Index Vakbarát Hírportál

Buzánszky Jenő és Grosics Gyula egyszerre lettek a Nemzet Sportolói

2011. március 10., csütörtök 12:04

Nem történt meglepetés, Szíjjártó Péter kormányszóvivő csütörtöki bejelentéséből kiderült: a jobbhátvéd Buzánszky Jenő és a kapus Grosics Gyula egészíti ki a nemzet ikonjait.

A cím 2004-es megalapítása után először lehetnek tizenhárman a Nemzet Sportolói, miután a novemberben elhunyt birkózó, Polyák Imre helyére ketten kerültek: az Aranycsapat még két élő tagja, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula.

A Parlament decemberi törvénymódosítása után – Jobbikos javaslat volt - először volt lehetőség arra, hogy akár két korábbi legendának is egyszerre adják a címet. (A Nemzet Sportolói tizenhárman lehetnek egy időben, tizennégyen már nem).

A jelöltek között volt Fábián László kajakos olimpiai bajnok, Monspart Sarolta tájfutó, a karatés Furkó Kálmán, Pézsa Tibor kardvívó olimpiai bajnok, az olimpiai ezüstérmes súlyemelő, Tóth Géza.

A cím havi bruttó 500 ezer forinttal jár. Jelenlegi Albert Flórián, Balczó András, Földi Imre, Gyarmati Dezső, Hammerl László, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Weltnerné Ivánkay Mária a Nemzet Sportolói.

Rovatok