Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a műeséskor riasztó sípcsontvédő

2011. április 8., péntek 12:31

Egy angol cég a műesések és a téves bírói ítéletek megelőzésére szenzoros lábszárvédőt fejlesztett ki. Ha valakit megrúgnak, beindul a beépített riasztó.

A Smallfry sípcsontvédőjébe szenzorokat és mágnest építettek, ha az ellenfél rúg bele a játékos lábába, a szenzor a riasztórendszernek továbbítja a nyomás miatt keletkező jelet, ami éles hanggal jelzi a szabálytalanságot.

Az intelligens sípcsontvédő kiszűri, ha a játékos saját magát megrúgva próbálná műkődésbe hozni a riasztót, az egyik szenzor ugyanis az ellenfelet érzékeli, akiknek cipőjére egy erős mágnest erősítenek. Ha nincs senki a közelben, hiába rugdossa magát a játékos, a riasztó nem szólal meg.

A Smallfry igazgatója, Steve May-Russell elmondta, a prototípust már elkészítették, bízik abban, hogy a felsőbb osztályú meccseken mielőbb használni fogják. "Itt az ideje, hogy az FA (az angol fuballszövetség) hallgasson a szurkolókra, akik könnyen felhúzzák magukat egy téves ítéleten, és ez olykor erőszakhoz is vezet. Sokkal jobb lenne, ha mindenki számára tiszta lenne, hogy történt-e szabálytalanság vagy nem”.

A már visszavonult Premier League-játékvezető, Jeff Winter is hasznosnak tartaná: “A műesés már szinte a játék része, pedig csalás”.

Az eszköz más durvaságok ellen hatástalan, lerántás, mezrángatás vagy egy fejelés esetén mit sem ér. Az még kérdés, hogy a játékvezetők meghallanának-e minden hangjelzést egy zajos stadionban.

Rovatok