Index Vakbarát Hírportál

Casillas 15 percig melegít, nem is sérül meg

2011. április 21., csütörtök 16:20

Csütörtöktől két budapesti egészségtudományi intézmény is a FIFA Gyógyászati Központ-hálózatának tagja lett. A cím garantálja, hogy a futballisták az Uzsoki utcai Kórház Ortopédiai és Traumatológiai Osztályán és a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában a legmagasabb színvonalú ellátást kapják.

A hálózatot a FIFA 2005-ben alapította, összesen csak 22 intézmény a tagja, a csatlakozni szándékozóknak szigorú akkreditálási folyamaton kell átmenniük.

Az Uzsoki trautmatológiájának vezetője, dr. Hangody László elmondta, a címet már tavaly megszerezték, egy hosszú pályázati időszak lezárásaként adta most át a FIFA az elismerést. A kiemelt intézményeknek szigorú feltételeknek kellett megfelelniük, be kellett számolniuk az operatív működésről és prevencióról, kritérium volt az is, milyen kutatásokat folytat az orvoscsoport. Hangody kórházában a szalagsebészet és a porcátültetés területén értek el jelentős eredményeket, ez egyébként most a FIFA egyik fő kutatási területe is. A sportsebészetben Hangody saját szabadalmát a mozaikplasztikát is gyakran alkalmazzák.

Puyol mossa kezeit

A FIFA Orvosbizottságának (F-Marc) vezetője, Jiri Dvorák díjak átadása előtt elmondta, évente közel kétmillió sérülés történik a pályákon, ebbe persze egy amatőrmeccs éppúgy beletartozik, mint a BL-döntő. Az F-Marc egyik fő célja, hogy a sérülések számát minimalizálja. Ezért prevenciós programot dolgoztak ki, a helyes bemelegítéssel a sérülések nagy része elkerülhető. Egy svájci kutatás igazolta is ezt, a kb. negyedórás komplex bemelegítés, amelyet például Iker Casillas is használ, ötven százalékkal csökkentette a sérüléseket. Másik “11 for health” programukban a futballraaz egészségnevelés eszközeként tekintenek. Ebben például Carles Puyol a kézmosásra bíztat, Samuel Eto’o a malária veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Bár az Uzsoki utcai traumatológia nem sportsebészeti osztály, a páciensek között sok a sportoló: a baleseti osztályon a friss sérülésesek 5-10 százaléka, a műtétre jelentkezettek között pedig még nagyobb az arány. “Az osztályra a futballisták mellett sok kézilabdás, atléta is bekerül, a fiaim pedig vízilabdázók, így ők is nagy beszállítók” - mondta Hangody.

A professzionális ellátás elméletileg mindenkinek elérhető, akár egy megye kettes labdarúgót is kezelnek, ha fel tudják venni az osztályra. “Hozzánk általában akkor fordulnak, amikor nagy műtéti gyakorlatot igénylő, összetett sérülést kell kezelni, vagy máshol végzett operációk nem hozták meg a várt eredményt. De olyan is előfordul, hogy a páciens - mint legutóbb a válogatott futballista, Vermes Krisztián baleseti sérültként - mentővel jön be”. Vermes kezelése egyébként jól halad, a vártnál gyorsabban gyógyul, pedig a sérülése olyan összetett volt, hogy egy műtéttel nem is tudták helyrehozni.

A magyar egészségügyről általában lesújtóak a vélemények, hogy folyhat így világszínvonalú sportorvoslás? "Kicsit kivételezett helyzetben vagyunk, kiváló a műszerezettségünk, ez egyrészt az egyetemnek köszönhető, másrészt folyamatosan próbálunk szponzorokat szerezni, akár a sportolókon keresztül is, hogy támogassák gyógyászati programjainkat."

A most szerzett Kiváló Gyógyászati Központ címmel még több esély lesz a pénzszerzésre, számos pályázatban előnyt jelent, és a FIFA kutatási programjaiban is részt vehetnek, amihez célzott támogatás jár.

Hangody már húsz éve végez kutatásokat, úgy érzékeli, az utóbbi időben a futballsérülések egyre súlyosabbá váltak. “A futballisták nagyon sokat javultak fizikailag, ma már jóval fejlettebb vázizomzattal és keringési rendszerrel bírnak. A játék ezért felgyorsult, a hatalmas pénzek miatt pedig még jobban is kockáztatnak, és ebből erednek a durva sérülések.” A prevenciónak köszönhetően összességében viszont csökkent a sérülések száma.

A szívhalál jóval kevesebbszer fordul elő a meccseken, mint egy izomsérülés, de a médiában a tragikuma miatt jóval nagyobb hangsúlyt kap - mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának vezetője. Az általa vezetett intézményben évente 500 sportolót vizsgálnak, feladatuk elsősorban a megelőzés. A szívrtitmus-zavarok, szívizombetegségek diagnosztizálásával elkerülhetők a tragikus esetek. Ahogy Merkely korábban is elmondta, intézetük egy többlépcsős vizsgálati rendszer legfelső szintjén áll. A szívproblémák kiszűrése már a sportorvosnál és regionális kardiológiai központokban elkezdődik.

Rovatok