Index Vakbarát Hírportál

Műfelhő alatt focizhatnak a katari vb-n

2011. március 24., csütörtök 09:26

Azt még nem tudni, hogy 2022-ben melyik évszakban rendezik majd a katari futballvilágbajnokságot, mindenesetre egy újabb találmányt is bevetnének a hőség és a tűző nap ellen. Egy helyi mérnök a stadionok felett lebegő mesterséges felhőkkel biztosítana árnyékot a játékosoknak.

A világbajnokság szervezőbizottsága korábban stadionokon belüli légkondícionálást ígért a 40-45 fokos katari hőség ellen, de akár egy futurisztikus megoldás mellett is dönthetnek. A karbonszerkezetes, könnyű, héliummal töltött felhőket Saud Abdul Ghani, a Katari Egyetem tanszékvezetője tervezte. Az árnyékot biztosító szerkezetet távirányítóval lehet mozgatni, a motorjait napenergia hajtja.

A prototípus 500 ezer dollárba került, de Ghani szerint a sorozatgyártással jelentősen csökkenthetők a költségek. A mesterséges felhőket később akár tengerparton vagy parkolók felett is használni lehet, és akár egy mobiltelefonnal is lehet majd irányítani.

Az időjárást befolyásolására már több sporteseményen bevetettek mesterséges eszközöket. Az 1980-as moszkvai olimpián ezüst-jodiddal lőtték a felhőket, hogy csapadékmentesen rendezhessék meg a játékokat. A 2008-as pekingi olimpián is az esőt akarták elkerülni, ezért a játékok ideje alatt öt speciális repülőgéppel és különleges rakétákkal fújták el az esőfelhőket Peking körzetéből.

Rovatok