Index Vakbarát Hírportál

Ne ragozzuk, hárommal hoztuk a kötelezőt

2011. június 7., kedd 22:53

A harmadik helyre továbbra is reális esélye van Magyarországnak, a másodikhoz úgy kell bravúr a svédek ellen szeptemberben, hogy a védelem két legfontosabb embere (Juhász Roland, Vanczák Vilmos) eltiltott lesz, mert sárgákat kaptak egy végtelenül sima meccsen San Marinóban.

Az Európa-bajnoki selejtezők E csoportjában Magyarország a legkönnyebb idegenbeli fellépésére készült, hiszen San Marinónak Budapesten nyolcat vágott. A győzelem még akkor is kötelező volt a leggyengébb európai válogatott ellen, ha az ősszel eredményes Szalai Ádám, Rudolf Gergő és Gera Zoltán sem lehetett a csapatban sérülésük miatt.

A meccs esőben és kisebb technikai malőrrel kezdődött, mert a magyar Himnuszt nem játszották le végig. A szurkolók persze elénekelték, és nem értek a végére, mire már San Marino nemzeti himnusza csendült fel. (A székely himnuszt a második félidőre tartogatta a magyar tábor, trombitás kíséret is volt alatta.)

Jól kezdett a magyar csapat, mert Németh Krisztián egy védő szerencsétlenkedését kihasználva a 9. percben belőhette volna első gólját a felnőttek közt, de a kapufát találta el. Ekkor még nem sejthettük, hogy neki sehogysem sikerül a kapuba juttatnia a labdát, pedig számtalan lehetősége lett volna rá.

Öt perccel később egy lecsorgó labdát ugyan a kapufa segítségével már a kapuba vágott, de azt nem adta meg les miatt a montenegrói bíró. A visszajátszásból kiderült: nem volt az.

Szabics is kihagyott egy nagy helyzetet, pedig egyedül vihette a kapura a labdát, de lövés helyett passzolni akart, az érkező Németh elől azonban kivágták a védők.

Németh egyszer még a kapusba bombázott tiszta helyzetben – Dzsudzsák rárobbant a labdára, át akarta venni, de a melléről messze pattant, így odalett a helyzet -, Szabics lövését ugyanakkor nagy bravúrral védte Simoncini.

Ez egy fontos esemény volt, mert Hajnal szögletéből a 41. percben megszületett a vezető gól. A hosszú oldalon az előrehúzódó középső védő, Lipták Zoltán vette át a labdát, és életerősen a hosszú sarokba bombázott.

A második félidő mintaszerűen kezdődött, Dzsudzsák elfutott a szélen, beadott, a jól érkező Szabics öt méterről a kapuba fejelt.

Lipták fejjel duplázhatott volna, de kevéssel fölé fejelt egy szögletet. Juhász pár méterről mellé fejelt, nem állt mellé a szerencse.

Koman Vladimirnek ellenben szerencséje volt, amikor egy nem túl jól helyezett távoli lövésébe beleért egy védő, róla pedig védhetetlenül vágódott a kapuba. Dzsudzsák is próbálkozott éles szögből kétszer is, harmadik selejtezős gólja viszont nem lett meg.

A magyar válogatott sok helyzetet hagyott ki, több góllal is nyerhetett volna, de végül hárommal hozta a kötelezőt, igaz, a védelem két oszlopát, Juhász Rolandot és Vanczák Vilmost elveszítette, mindketten sárga lapot kaptak. Svédország ellen tehát egyikük sem játszhat szeptemberben. Juhász nagyon dühös volt a sárgáért, mert nem érezte jogosnak, szerinte a bíró is csak azután adta, hogy a partjelző beintett.

Egervári Sándor szövetségi kapitány: "Elégedett vagyok a csapat játékával, az ellenfélnek nem volt komoly lehetősége. Lényegesen több gólhelyzetet sikerült kialakítanunk, mint a Luxemburg elleni pénteki összecsapáson, de az utolsó passzokban sokszor hibáztunk. Természetesen a svédek más játékerőt képviselnek, de ellenük is reménykedem egy jó eredményben."

A svédek amúgy riasztó különbséggel, 5-0-ra verték a finneket, Zlatan Ibrahimovic hármat vállalt. Németország Azerbajdzsánban nyert 3-1-re, amivel már gyakorlatilag kijutott az Eb-re.

További eredmények: Feröer-szigetek–Észtország 2-0 (C-csoport), Bosznia-Albánia 2-0, Fehéroroszország-Luxemburg 2-0 (D-csoport).

Jegyzőkönyv:

San Marino-Magyarország 0-3 (0-1)
Serravalle, 1000 néző, v.: Pavle Radovanovic (montenegrói)
gólszerzők: Lipták (40.), Szabics (49.), Koman (83.)
sárga lap: Cervellini (29.), Alex Della Valle (73.), Berretti (75.), illetve Juhász (17.), Vanczák (65.)
San Marino: Aldo Simoncini - Fabio Vitaioli (Alex Della Valle, a szünetben), Damiano Vannucci, Michele Cervellini, Giacomo Benedettini, Alessandro Della Valle - Matteo Vitaioli, Fabio Bollini (Simone Bacciocchi, 80.), Manuel Marani (Maicol Berretti, a szünbetben), Pier Filippo Mazza - Andy Selva
Magyarország: Király Gábor - Vanczák Vilmos, Lipták Zoltán (Pintér Ádám, 87.), Juhász Roland, Laczkó Zsolt - Elek Ákos - Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Czvitkovics Péter, 71.), Dzsudzsák Balázs - Szabics Imre (Koltai Tamás, 84.), Németh Krisztián

A csoport állása:
1. Hollandia         6  6  -  - 21-5   18 pont
2. Svédország     6  5  -  1 20-6   15
3. Magyarország 7  4  -  3 18-13  12
4. Finnország      6  2  -  4 11-11   6
5. Moldova          6  2  -  4  7- 9   6
6. San Marino      7  -  -  7  0-33   0

Rovatok