Index Vakbarát Hírportál

Kassai 10 napja tudta, övé a BL-döntő

2011. május 30., hétfő 09:34

Kassai Viktor, a Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája-döntő játékvezetője elárulta, körülbelül tíz nappal a meccs előtt tudta meg, hogy az európai szövetség őt és társait bízta meg a játékvezetéssel. Bevallotta, nem tudta tartani a száját, egy-két embernek megsúgta a hírt. 

Kassai az MR1-Kossuth Rádiónak hétfőn elmondta: csak azoknak mondta el, hogy ő vezeti a BL-döntőt, akik a szívéhez a legközelebb állnak, de a külvilág felé titkolnia kellett.

Hozzátette: volt felkérése a vasárnapi Németország-Uruguay barátságos mérkőzésre is, ám pár perc gondolkodási idő után inkább a szombati BL-döntőt választotta, amelyet a Barcelona nyert meg 3-1-re.

Nagy öröm volt nekik, hogy nagy hiba nélkül letudták a meccset, és utána is nagy öröm érte őket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a teljesítményükhöz.

"Sportszerű összecsapás volt, de ehhez a futballisták is kellettek, ha ők nem a játékkal foglalkoznak, akkor nekünk is nehezebb dolgunk lett volna. Kedves gesztus volt a miniszterelnök úrtól, hogy gratulált a találkozó után. Váltottunk néhány szót a mérkőzésről, mi is elmondtuk, hogyan láttuk, és ő is megosztotta velünk a saját gondolatait."

A BL-döntők legfiatalabb játékvezetőjének munkáját Erős Gábor és Ring György asszisztensek, a két kapunál Fábián Mihály és Bognár Tamás segítette, Vad II István volt a tartalék játékvezető. Az UEFA a mérkőzésre még egy asszisztenst jelölt, Kispál Róbert volt a biztonsági tartalék.

"Eddig még nem volt időm újranézni a teljes mérkőzést, csak néhány jelenetet láttam ismétlésben, de természetesen rövidesen megnézem felvételről az egész összecsapást és szakmai szempontok alapján elemezzük majd a kollégákkal."

Jó hangulatban telt a találkozó, mind a heten lazán és könnyedén vették a meccset, egy pillanatig sem érezték magukon a nyomást. Nem foglalkoztak azzal, mennyi pénzt kaptak: "ha megkérdeznék azt a 3000 magyar játékvezetőt, aki Magyarországon működik akár megyei szinten is, hogy vállalná-e akár ingyen, szerintem mindenki igent mondott volna".

A BL-döntő előtt már olimpiai fináléban és vb-elődöntőben is dirigáló Kassai nem csak döntőkben gondolkodik, vannak más szép feladatok is, és mindig meg kell találni a motivációt: "Meg is fogjuk találni, hiszen nagyon szeretjük a játékvezetést, nagyon szeretünk a labdarúgásban dolgozni, úgy hogy nem lesz azzal probléma, hogy újabb hegycsúcsokat találjunk, amit meg kell másznunk majd."

Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke egyetértett azzal, hogy a magyar labdarúgás jelenlegi legmagasabban jegyzett, nemzetközileg legnagyobb szinten lévő személye Kassai Viktor játékvezető.

Rovatok