Index Vakbarát Hírportál

Három portugál, két holland az EL-ért

2011. április 7., csütörtök 14:49

A Dzsudzsák Balázs csapata, holland PSV a portugál Benfica vendége lesz a labdarúgó Európa Liga negyeddöntőjének csütörtöki első mérkőzésén, míg a vasárnap bajnoki címet szerzett FC Porto az orosz Szpartak Moszkva ellen tehet jelentős lépést a triplázás felé. Csak egy topligás a második számú európai kupasorozatban.

A PSV szombaton 2-0-ra kikapott a címvédő Twente otthonában a bajnokságban, így a második helyre csúszott vissza, hátránya két pont a Twentével szemben. A Benfica szintén rangadót bukott a hétvégén, ezzel el is dőlt az aranyérem sorsa: az FC Porto Lisszabonban nyert 2-1-re vasárnap, így öt fordulóval a zárás előtt már bajnok.

A holland-portugál párharccal megismétlődik az 1988-as BEK-döntő, amelyet az akkor még Guus Hiddink irányította PSV nyert tizenegyesekkel. A hollandok ezen a meccsen kívül még négyszer találkoztak a Benficával és csak egy meccset nyertek meg, 1975-ben. A Benfica nyolc korábbi meccséből ötször tudott otthon nyerni az európai kupákban holland ellenféllel szemben.

A Porto a bajnokiság mellé még két címet gyűjthet be idén. A hazai kupában éppen a Benficával csatázik majd, és az Európa Ligát is vinné. Ehhez a Szpartak Moszkva ellen kell eredményesen szerepelni. A statisztikák a portugálok mellett vannak, moszkvai klubcsapat még nem nyert az Estadio do Dragaóban. A hazai bajnokságban veretlen, 25 mérkőzéséből 23-at megnyert Porto az EL-ben is nagyszerű teljesítményt nyújt: mérlege tíz győzelem mellett egy döntetlen és egy vereség.

Az öt európai topliga (angol, olasz, spanyol, német, francia) csapatai közül az EL negyeddöntőjébe egyedül a spanyol Villarreal jutott be. Ebben a szezonban még nem szenvedett vereséget hazai pályán az európai kupameccseken, csütörtökön az a Twente vethet véget ennek a sorozatnak, amely eddigi két spanyolországi kirándulását elbukta.

A negyedik párharcban a Dinamo Kijev fogadja a szintén portugál Bragát, amely a nyolcaddöntőben a Liverpoolt búcsúztatta. A Braga eddig egyszer találkozott ukrán csapattal, a Sahtar elleni párharcot úgy veszítette el oda-vissza, hogy még gól sem rúgott.

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.

Európa Liga, negyeddöntő, 1. mérkőzések

FC Porto (portugál)-Szpartak Moszkva (orosz) 21:05

Benfica (portugál)-PSV Eindhoven (holland) 21:05

Villarreal (spanyol)-Twente (holland) 21:05

Dinamo Kijev (ukrán)-Braga (portugál) 21:05

Rovatok