Index Vakbarát Hírportál

BL-döntő: 14 milliárd a tét a Wembleyben

2011. május 27., péntek 12:24

A szombati Bajnokok Ligája-döntőben győztes klub 53 millió euróval többet kereshet ellenfelénél, összesen 126 millió eurót, egy magyar NB I.-es futballcsapat éves költségvetésének több mint negyvenszeresét.

A BL hivatalos szponzora, a MasterCard megbízásából készült tanulmány szerint a vesztes csapat 73 millió euró nyereséggel számolhat. A bevételek a hivatalos díjazásból, a játékosok értéknövekedéséből, valamint a megugró televíziós, és médiajogdíjakból adódnak.

Az elemzés alapján a londoni döntő 17,5 millió euróval hoz többet az európai gazdaságnak, mint a tavalyi: a kontinens gazdasági forgalmára gyakorolt hatás becsült értéke idén mintegy 369 millió eurót tesz ki. A bevétel jelentős részét főként a szurkolók utazási és szállásköltségei jelentik. A rajongók jelentős összegeket költenek reklámpólókra, ételre és italra, milliók nézik majd a mérkőzést bárokban, éttermekben, vásárolnak fogyasztói cikkeket, és várhatóan a mérkőzésre kötött sportfogadások száma is megugrik majd.

London 110 ezer szurkolót vár. Az ottani vállalkozások 52 millió eurós bevétellel számolhatnak, amely vendéglátásból, sportemléktárgyak értékesítéséből, reklámmegrendelésekből és események bevételeiből származik.

A brit fővároson kívül a résztvevő csapatok otthonában is jelentős, mintegy 18 milliós gazdasági fellendülés várható a mérkőzés hatására. A legnagyobb tengerentúli érdeklődést Dél-Amerikában várják, mivel a kontinensről összesen 12 futballista érintett a döntőben. Rekordbevételre számíthatnak a dél-amerikai televíziók, vendéglátóhelyek és kereskedők is.

Az elmúlt öt év BL-döntőinek kereskedelmi statisztikája


2007    Athén    AC Milan-Liverpool    100 millió euró 26 m euró
2008    Moszkva    Chelsea-MU         108 millió euró 44,5 m euró
2009    Róma    Barcelona-Manchester United    110 millió euró    45 m euró
2010    Madrid    Bayern -Internazionale     120 millió euró    50 m euró
2011    London    Barcelona-Manchester Utd.    126 millió euró    52 m euró

Rovatok