Index Vakbarát Hírportál

Bayern vagy Inter: tavalyi döntős bukik

2011. március 15., kedd 14:02

A Manchester Unitednek nyernie kell a Bajnokok Ligája továbbjutáshoz a Marseille ellen kedden, a nyolcaddöntőben: a 0-0-ás első meccs után a franciáknak a gólos iksz is elég, reménykedhetnek, mert francia csapat még nem nyert az Old Traffordban.

A United az elmúlt 11 meccsen csak az Marseille-nek nem lőtt gólt, a Liverpoolban lerúgott Nani visszatérése erősíti, a középhátvéd Vidics valószínű kiesése - sérülés miatt - gyengíti a csapatot.

A másik nyolcaddöntő a Bayern-Inter, a németek még nem győzték le otthon az Intert, de nem is kell nekik, mert az első meccset idegenben nyerték 1-0-ra.

Manchester United–Olympique Marseille (az első meccsen: 0-0)

A Manchester United eddig egyszer játszott az Old Traffordban az OM-mel, 1999-ben 2-1-re nyert. Francia csapatnak még sosem sikerült Manchesterben legyőznie a Unitedet, a korábbi 11 találkozóból csak a Lille, a Monaco és Montpellier tudott döntetlent elérni, a többiek kikaptak. A Marseille az eddigi kilenc angliai kirándulásából csak egyszer, Liverpoolban tudott nyerni. Emellett három döntetlenje és öt veresége van.

Duplán is ünnepelhet Ferguson csapata, ha nyer az a 150. európai kupasikere lesz, illetve ha eljutnak négy gólig, akkor meglesz az 500. találat az összes európai sorozatot figyelembe véve. Paul Scholes, ha gólt szerez, a 25. BL-találata lenne. A franciák öt meccs óta nem szenvedtek idegenben, tétmeccsen vereséget. Ha lőnek gólt, döntetlennel továbbmennek.

Egyik csapatban sincs eltiltott, ugyanakkor a Manchester Unitedben elég sok a sérült. Nem lehet ott a visszavágón Rio Ferdinand, Anderson, Pak, Owen, Evans, valamint Obertant és Bebét nem nevezte Alex Ferguson a meccsre. A legutóbbi hírek szerint Nemanja Vidics sem biztos, hogy játszhat, az utolsó pillanatban derül ki szereplése. Didier Deschamps csapatában Azpilicueta, Rodríguez, Sabo, Ndiaye, Osei, Mango, Ndoumbou és D’Ullivo nem egészséges.

Alex Ferguson menedzser úgy tervezi, hogy a Chris Smalling-Nemanja Vidics védőpáros igyekszik a francia rohamokat megállítani. A 21 éves hátvéd már 10 bajnokin van túl idén, és ott volt a Marseille elleni első meccsen is. „Mi a jövő csapatába igazoltuk őt – mondta a futballistáról Ferguson – de gyorsabban fejlődött, mint gondoltuk. A körülmények is úgy hozták, hogy korábban bekerülhet a legjobbak közé. Megragadt a csapatban, mert élt a lehetőséggel, és bizonyította, lehet rá számítani.”

Bayern München–Internazionale (1-0)

Nagyon érdekes visszavágót hozhat a német és az olasz bajnok meccse. Az Internek egygólos hátrányból kell felállnia, a Bayern pedig már csak a BL-ben bizonyíthat, a bajnokságban 16 pont a hátránya az első Dortmunddal szemben, a kupából kiesett.

Hetedszer játszik egymás ellen a két csapat, a legutóbbi BL-döntőben az Inter nyert és 1988-ban, az UEFA-kupában 2-0-ra verte a Bayernt Münchenben, ami most is elég lenne a továbbjutáshoz. A bajorok pedig az első hazai sikerre készülnek, mert a korábbi két Inter elleni találkozóból ez egyszer sem sikerült.

Összesen 64 olyan meccset rendeztek korábban, amikor a Bayern olasz, az Inter német csapat ellen lépett pályára. A Bayern hazai mérlege: 6 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség. Míg az Intére német klubcsapattal szemben idegenben 4 siker, 7 döntetlen és 3 vereség. A Bayern három vesztes meccs után a hétvégén kiütötte a Hamburgot, míg az Inter meglepő döntetlent játszott Brescia-ban és ezzel már öt pont a hátránya a városi rivális AC Milannal szemben a Serie A-ban.

A Bayern gyakorlatilag a legerősebb csapatával várja az összecsapást, az Interben a Samuel Eto’o, Goran Pandev csatárkettős kezdhet. Lothar Mättheus, aki mindkét csapatban megfordult úgy véli, ugyanannyi esélye van a továbbjutásra mindkét gárdának. Bastian Schweinsteiger, a Bayern középpályása elmondta, örült, amikor kiderül kivel kell nyolcadöntöznie csapatának. „Ez egy esély volt, hogy visszavágjunk a BL-döntőben elszenvedett vereségért, ahol taktikailag egy jobban összerakott Inter győzött le minket.”

„Már az első meccsen megmutatkozott, hogy ez most egy más párharc. Tavaly a legjobbak voltak, most viszont mi kerültünk előnybe. Ez az utolsó lehetőség, hogy trófeát nyerjünk. Már az első perctől mindent bele kell adni mindent.” – tette hozzá a futballista.

Leonardo, az Inter edzője optimistán várja a visszavágót: „A játékosok tudják, hogy lehet megnyerni a meccset. Az elsőt elvesztettük, de minimum kilencven perc még hátra van a csatából. Tudom mik a csapat erősségei és ezt megmutatjuk Münchenben is.”

Rovatok