Index Vakbarát Hírportál

Roberto Carlos a Kaukázusban futballozik

2011. március 12., szombat 09:43

Az orosz futballtörténelem leghosszabb szezonja kezdődik szombaton, közép-európai idő szerint délben, az Anzsi Mahacskala–FK Krasznodar meccsel. Oroszországban is igazodnak a többi nagyobb ligához és a tavaszi-őszi rendszerről áttérnek az őszi-tavaszira, a szezon így 2012 májusában ér véget.

Az orosz futballtörténelem leghosszabb szezonja kezdődik szombaton, közép-európai idő szerint délben, az Anzsi Mahacskala–FK Krasznodar meccsel. Oroszország is igazodik a többi nagy ligához, a tavaszi-őszi rendszerről áttérnek az őszi-tavaszira, a szezon 2012 májusáig tart.

Az átszervezés miatt az élvonal 16 csapata 44 fordulóban dönti el a bajnokságot. Az első szakasz 30 fordulója után az első nyolc a bajnoki címért, az utolsó nyolc a bennmaradásért folytatja.

A bajnokság legnagyobb esélyese a Zenit Szentpétervár. Huszti Szabolcs csapata a legutóbbi szezonban csak két vereséget szenvedett és már hetekkel a szezon vége előtt megnyerte a bajnokságot. Nagy mozgás nem volt a keretben, amiért sokan kritizálták Luciano Spaletti edzőt. „Ugyanaz a csapatunk, ugyanazok a céljaink is, mint tavaly, az aranyérem.”

Két moszkvai, a CSZKA és Szpartak lehet a Zenit legnagyobb ellenfele, amely épp a CSZKA-t verte egy hete az orosz Szuperkupa-döntőben. A Szpartakban most már teljes szezonban rendelkezésre áll az év közben a Celtictől érkező ír válogatott Aiden McGeady, valamint nagyon bízik a Varelij Karpin vezette szakmai stáb a csatár Wellitonban is.

A brazil – aki az elmúlt két szezonban 21, illetve 19 góljával gólkirály volt – idén még többre lehet képes. „Az egyik legnagyobb fegyverünk Welliton, a képességeit már mindenki ismeri, ha száz százalékot ad ki magából, világklasszis lehet” – mondta Karpin.

Az orosz bajnokság moszkvai fölényét – 1992 és 2006 között egy kivétellel csak moszkvai volt bajnok – a Zenit és a Rubin állította meg. Az elmúlt négy évben ez a két csapat tudott csak első lenni.

A Kazany idén is erős lesz, Christian Noboa, a klub ecuadori légiósa úgy véli, idén el tudják kapni a Zenitet: „Tavaly kiemelkedtek a mezőnyből, kiegyensúlyozottan szerepeltek, szinte hullámvölgyük sem volt. Nekünk volt 13 döntetlenünk, ha néhányat megnyerünk, mi vagyunk a bajnokok. Ezeket a találkozókat idén hozni kell és nem lesz baj.”

Az észak-kaukázusiakra is figyelni kell, a tavaly 11. Anzsi Mahacskala nagyon beerősített. Négy brazilt - köztük Roberto Carlost és Diego Tardellit - szerződtettek, de a dagesztáni klub játékosa lett Joao Carlos a Genkből, Jucilei a Corinthiansból, valamint a marokkói Mbark Busszufa is az Anderlechtből. Terek Groznij a kispadon erősödött, a klub irányítását a holland Ruud Gullit vette át és Csecsenföldön még nem tettek le Diego Forlan megszerzéséről sem.

Rovatok