Index Vakbarát Hírportál

Kassai nem favorit, de nem is esélytelen

2011. május 25., szerda 18:03

Valószínűleg a magyar játékvezető is jelölt a szombati BL-döntőre, de még legalább ketten ugyanazt elmondhatják magukról. Rizzoli a favorit, Busacca két éve már megkapta.

Az Európai Labdarúgó Szövetség két nappal a Bajnokok Ligája szombati döntője előtt nevezi meg a játékvezetőt, és a tavalyi vb-n elődöntőt vezető Kassai Viktor is esélyes arra, hogy a Wembley-ben ő induljon ki a csapatokkal.

Mellette szól, hogy a legjobb tizenhatban kapott utoljára megbízatást, akkor a tavalyi BL-döntő visszavágóját vezette Milánóban: a címvédő Inter 1-0-ra kikapott, a müncheni 3-2-vel azonban kiverte a Bayernt.

A rangos meccsek - köztük a két El Clasico a BL-ben - nem neki jutottak, a Szpartak Moszkva-Porto EL-negyeddöntőben bíráskodott utoljára. A két spanyol örökrangadót a belga de Bleekere és a német Stark vezette, így feltehetően nekik az idei sorozatban az volt az utolsó jelenésük.

Kassain kívül Nicola Rizzoli pihent a topbírók közül, igaz, az olasz a nyolc között a Tottenham-Real Madridot megkapta. Rizzoli mellett van a legtöbb érv: tavaly ő vezette az Európa Liga-döntőt, négy évvel idősebb Kassainál, a rutinja nagyobb. (Kassai 36 éves lesz szeptemberben, lesz még ideje bőven. A szlovén Skomina még nála is fiatalabb, bár igen jó teljesítményt nyújtott idén.)

Egy másik komoly esélyes, Massimo Busacca két éve vezetett BL-döntőt (ugyanez, Barcelona-Manchester United volt a párosítás), és a nyolcaddöntő óta a svájcinak sem jutott meccs. Busacca 42 éves múlt, az egyik utolsó fellépése lehetne a döntő.

Az UEFA kérte, hogy Kassait ne küldjék el a Németország-Uruguayra, kikövetkeztethető, hogy számolnak vele, de ilyenkor három bíró legalább a kalapban van, és a tartalék is inkább pihen. A szombati barátságos találkozót a portugál Benquerenca kapta, ő biztosan nem lesz Londonban.

A magyar játékvezető 2007 óta a BL-keret tagja, tavaly mindössze egy meccs jutott neki az egyenes kiesésben, az sem rangadó, a Sevilla-CSZKA Moszkva volt.

Idén a Braga-Arsenalon a londoniak francia edzője, Arsene Wenger megtámadta: „Ebouét majdnem felrúgták a lelátóra, de Kassai nem ítélt büntetőt.” Előtte a Tottenham-Interen és a Valencia-Manchesteren ítélkezett, valamint a legkomolyabb BL-selejtező, a Samp-Inter jutott neki.

A worldreferee.com szaklap szerint Rizzoli volt a sorozat legjobb játékvezetője idén, Kassai az osztályzatok alapján nincs az első tízben. Annyi biztos, az angol Howard Webb nem vezeti a döntőt, részint a tavalyit ő kapta, emellett a tavalyi vb-döntőben négy pirosat nem osztott ki.

Rovatok