Index Vakbarát Hírportál

40 ezer dollár FIFA-kenőpénz került elő

2011. május 31., kedd 16:53

Kedden Mohammed Bin Hammam a katari sportvezető és az egész FIFA még kínosabb helyzetbe került: a mirrorfootball.com képet közölt 40 ezer dollárról, amivel Hammam állítólag az egyik karibi futballvezetőt akarta megvesztegetni, hogy szavazzon rá a szervezet elnökválasztásán.

Bin Hammam múlt héten a balhé miatt visszalépett, majd fel is függesztették a szövetségben, így nem indul szerdán a jelenlegi elnök, Sepp Blatter ellen. Ráadásul a FIFA úgy döntött, hogy amíg Hammam nem kapja meg az ázsiai futballszövetség elnöki tisztéből való felfüggesztéséről szóló határozat teljes jogi indoklását, nem fellebbezhet kitiltása ellen. A FIFA kedd délelőtt jelentette be, hogy várnia kell, hiába akarta, hogy már kedden meghallgassa a fellebbviteli bizottság. A vád szerint törvénytelenül szerzett támogató szavazatokat az elnökválasztásra.

A CONCACAF-szövetség embereit fizethette le a 40 ezer dollárral, amit állítólag május 10-én egy trinidadi hotelben adtak át.

Szerdán az elnökválasztás reggel fél tízkor kezdődik, a posztért egyedül indul a jelenlegi elnök, a svájci Blatter.

Az Angol Futballszövetség (FA) viszont azt akarja, hogy az egyre terebélyesedő megvesztegetési botrány miatt halasszák el a tisztújítást. Az FA egyben arra kéri a többi nemzeti szövetséget, hogy támogassa kezdeményezését.

Hétfőn derült ki, hogy a FIFA főtitkára, Jerome Valcke olyan tartalmú magánlevelet küldött Jack Warner szintén felfüggesztett FIFA-alelnök és CONCACAF-elnöknek, amiben arra utalt, hogy Katar megvette a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

Ezzel kapcsolatban Nick Xenophon ausztrál parlamenti képviselő hétfőn jelezte: az ausztrál kormánynak vissza kellene szereznie a FIFA-tól azt a közel 40 millió dollárt, amit az ország végül megbukott vb-pályázatára költött.

Blatteren egyre nagyobb a nyomás, mert a FIFA több főszponzora, az Emirates légitársaság, az Adidas, a Coca-Cola és a VISA is aggasztónak érzi a korrupciós botrányt, remélik, hogy "a FIFA minél hamarabb megoldja ezt a sportág és a világszövetség számára is kínos helyzetet".

Rovatok