Index Vakbarát Hírportál

Nincs még egy olyan, mint Rogerio Ceni

2011. március 29., kedd 07:12

Korábban is akadtak kapusok, akik sok gólt lőttek, Hans-Jörg Butt eddig 28-szor volt eredményes, René Higuita, Jorge Campos, Dimitar Ivankov közel félszázszor talált be az ellenfelek kapujába. A rekordot sokáig a paraguayi José Luis Chilavert őrizte, 62 góllal, de a brazil világbajnok messze túlszárnyalta.

Rogerio Ceni 1977. január 22-én született a Paraná állambeli Pato Brancoban. Ifjúsági korában a Sinopban védett, 1990-ben került a Sao Paulóhoz, és a mai napig hűséges csapatához.

Alig múlt húsz, amikor a Campeonato Paulista egyik bajnoki meccsén, az Uniao Sao Joao ellen szabadrúgásból megszerezte első gólját. 2006 augusztus 20-án a Cruzeironak lőtt újabb szabadrúgásgóljával hagyta le Chilavertet. Századik gólja egy újabb rangadón, a Corinthians ellen született meg.

„Sose gondoltam volna, hogy éppen egy klasszikus meccsen szerzem meg a századikat! Ez Isten ajándéka, vannak napok, amikor rád néz."

Már 2005-ben a klub történetének legtöbb meccsen pályára lépő játékosa volt – akkor egy 681-es számú mezt kapott ajándékba, utalva meccseinek számára – a hétvégi bajnoki a 941. volt a sorban. Kétszer nyert Libertadores-kupát, háromszor brazil bajnokságot, 2005-ben klub-vb-t.

Tagja volt a 2002-es világbajnokságot nyert csapatnak, 17-szer szerepelt a brazil válogatottban.

Száz góljából 44-et büntetőből lőtt, 56-szor szabadrúgásból talált be. A még aktív kapusok közül a perui Johnny Martín Vegas áll mögötte a legjobban 39 góllal, így szinte bizonyos, Ceni rekordja nagyon sokáig élni fog.

Rovatok