Index Vakbarát Hírportál

Figo, Cannavaro, Völler is innen robbant be

2011. június 10., péntek 12:24

Szombaton Dánia északi félszigetén, Jutland négy városában – Aarhus, Aalborg, Herning, Viborg – kezdődik a 21 éven aluliak 18. Európa-bajnoksága, amely olimpiai kvalifikációs torna is. A legjobb három válogatott – ha Anglia is dobogóra kerül, akkor négy – ott lehet 2012-ben Londonban.

A selejtezőben – ahol Magyarország csoportharmadik lett és nem jutott tovább – meglepetések születtek. A románok az esélyesebbnek vélt, korábban – még Szovjetunióként – kétszer is első oroszokat előzték meg. Az ukránok a belgák, a görögök a portugálok, a fehéroroszok pedig az osztrákok előtt végeztek. Igazi szenzáció, hogy Izland első kontinenstornájára készülhet, miután Németországtól négy pontot vett el, így a címvédő nem lesz ott a tornán.

Korábban olyan későbbi sztárok tűntek fel az Európa-bajnokságokon, mint Rudi Völler (1982), Laurent Blanc (1988), Luis Figo (1994), Fabio Cannavaro (1996), Andrea Pirlo (2000), Peter Cech (2002), Alberto Gilardino (2004), Klaas-Jan Huntelaar (2006), Royston Drenthe (2007), Marcus Berg (2009), őket választották az elmúlt tornák legjobbjává.

A torna két nagy esélyese az angol és a spanyol válogatott. Az angoloknál hárman lesznek a bajnok Manchester United keretéből, ketten, Danny Welbeck és Chris Smalling már a Premier League-ben is bemutatkozott. Érdemes lesz figyelni a Tottenham 20 éves középpályását, Dany Rose-t, valamint a napokban a Sunderlandtől a Liverpoolba szerződő Jordan Hendersont, valamint a Chelsea csatárát Daniel Sturridge-t.

Erős a korábban kétszer első spanyol válogatott kerette is. A Barcelona öt játékost – köztük Jeffrént, Bojan Krkicet és Thiago Alcántarát – adott, a Real Madrid egyet sem. Nagy tehetségnek tartják a Marseille 21 éves védőjét, César Azpilicuetát, valamint a Sevilla alapemberét, a selejtezőben három gólt szerző Diego Capelt és a valenciai Juan Matát. A torna felfedezettje lehet a még csak 18 éves Iker Munain, aki az Athletic Bilbaóban a most véget ért szezonban 35 meccsen 5 gólt lőtt.

A fehéroroszok legjobb csatárukat veszítették el, a torna előtt dőlt ki fél évre Vlagyimir Jurcsenko. A csehek legnagyobb ígérete a Tomás Pekhart, a Jablonec csatára, aki a selejtezőben hat meccsen kilenc gólt lőtt. A 194 centis futballista a Tottenham akadémiáján nevelkedett, a Jablonec idén kölcsönadta a Sparta Prahának, kilenc meccsen hétszer volt eredményes, ősztől már a Bundesligában, a Nürnbergben játszik.

A házigazda dánok a 23 éves Nicki Bille Nielsen góljaiban bízhatnak, aki a törökök elleni felkészülései meccsen is kétszer volt eredményes, február 5-én a spanyol bajnokság 4. helyén végzett Villarrealben is bemutatkozott.

Az izlandi válogatott nagy része már külföldön profiskodik. A legismertebb Gylfi Sigurdsson, a Hoffenheim középpályása, valamint a holland AZ csatára, Kolbeinn Sightórsson, akit a PSV a távozó Dzsudzsák Balázs helyére szeretne szerződtetni, de az Ajax is vinné. Az izlandiak már a németek ellen bizonyították, bravúrokra is képesek, és ami a csoportbeosztásokat illeti, továbbjutásuk nem lehetetlen.

Az izlandiak a házigazda Dánia, valamint Svájc és Fehérorszország mellé kerültek, így bombaerős lett a B csoport, ahol Anglia, Spanyolország, Ukrajna és Csehország szerepel majd. Mindkét ágról az első kettő jut tovább az elődöntőbe, a döntőt június 25-én, Aarhusban rendezik.

Rovatok