Index Vakbarát Hírportál

Elsőre megbukott a FIFA gólvonalfigyelője

2011. február 23., szerda 16:08

Rosszul sikerült a tíz új gólvonal-technológia bemutatkozása, melyek kifejlesztését a FIFA kezdeményezte, a zürichi teszten mind megbukott: a körülmények nem voltak elég életszerűek, műfüvön, éles meccs nélkül mutatták be őket.

Az új megoldási kísérleteknél (egyik a magyar Maruzsi Lászlóé) a vonal alatt futó kábelekkel is próbálkoztak, ezek érzékelnék, ha a labda teljes terjedelmével átjut a gólvonalon. Az ötleteket műfüvön mutatták be, itt bukhattak el, nem tudni, hogy működne élesben, rendes füvön. A FIFA előírja, hogy a jelet egy másodpercen belül továbbítani kell, alapvető elvárás a 100 százalékos pontosság is szerepel, de a szurkolók mobiltelefonjai bezavarhatnak.

A tervezőknek már nem sok idejük van, hogy megfeleljenek a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) által felállított kritériumoknak, azt is szeretnék, hogy a 2014-es brazíliai világbajnokság előtt egy hivatalos FIFA-tornán is kipróbálják a módszert.

"A teszteredményeket a labdarúgás szabályalkotó testülete március elején vizsgálja, aztán lesz hivatalos döntés" - mondta egy szóvivő.

A tévesen meg nem adott vagy megadott gólok mindig is hatalmas vitát váltottak ki, kielégítő megoldás még nincs, Frank Lampard teljesen szabályos, de érvénytelenített dél-afrikai vb-gólja óta még jobban előjött a téma. Sepp Blatter, a FIFA elnöke kijelentette, ők is szeretnének megoldást, de a foci emberi arcát meg kell őrözni, nem lesz visszajátszás, sem a teniszből ismert sólyomszem-technika.

Rovatok