Index Vakbarát Hírportál

Felejthetetlen mérkőzésen Chelsea-MU 2-1

2011. március 1., kedd 23:29

A szezon egyik legjobb 90 perce volt, a vendégeknek már kilenc éve nem sikerül győzniük a Stamford Bridge-en. Pedig most elég közel álltak.

Nagy meccsen verte a Chelsea a Manchester Unitedet a Premier League kedd esti rangadóján, volt klasszisgól, fordítás, büntető és kiállítás is.

A Chelseaé volt az első tíz perc, vezethetett volna, ha tizenötről, pont szemből Malouda nem épp van der Sar kapus kezébe rúgja a labdát.

A United fokozatosan magához tért, negyedóra után már irányított. Rooney ziccerfejest vállal próbált meg kapura tenni, szöglet lett belőle, majd három a kettes helyzetben nem a ziccerben álló Chicharitót, hanem a jobb oldalon érkező Fletchert választotta, akinek középre gurítását simán kirúgták a védők.

Rooney harmadik említésre méltó megmozdulása - a 29. percben - már remekül sikerült: Nanitól a kapunak háttal kapta a labdát, megfordult, tolt néhányat rajta, majd hajszál pontosan, laposan kilőtte jobb alsó sarkot. Felmerülhet Cech kapushibája, de a lövés épp arra a húsz centire ment, ahová ha elég erősen rúgják meg a labdát, nem lehet odaérni.

A Chelsea a félidő hajrájára erősített, sőt, a Stamford Bridge már örült az egyenlítésnek Frank Lampard szabadrúgása után. Az egész meccsen gyengén játszó irányító ekkor nagyon jól lőtt, a jobb alsóba tartó labda kipattant van der Sarról épp az érkező Ivanovics elé. A védő nem találta el rendesen, de simán a kapuba került volna a labda, ha a holland kapus - talán élete védését bemutatva, bár nála nehéz megmondani - a földön fekve belepaskolt, így a mögé visszaérő Vidics melléről kijött a hazai hátvéd próbálkozása. Van der Sar ez után is észnél volt - még mindig fekve - visszaütötte a labdát védői és az érkező csatárok elől a mezőnybe.

A szünet után újra a United kezdett irányítani, de az 54. percben egyenlített a Chelsea. Essien ívelt középre balról, a jobbhátvéd Ivanovics meg akarta csúsztatni a labdát, de az inkább továbbpattant a fejéről, épp az érkező középhátvéd David Luiz elé, aki kapásból nagyszerűen bevágta a rövid sarokba.

A gól nem vetette vissza a Unitedet és dobta fel a Chelsea-t, a vendégek a 65. és a 75. perc között háromszor is gólt szerezhettek volna. Rooney kvázi ciccert hibázott, amikor balösszekötőből az ötös sarkáig sprintelve éles szögből majdnem a szögletzászlót találta el - a labda épp felpattant előtte -, majd nagy helyzetet rontott, amikor David Luizról lefordulva pontosan Cechet találta telibe. A harmadik lehetőség Evra előtt volt, az ötössel egyvonalból, már a védősor mögül bárkit megjátszhatott volna, de gyengén Cech kezébe emelt.

Érezni lehetett, hogy a MU-nak gólt kellett volna lőnie a nyugodt hajrához, arra sem foghatják, hogy a 75. percben David Luizt második sárgával le kellett volna küldeni: úgy tarolta le Rooneyt, hogy a labda sem volt ott, ám a játékvezető nem büntetett. Pedig előtte már Chicharitót is keményen lenyomta a brazil.

A Chelsea-nek az 55. és a 78. perc között nem volt helyzete, de aztán kapott egy büntetőt. Drogbától Lampardhoz keveredett előre a labda a tizenhatosra, Lampard húzott befelé, de Smalling simán szerelt, azt hihette, már az övé, de épp a lendületben érkező Zsirkovot találta el, akiről az alapvonal felé pattant a labda. A védő ahogy lelépett, éppen az orosz lábával találkozott: tizenegyes, Martin Atkinson bíró nem is tehetett mást, befújta.

Lampard az egész meccsen észrevehetetlen volt, de ezt bevágta a léc alá, jó tíz perccel a vége előtt vezetett a Chelsea.

A maradék időben a United egy támadást vezetett, de a kapura lövést Fabio elügyetlenkedte, míg a chelsea-s Ramires remek távoli lövése csak Vidics mázlija miatt nem jutott a kapuba: a bal sarkáról a jobbra, onnét a kapufára ment a labda.

A Chelsea remekül, a vendégtizenhatosnál húzta ki a jó ötperces hosszabbítást, aminek kezdetén Vidics sárgalaposan rántotta le Drogbát. A bíró valószínűleg csak azért nem állította ki, mert David Luizzal sem tette, ám két perccel később mindenképp ki kellett osztania a második sárgát a szerbnek. Most Ramirest ráncigálta le a hátvéd, egyértelmű sárga és piros.

A Chelsea nehezen, de behúzta a meccset, csak egyetlen futballistája nem örülhet rendesen: a januárban a Liverpooltól 50 millió fontért igazolt Fernando Torres annyira gyengén játszott, hogy szinte már akadályozta a többieket. Az Anelka helyére beállt Drogbával, aki Torres miatt nem kezdhetett, sértő lenne összehasonlítani a spanyolt, az afrikai a neki jutott 20 percben annyi hasznosat tett, mint az új szerzemény egész februárban.

A Chelsea győzelmével - a MU 2002 óta nem nyert náluk - 12 pontra közelítette meg a vezető Unitedet, amire egy pontra feljön az Arsenal, ha megnyeri következő meccsét. A kékek negyedikek, a harmadik ManCity tízzel van lemaradva a Unitedtől, így a Premier League valószínűleg kétesélyes, és biztosan nyíltabb, mint az idényben eddig bármikor.

Rovatok