Index Vakbarát Hírportál

Erős, férfias külsejű a guineai focistanő

2011. március 11., péntek 22:05

A 2010-es női Afrika-kupán Egyenlítői-Guinea válogatottja döntőbe jutott. A csapatban több olyan játékos is szerepelt, aki erejével, gyorsaságával és férfias megjelenésével kitűnt: Simpore Salimata, testvére, Bilinguisa, valamint Ayomang Genoveva állítólag nem is nő.

Simpore Salimata a csoportmeccsen Ghánának lőtt gólt, Ayomang is eredményes volt, Salimata az elődöntőben Dél-Afrikának kétszer is betalált. A döntőt elbukták Nigéria ellen, de a győztes csapat így is az Afrikai Futball Szövetséghez fordult, mert szerinte férfiak ellen is játszottak a mérkőzésen. Más országok is csatlakoztak, és az eset kivizsgálását kérték.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy a FIFA milyen vizsgálatokat végzett, de a képzési program vezetője, Jürg Nepfer szerint a kérdést lezárhatják: "Nincs férfi a női csapatban, nem találtunk semmit, ami azt bizonyítaná, és erről nem kell többet beszélni.”

A futballisták ügye hasonló a dél-afrikai futó, Caster Semenya esetéhez, akit erős fizikuma, magas tesztoszteron-szintje, és megjelenése miatt szintén férfinak hittek, ellenfelei nem is akartak vele versenyezni. Semenyát végül egy nemiségi vizsgálat tisztázta, és továbbra is versenyezhet a női mezőnyben.
 

Rovatok