Index Vakbarát Hírportál

Állva szurkolni jobb, de veszélyesebb is

2011. április 22., péntek 10:44

Angliában több mint húsz éve csak ülőhelyekről szurkolhatnak a futballstadionokban, erre már egész Európában is évek óta UEFA-szabály van, emberéletet követelő stadionkatasztrófa 1989 óta nem volt. A brit sportminiszter most meghallgatta a szurkolókat.

Angliában több katasztrófának is be kellett következnie ahhoz, hogy eljussanak a kerítés nélküli és csak ülőhelyes lelátókig. A 96 emberéletet követelő, 1989 április 15-i, hillsborough-i tragédia utáni Taylor-jelentés óta a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket vezették be, így szabályoz az UEFA is a nemzetközi meccseken, bajnokin viszont csak az angoloknál kötelező.

A Taylor-jelentés után négy évvel, 1994-ben bevezetett szabályozás óta az első két osztályban a pályát és a nézőteret nem választhatja el rács, és minden stadionban csak ülőhely lehet. Az angolok azonban 21 év után ismét komolyan foglalkoznak az állóhelyek újbóli bevezetésével.

Hugh Robertson sportminiszter meghallgatta a szurkolók szövetségének (Football Supporters Federation) érveit, de az 1989-ben elhunytak hozzátartozóit segítő csoport felháborodott, és a Premier League sem támogatja az ötletet.

A találkozót Don Foster segített összehozni, a politikus örül, hogy végre sikerült az összes felet egy asztalhoz ültetni. "Az igazi szurkolók többet fizetnek a jegyért, mint eddig, de az élmény nem ugyanolyan. Bízom benne, hogy ki lehet alakítani olyan biztonságos állóhelyeket, ami a sportminiszternek is megfelel."

A szurkolók szövetsége online petíciót indított el, az első- és másodosztályú angol stadionok állóhelyeit szeretnék visszaállíttatni. A Premier League és a szövetség szerint nincs kereslet erre, ráadásul a Hillsborough óta bevezetett biztonsági intézkedések jelentősen javítottak a brit foci megítélésén.

Négy év alatt kétszázan haltak meg

1985-ben a bradfordi stadiontűzzel kezdődött minden, egy égő cigaretta miatt kigyulladt a falelátó, 56-an haltak meg, az eset után betiltották a falelátók építését. Pár héttel később jött a Heysel-katasztrófa, a Liverpool-szurkolók randalírozása, a stadion rossz állapota és a brüsszeli rendőrök bénázása miatt 39-en haltak meg, öt évre kitiltották az angol klubokat az európai kupákból. Az 1989. április 5-i sheffieldi Hillsborough-katasztrófában 96-an vesztették életüket, túl sok embert engedtek be a lelátókra.

Itt telt be a pohár, a tragédia miatt vizsgálóbizottság jött létre, a Taylor-jelentés nyomán vezették be a már említett biztonsági intézkedéseket. Ezt később az UEFA is átvette, bár Európa-szerte csak a nemzetközi kupameccseken kötelező a szabály betartása. Hogy ennek milyen hatása van a hangulatra és a szurkolásra, nehéz lenne megmondani, de az tény, azóta nem csak Angliában, de egész Európában nem volt emberéletet követelő stadionkatasztrófa. 2001-ben próbálkoztak először az állóhelyes megoldás újbóli bevezetésével, de Kate Hoey sportminiszter felvetése akkor sem járt sikerrel a kormánynál.

"Hogyan reménykedhetett bárki is abban, hogy megússzuk?"

Nick Hornby, a Fociláz című könyv szerzője írja a Hillsborough-katasztrófa kapcsán: "Hatvanezer fölötti tömegekkel nem lehet mást tenni, mint becsukni a kapukat, jól összeszorulni, aztán nagyon erősen imádkozni...az ülőhelyek önmagukban még nem számolják fel a huliganizmust, sőt, ha a klubok különösen ostobák, akár még szíthatják is. Az üléseket lehet fegyverként használni, és a szurkolók megakadályozhatják a rendőrség beavatkozását, ha baj van, bár az ülőhelyes stadionokban a klubok kétségtelenül jobban tudják ellenőrizni, hogy a helyeken kik vannak."

A hozzátartozók felháborodtak

A Hillsborough-katasztrófa elhunytjainak hozzátartozóit segítő csoport (Hillsborough Family Support Group) tiltakozik. "Mindig azzal jönnek, hogy Németországban is vannak állóhelyek, de nem sok közünk van ahhoz, mi történik ott, úgy gondoljuk, itthon nem lehet biztonságosan megoldani az állóhelyeket. Biztosan nem fogjuk bátorítani a kormányt, hogy megváltoztassa a törvényt."

Dan Johnson, a Premier League szóvivője így nyilatkozott: "Szerintünk a csak ülőhelyes stadionok messze előnyösebbek, több nő és gyerek járhat meccsre. Nem számít, milyen biztonságosan lehet megoldani az állóhelyeket, az ülőrészek mindig is biztonságosak lesznek."

Állóhely lehet, csak felesleges

Az UEFA szabályzatában nincs benne, hogy nemzetközi meccset nem lehet olyan stadionban rendezni, ahol vannak állóhelyek is, de értelmetlen, mert a létesítmény ezen részeire nem lehet szurkolókat beengedni, így olyan, mintha nem is lennének. Ezzel a klub jár rosszul, hiszen kevesebb nézőt tud fogadni, emiatt az MLSZ nálunk sem támogatja az állóhelyeket.

Németországban működik

Dortmundban és Gelsenkirchenben az állandó telt ház mellett is hibátlan az állóhelyes rendszer, a szurkolók előrenyomulását a sorok közötti korlátok akadályozzák meg. Dortmundban 25 ezer ember szurkolhat állva a bajnokikon, a kapu mögötti lelátó ezzel Európa legnagyobb álló lelátója. A nemzetközi találkozókra székekkel pótolják az állóhelyeket, az UEFA által rendezett meccsekre a Signal Iduna Park 80 ezerről 66 ezresre csökken. Az Allianz Arénában, a Bayern München stadionjában is vannak állóhelyek, de csak háromezer, a nemzetközi kupameccsek nézőszámát ez nem befolyásolja jelentősen.

A kordonozás a rendezőkön múlik

Az UEFA a rendezőkre hagyja, elválasztják-e a nézőket a pályától, és csak akkor szankcionál, ha az szükséges. A rendezők ésszerűségi elvek alapján döntenek, Nyugat-Európában általános, hogy ha valaki fizetett a jegyért, nem balhézni akar, ezért nem szükséges az elválasztás. Olaszországban a sorozatos balhék miatt ugyanakkor sok helyen plexifallal választják el az ultrákat a pályától, nálunk a legtöbb helyen még a kerítéses rendszer van, bár Kispesten 2007 óta nincs semmi és balhé sem volt. Magyarország 2010-ben futsal Eb-t rendezett, a rendezők úgy tervezték, a Papp László Sportarénában lesznek kordonok, de az UEFA lebeszélte őket, mondván, ez nagyon sokat ártana az összképnek.

Itthon nem fenyeget tragédia

A gyenge nézőszám miatt Magyaroraszágon nem kell tartani katasztrófától, balhé ettől még lehet. A Puskás az egyetlen olyan hazai létesítmény, ahol több tízezres tömeg gyűlik össze, az ötven évesnél is öregebb stadion legfelső része azért van lezárva, mert életveszélyes.

Rovatok