Index Vakbarát Hírportál

A ropi Neymar lehet az új Pelé

2011. április 9., szombat 09:20

Még csak 19 éves, de már sokan Robinho, a merészebbek Pelé utódját látják Neymarban, ő maga azt mondja, Garrinchára hasonlít. A fiatal futballista Neymar da Silva Santos Júnior néven született 1992. február 5-én a Sao Paulo-régióhoz tartozó Mogi das Cruzesben.

11 éves korában csatlakozott a Santoshoz, nagyon gyorsan végigjárta az utánpótlás csapatokat, hiszen hat évvel később, 2009. március 7-én, alig több mint egy hónappal 17. születésnapja után már a felnőttek között is bemutatkozott, az Oeste ellen 2-1-re megnyert meccsen. Egy héttel később első gólját is megszerezte, Rivaldo volt klubjának, a Mogi Mirimnek talált be.

Áprilisban a Palmeiras elleni Campeonato Paulista-elődöntőben győztes gólt lőtt, de a bajnoki cím elmaradt, mert a fináléban a Corinthians legyőzte a Santost. Ekkorra csapata alapembere lett, első szezonjában 48 meccsen lépett pályára, 14 gólt szerzett.

2009-ben az U17-es válogatottban is bemutatkozott, a világbajnokságon három meccset játszott, a Japánoknak gólt lőtt. Olyan egykori kiválóságok, mint Pelé és Romario követelték Dunga szövetségi kapitánytól, hogy a felnőtt válogatottban is próbálja ki. A szurkolók 14 ezer aláírást gyűjtöttek, hogy Neymar is ott lehessen a dél-afrikai vb-n, de Dunga nem nevezte. Bár a kapitány elismerte a fiatal futballista tehetségét, úgy vélekedett, nemzetközi szinten még nem lenne elég erős. Ami valószínűleg igaz is, Neymar 174 centi, 60 kiló.

A kimaradás nem törte meg fejlődését, és 2010-ben bizonyította, ott a helye a legjobbak között. A Santosban tavaly már 60 tétmeccsen szerepelt, és 48 gólt rúgott, múlt áprilisban, a Guarani elleni 8-1-es kupameccsen ötöt. Megnyerte csapatával a Copa do Brasilt és a Campeonato Paulistát, a sorozat legértékesebb játékosának választották. A 48-ban persze benne vannak az állami bajnokságokban elért találatok is, a brazil legfelsőbb osztályban 31/17 volt a mutatója.

Július 26-án a válogatott behívója is megérkezett Carlos Menezestől: Neymar az Egyesült Államok ellen mutatkozott be, és 28 perc játék után megszerezte első gólját.

Idén sem állt le, az U20-as dél-amerikai bajnokságon a tornagyőztes csapat legjobbja volt hét meccsen kilenc góllal. Második nagyválogatott meccsén kétszer is betalált Skóciának.

Egy éve sorban állnak az európai klubok érte, az első ajánlatot még tavaly júniusban a West Ham tette, de a 12 millió fontos tételt visszautasította a Santos. Azóta a Manchester United, az Inter, a Real Madrid, a Barcelona, a Juventus, az utóbbi napokban pedig a Chelsea egyre élénkebb érdeklődéséről lehetett hallani. A londoniak akarják a legjobban, Drogba helyére vinnék 30 millió fontért.

A Santos viszont nem akarja elkótyavetyélni legnagyobb értékét, 2014-ig hosszabbított a napokban gólöröm miatt kiállított fiatal csatárral, akinek kivásárlási árát 32 millió euróban - durván épp 30 millió fontban - szabta meg. Fizetése évi 1,2 millió dollár lett.

Bár Pelé egyelőre óvja Neymart az európai kalandtól, sőt, a játékos is hangoztatja, hű marad a Santoshoz, kizárt, hogy ő is 19 szezont vagy 605 meccset húzzon le a klubban, mint azt a nagy előd tette.

Sokan mégis az új Pelét, van, aki az új Ronaldot, sőt olyan is akad, aki Pelét, Ronaldót és Ronaldinhót fedezi fel benne egyszerre. Egy biztos, Pelé 17 évesen már vb-döntőben lőtt gólt, de az egykori szuperklasszis óta senki nem kezdte olyan eredményesen karrierjét a Santosban, mint Neymar.

Az összehasonlításról Neymar csak ennyit mondott: „Édesapám, aki látta futballozni Garrinchát, azt mondta nekem, hogy a stílusom sokkal jobban hasonlít az övére, mint Peléére”. A papa persze nem szerénykedett, Garrincháról szemtanúk állítják, jobban cselezett, mint Pelé.

Rovatok