Index Vakbarát Hírportál

Sosem látott trükkökkel lett világbajnok

2011. március 7., hétfő 18:17

Kovács Péter szombaton Abu-Dzabiban megnyerte a Samsung Masters of the Game freestyle futball világbajnokságát. Petike a 2008-as világbajnokot, a francia Sean Arnaud Garnier-t győzte le a döntőben.

“Nagyszerű este volt, bár győzni mindig jó érzés. Nagyon erős verseny volt, körülbelül 90 másodpercet kaptunk, hogy legyőzzük az ellenfelet. Én a kreativitásra helyeztem a hangsúlyt, egy csomó új trükkel jöttem ide, némelyiknek még neve sincs, de biztos vagyok benne, hogy ezek segítettek győzelemhez”  - nyilatkozott a verseny után Kovács.

A világbajnokságra 16 versenyzőt hívtak meg, párokba sorsolták őket, és egyenes kiesés rendszerben dőlt el, melyik kettő csatázhat a döntőben.

Kovács a döntőben Seannal, a freestyle egyik legnagyobbjával meccselt, a küzdelem előtti kő-papír-ollóban veszített, ő mutatta be előbb a gyakorlatát (a freestyle-ban a játékosok 30-30 másodpercet kapva próbálnak rálicitálni a másik mutatványaira). Kovács végig jól koncentrált, dinamikus gyakorlatot mutatott be, míg Sean inkább a labdák trükkös megállításaival próbálta meggyőzni a zsűrit. A francia többször is hibázott, így nem lehetett kétséges Kovács győzelme. A zsűri a labdakezelést, a stílust, a kreativitást és a trükkök nehézségét veszi figyelembe.

A versenyzők panaszkodtak a körülményekre, a homok, a hideg, és a szél kikezdte őket. “Elég kemény volt, de  jó tapasztalat is. A legnagyobb nevű freestyle-osok jöttek ide, és nem könnyű őket megverni, főleg, ha ilyenek a körülmények” - mondta Petike.

Naponta két-három órát edz, szerinte nincs más titok az eredménye mögött: “A freestyle a gyakorlásról szól, mindig jobb leszel, ha sokat labdázol".

A verseny harmadikja, Mathussek szerint a magyar győzelméhez nem férhetett kétség: “Kovács messze a legjobb volt a versenyben, megérdemelten nyert.”

Rovatok