Index Vakbarát Hírportál

3-1: a Barcelona a világ legjobb csapata

2011. május 28., szombat 23:08

A Barcelona negyedszer nyerte el a Bajnokok Ligája, illetve a BEK-trófeát, a Wembley Stadionban rendezett döntőben 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedet.

Az első pár perc egyértelműen a Manchesteré volt, nyomott a United, többet birtokolta a labdát, de nem jutott el a kapuig. Messit többször is szabályosan szerelték. A 8. percben Rooney lépett ki Van der Sar kirúgásával, de Valdés a kapuból kifutva mentett. Két percre rá a hárítani akaró Piqué hazaadásból csaknem öngólt lőtt, megint Valdés hárított.

A Barcelona a 11. percben jutott el először a MU kapujához, de a szögletből nem lett helyzet. Öt perccel később jött az első Barca-ziccer: Ferdinand hibájából Pedro került helyzetbe, de hat méterről mellé pörgetett. A 18. percben Messi szólózott, a félpályától a 16-osig jutott, passzából nem lett helyzet. Mindkét csapat a játékkal törődött, sportszerű, gyors és jó volt a meccs.

A félidő felére a Barcelona átvette az irányítást, egyértelmű fölénybe került, többet birtokolta labdát, a MU térfelén folyt a játék. A 20. percben Villa fél méterrel lőtt mellé, egy percre rá megint ő veszélyeztetett, Van der Sar nagyot védett a jobb alsóba tartó lövésnél. A következő Barcelona-helyzetnél Vidics szerelt becsúszva, bravúrosan.

A 28. percben Xavi káprázatos passzából Pedro lőtt gólt, az elvetődő Van der Sar mellett a rövid sarokba gurított, Vidics itt egy ütemet késett a szereléssel. A 43. percben a bevetődő Messi maradt le az ötösön Villa begurításáról.

Pár percig a Barcelona játszott, de feléledt, és a 36. percben egyenlített a United: egy bedobás után Rooney kényszerítőzött a leshatáron Giggsszel, a visszakapott labdát a jobb felső sarokba bombázta. Gyönyörű gól volt.

Megint a Barcelona jött: Iniesta lőtt 25 méterről, a holland kapus fogta, aztán Messi nagy passzát Pedro bénázta el, a 42.-ben is ő maradt le egy jó labdáról a 16-oson belül; az utolsó percben Messi lőhetett volna bevetődve gólt, de az ötösön lemaradt Villa passzáról. Az első félidőt hibátlanul vezető Kassai nem hosszabbított, félidőre maradt az 1-1.

A katalánok kezdték jobban a második félidőt, három perc alatt két szögletük volt, helyzet nélkül. Az 52. percben Alves lőhetett volna gólt, a lepattanóból Messi pörgetett, de csak újabb szöglet lett. A Barcelona egyértelműen el akarta dönteni a meccset, megint dominálta a játékot.

Két perccel később az argentin nem finomkodott: 20 méterről, középről, ballal, takarásból, nagy erővel lőtt a kapu közepébe. A védők csak kísérték, Van der Sar későn látta meg, nem védhette Messi idei 12. BL-gólját.

A 60. percben Kassai kiosztotta a döntő első sárgáját a késve becsúszó Dani Alvésnak, egy percre rá Carricknek a másodikat, aki Iniestát borította fel.

Messit innentől nem nagyon tudták tartani, 2. gólját a 63. percben Van der Sar lábbal akadályozta meg, egy percre rá az argentin sarokkal akart gólt lőni az ötösről, elszórakozta a helyzetet. A Barcelona szokásos játékát hozta, lapos passzokkal tartotta a labdát az ellenfél térfelén, 6-0 volt a szögletarány. Iniesta két lövésénél is a MU legjobbja, Van der Sar védett.

A 69. percben az addig nem sokat mutató David Villa talált be: Messi szólója után a lecsorgót 18 méterről tekerte a bal felső sarokba, ez is gyönyörű gól volt.

Kockáztatott, feljebb tolta védekezését a United, kicsit be is szorította a Barcelonát, de helyzetig nem jutott. A 80. percben a sokat szabálytalankodó Valencia is megkapta megérdemelt sárgáját, aztán Valdés is begyűjtött egyet időhúzásért.

A meccs eldőlt, a manchesteriek egyre többet reklamáltak, mindkét csapattól jöttek az apró szabálytalanságok. A mezőnyben futballoztak a csapatok, a végéig már nem volt helyzet.

Kassai végig rendet tartott, tartotta tekintélyét, nem barátkozott a játékosokkal, komolyabb hiba nélkül hozta le a meccset.

A kupát Michel Platini, az UEFA elnöke adta át, a csapatkapitány helyett a súlyos betegségéből pár hét alatt felépülő Eric Abidal vette át, akinél márciusban májtumort diagnosztizáltak. Orbán Viktor díszpáholyban tekintette meg a találkozót.

Bajnokok Ligája, döntő

FC Barcelona (spanyol)-Manchester United (angol) 3-1 (1-1)
Wembley stadion, 90 000 néző, v.: Kassai Viktor
gólszerző: Pedro (27.), Messi (54.), Villa (69.), illetve Rooney (34.)
sárga lap: Alves (60.), Valdes (85.), illetve Carrick (61.), Valencia (80.)

FC Barcelona:
Victor Valdes - Daniel Alves (Carles Puyol, 88.), Gerard Pique, Javier Mascherano, Eric Abidal - Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta - Pedro (Ibrahim Afellay, 91.), Lionel Messi, David Villa (Seydou Keita, 86.)

Manchester United:
Edwin van der Sar - Fabio (Nani, 69.), Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra - Antonio Valencia, Michael Carrick (Paul Scholes, 77.), Ryan Giggs, Park Dzsi Szung - Wayne Rooney, Javier Hernandez

A góllövőlista végeredménye:
12 gólos: Lionel Messi (FC Barcelona)
8 gólos: Mario Gomez (Bayern München), Samuel Eto,o (Internazionale)
7 gólos: Nicolas Anelka (Chelsea)
6 gólos: Karim Benzema (Real Madrid), Roberto Soldado (FC Valencia), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Rovatok