Index Vakbarát Hírportál

Lizarazu meztelenül fut végig a főtéren

2011. május 31., kedd 10:07

Az angol másodosztály, a Championship osztályozójának hétfői döntőjével gyakorlatilag befejeződött a 2010–2011-es futballidény. Néhány bajnokságban legendás csapatok buktak, vagy kapaszkodtak vissza a legjobbak közé, abszolút újonc is lesz a topligákban.

Angliában a Queens Park Rangers 1996 után jutott vissza az élvonalba úgy, hogy 2001 és 2004 között a harmadosztályt is megjárta. Még régebb óta kellett várnia a Swansea szurkolóinak ekkora sikerre. A walesi klub 1983-ban szerepelt legutóbb az élvonalban. Utána viszont akkorát bukott, hogy négy év múlva az utolsó profi ligának számító negyedosztályban találta magát, sőt, még 2004-ben is csak harmadosztályú volt.

29 év után szerepelhet megint walesi csapat az angol élvonalban. Kiesett a harmadosztályba a nemrég még élvonalbeli Sheffield United, Kevin McCabe csapata, onnan viszont eggyel feljebb lépett a nagy múltú Southampton.

Spanyolországban a Deportivo La Corunát siratják sokan. A klub a 70-es években a negyedik ligából kapaszkodott a legjobbak közé, 1992 és 2004 között élte fénykorát. 2000-ben bajnok lett, 1995-ben és 2002-ben megnyerte a Király Kupát, háromszor a spanyol Szuperkupát. Jövőre a másodosztályban kezd.

Ott, ahol az idei évadból még egy kör hátra van, de az már biztos, hogy a Betis 2009 után visszakerült. Ott lesz a Rayo Vallecano is, amely legutóbb 2003-ban volt élvonalbeli. A spanyol bajnokság történetében először fordul majd elő, hogy négy madridi, vagy főváros környéki klub – a Real Madrid, az Atlético Madrid, a Getafe és a Rayo Vallecano – szerepel a legjobbak között. A Barcelonának nem csak a nagy csapata, a tartalékai is nagyszerűek, a Barca II. jelenleg harmadik a másodosztályban, igaz, nem juthat fel, így osztályozót sem játszhat majd.

Franciaországban az AS Monaco 1976 után zuhant ki megint az élvonalból, 35 éve egyből sikerült visszajutnia a hétszeres bajnok, ötszörös kupagyőztes, korábban BL- és KEK-döntőt is játszó nagyhercegségi csapatnak.

Ennél is nagyobb szenzáció a Ligue 2-ben bajnoki címet nyert Évian Thonon Gaillard szereplése. A 2003-ban alapított klub két éve még harmadosztályú volt, két év alatt két bajnokságot is nyert. Tulajdonosai között találjuk Zinedine Zidane-t és Bixente Lizarazut is. Utóbbi a bajnoki cím ünneplése után – fogadásból – meztelenül fut majd végig a Genfhez közeli kisváros főterén: "Megtartom a szavam és teljesítem az ígéretemet. De arra senki ne számítson, hogy a nemzetközi sajtót is meghívom" - mondta Lizarazu. Az Évian egyik legismertebb játékosa a korábbi lyoni brazil védő, Cacapa.

Három csapatban egyszerre négy magyar szerepelt a Serie A-ban, mindegyik kiesett az élvonalból. Koman Vladimir és Laczkó Zsolt a Sampdoriával, Vass Ádám a Bresciával, Rudolf Gergely pedig a Barival búcsúzott. Egy év után visszajött a Siena – amelynek ezzel megépülhet a csodálatos, földbe vájt stadionja –, és az Atalanta.

Hasonló bravúrt hajtott végre a Hertha BSC is a Bundesliga II.-ben, amely Dárdai Pál előtt tisztelgett az utolsó bajnoki meccsén. Korábban írtunk arról, hogy eltűntek az NDK-s klubok a német első és másodosztályból, most megint öt szerepel a Bundesliga II.-ben.

Az Union Berlin, az Erzgebirge Aue és az Energie Cottbus mellé feljutott a Hansa Rostock, és drámai osztályozó után a Dynamo Dresden. A rendőrség egykori csapata nyolcszoros NDK-bajnok, hétszeres kupagyőztes. A német egyesülés után a négy szezonon át a Bundesligában is szerepelt, majd egészen a negyedosztályig zuhant.

Csehországban – a korábbi Csehszlovákia mintaegyesülete – a Dukla Praha tért vissza. A korábbi 11-szeres bajnok, nyolcszoros kupagyőztes a Marila Pribrammal történt 1997-es egyesülésnél gyakorlatilag megszűnt. A szurkolók szervezték újjá, és 2006-ban a prágai körzeti ligából indultak el a csúcs felé. Az egykori katonacsapat romjain újjáéledő egyesület 2006-ban a másodosztályú Jakubcovice licencének megvásárlásával került a cél közelébe, amelyet idén simán sikerült elérni.

Nem egyedi példa a szurkolók által felélesztett klub története. A korábban az angol élvonalban szereplő Wimbledon FC megszűnése után (Milton Keynes Dons lett a klub neve) a drukkerek csapata legutolsó ligából indult el, az AFC Wimbledon pedig már a legalsó profiligának számító League Two-nál tart. Az ötödosztály osztályozóján 11-esekkél verték az ugyancsak korábbi elsőosztályú Luton Townt.

Rovatok