Index Vakbarát Hírportál

Egy pontot sem érdemelt 3 magyar gól

2011. március 29., kedd 23:10

Jó és látványos támadójátékkal, de helyenként kilátástalan védekezéssel kapott ki 5-3-ra a vb-ezüstérmes Hollandiától idegenben a magyar válogatott. Így lehet veszíteni, nyoma sem volt a nyomasztó pénteki hangulatnak. Hollandia továbbra is hibátlan a csoportban, Magyarország 9 ponttal harmadik, mert a svédek is nyertek.

A magyar labdarúgó-válogatott a pénteki 0-4-es hazai vereség után öt helyen változott a hollandok elleni amszterdami visszavágóra. A budapesti első gólnál hibázó Király Gábor helyett Fülöp Márton került a kapuba, Lázár Pál a jobb szélre, onnan Vanczák középre. Pintér Ádám és Vadócz volt a két szűrő középpályás, Priskin Tamás pedig az előretolt csatár, mögötte Rudolf Gergely játszott. Gera Zoltán kihúzódott a jobb szélre, és valójában egy 4-4-1-1-es felállással vágtunk neki a meccsnek.

Egervári azt remélte ettől, hogy stabilabb lesz a csapat, a középpályások jobban be tudnak segíteni a védekezésbe. Nyilvánvaló volt a szándék, hogy elkerüljünk egy újabb, a budapestihez hasonlóan kínos vereséget.

A hollandok ezúttal is jól kezdtek, egy szöglet után a 13. percben az ötös sarkán teljesen egyedül maradt van Persie, átvette a labdát, igazított is egyet, és a rövid sarokba lőtt. Pár perc múlva Kuyt kilépett ziccerben, elpasszolta a labdát Fülöp, de a kapu mellett is.

A 20. percben egyenlített a válogatott, Dzsudzsákot felrúgták, Gera gyorsan elvégezte a szabadot, nem kérte a kilenc métert és a sípszót, a passzal Dzsudzsák elhúzott a bal oldalon, és laposan a sarokba lőtt. Moen norvég játékvezető azonban érthetetlenül visszafújta a szabadrúgást, és érvénytelenítette a találatot.

Ez a hibás bírói ítélet mintha feltüzelte volna a csapatot, a játékosok elhitték, hogy a vb-ezüstérmesnek is lehet gólt lőni. Rudolfnak volt még két lövése, a másodiknál Gerával ketten passzolták ki a védelmet. Gera a félidő második felében érzett rá arra, hogy a jobb oldalon szabadon mozoghat, szervezheti a játékot, és zavartalanul gyorsíthat rá a védőkre.

A hollandokat az indokoltnál lényegesen jobban megnyugtatta a gól, illetve vélhetően kicsit le is becsülték a mieinket, akik sokkal lendületesebben, okosabban játszottak, igaz, Laczkót egyszer csúnyán becsapta Afellay, Vanczák is lemaradt van Persie-ről, Priskin pedig sokszor használta feleslegesen a könyökét.

A második félidőben megtörtént az, ami a vb-ezüstérmes hollandokkal egyszer sem a vb-n, két gólt kaptak, ráadásként öt perc alatt. Rudolf egy szöglet után lopta a távolságot – nem vették komolyan a veszélyt -, egyre jobb szögbe került, és kétszer is megpattanó labdáját Vorm nem háríthatta.

Ennél sokkal szebb és jobban komponált volt a második magyar gól. Dzsudzsák a bal oldalról jobbal adott hajszálpontosan középre, Gera ballal, kapásból, 14 méterről lőtt a kapuba. Vorm erre sem tudott mozdulni, csodás lövés volt.

A két gól természetesen lendületet adott, Priskin centikkel maradt le Gera jobb oldali passzáról, Rudolfnak is volt még egy lövése.

A hollandok sokáig csak keresték, aztán megtalálták a ritmust, igaz, kellett ehhez egy szerencsétlen Vadócz-érintés. A középpályás Sneijder nem túl jó átadásába lépett úgy bele, hogy a sarkával tökéletes gólpasszt adott a hollandnak, aki be is csavarta a hosszúba. Elkerülhető gól volt.

A holland védelem az egyenlítés után sem pörgött fel, Priskin kilépett közülük, de rajta látszott, hogy nincs önbizalma, mert a kapujából rosszul kimozduló Vormot nem merte átemelni. Ehelyett visszagurította a labdát, de abból már nem lett helyzet.

Van Nistelrooyon ellenben lehetett látni a meccshiánya ellenére is az átütő önbizalmat, a tizenhatos vonaláról azonnal lőtt, ahogy Kuyt visszaadása után elé került a labda. Juhászon megpattant a lövés, Fülöp esélytelenül vetődött (2-3). A hollandok gyors fordítása sem vetette vissza a magyar csapatot, Dzsudzsák ismét tökéletes labdával játszotta meg Gerát, aki ahogy beért a tizenhatoson belülre, kilőtte a hosszú sarkot (3-3).

Újra egyenlítettünk, a hollandok 2008 nyara óta egyszer sem kaptak három gólt, 37 meccset hoztak le úgy, hogy maximum kettőt lehetett nekik rúgni.

Dirk Kuyt viszont a hajrára aktivizálta magát igazán, előbb a hosszúba lőtt egy beadás után – Laczkó most is tíz méterre állt tőle - (4-3), majd 22 méterről csodásan nyeste a léc alá a labdát, Fülöp hiába hátrált, a holland olyan pazarul lőtte meg, hogy nem tudta kiütni (5-3).

A kétgólos hátrányból már nem tudtunk visszajönni, a meccs végére kiütközött, hogy ilyen tempóban nem szokott a magyar válogatott futballozni. Most már csak az a kérdés, ha ilyen bátorsággal és pontossággal vagyunk képesek játszani, akkor a Puskás Stadionban miért nem sikerült megtenni. Nyilván a mostani felállás jobban feküdt a csapatnak, de látni lehetett: semmi nem nyomasztotta Geráékat.

Jegyzőkönyv

Eb-selejtező, E csoport:
Hollandia-Magyarország 5-3 (1-0)
Amsterdam ArenA, 51.774 néző, v.: Svein Oddvar Moen (norvég)
gólszerzők: van Persie (13.), Sneijder (61.), van Nistelrooy (73.), Kuyt (78., 81.), illetve Rudolf (47.), Gera (50., 75.)
sárga lap: Lázár (23.), Pintér (39.), Juhász (59.)

Hollandia: Michel Vorm - Gregory van der Wiel, Joris Mathijsen, John Heitinga, Erik Pieters (Urby Emanuelson, 64.) - Rafael van der Vaart, Nigel de Jong - Dirk Kuyt (Eljero Elia, 90.), Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay - Robin van Persie (Ruud van Nistelrooy, a szünetben)

Magyarország: Fülöp Márton - Lázár Pál, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Laczkó Zsolt - Gera Zoltán, Pintér Ádám (Koman Vladimir, a szünetben), Vadócz Krisztián (Czvitkovics Péter, 90.), Dzsudzsák Balázs - Rudolf Gergely, Priskin Tamás (Tököli Attila, 74.)
A csoport másik meccsén: Svédország-Moldova 2-1

A csoport állása:
1. Hollandia         6   6  -  -   21- 5    18 pont
2. Svédország        4   3  -  1   11- 5     9
3. MAGYARORSZÁG      6   3  -  3   15-13     9
4. Moldova           5   2  -  3    6- 5     6
5. Finnország        4   1  -  3   10- 6     3
6. San Marino        5   -  -  5    0-29     0

Rovatok