélyesként érkeztek a dél-afrikai vb-re. Meg is nyerték, pályafutása csúcspontja volt, amikor a hollandok elleni döntőben győztes gólt lőtt, és gólörömével halott barátjának üzent ."

A Barcelona és a spanyol válogatott középpályája elképzelhetetlen nélküle, a Manchester United elleni BL-döntő előtt Sir Alex Ferguson azt nyilatkozta, nem Messi, hanem Iniesta a legfőbb veszély.

Iniesta korábban a szurkolóktól talán nem kapott elég elismerést, mivel a pályán kívül sem olyan, mint a legtöbb sztár: nincsenek nőügyei - barátnője nyárra várja első gyereküket -, nem szól be senkinek újságírókon keresztül, a gyepen is csak Cristiano Ronaldo képes feldühíteni. Csendes, sosem reklamál, sárgát elvétve, pirosat soha nem kapott. Nincsenek különleges fizikai adottságai, nem magas, nem kigyúrt, tetoválószalont maximum kívülről látott.

Rovatok