Index Vakbarát Hírportál

A Fradi 4000 km-t utazik az EL 2. köréért

2011. június 21., kedd 15:58

Hétfőn Nyonban elkészítették a Bajnokok Ligája és az Európa Liga 2011–2012-es selejtező első két fordulójának sorsolását. A Videotonnak a Sturm Graz lesz az első akadály, az EL-ben könnyebb ellenfelek után norvégok jöhetnek, a Kecskemét nehéz meccsre számíthat Kazahsztánban.

A lehetséges ellenfelek közül az egyik legnehezebbet kapta a Videoton, és Grazban sem örülnek a magyar bajnoknak. Az osztrák klub szurkolói rég vártak ekkora sikerre, a Sturm 1999 után története harmadik bajnoki címét szerezte meg, végig hatalmas csatában volt a Salzburggal és az Austria Wiennel, az arany az utolsó fordulóban dőlt el. A graziak nagyszerűen hajráztak, utolsó hét bajnoki meccsükön csak kétszer játszottak döntetlent, ötször nyertek.

A Sturm játékosa a válogatott Szabics Imre is, aki 33 bajnokin kilenc gólt szerzett, ugyanannyit, mint a bosnyák válogatott középpályása, Szamir Muratovics. A házi gólkirály az osztrák Roman Kienast lett, 19 találattal.

13 válogatott játékosuk van, közte kameruni – Patrick Mevoungou szerződése most járt le –, magyar és bosnyák is. Franco Foda irányításával június 13-a óta készül a keret. Eddig egy új igazolásuk van, a 22 éves Matthias Koch az Altachtól érkezett. Próbajátékon van az a horvát Lovre Vulin, aki korábban a Zalaegerszeg játékosa volt.

A július 13-i BL-selejtezőt nem Grazban, hanem a 13 ezres Hypo Group Arenában rendezik este fél kilenctől, mivel a Sturm otthonában amerikaifutball meccs lesz. A visszavágó egy héttel később, ugyanebben az időpontban Székesfehérváron lesz.

Könnyebb ellenfél jutott a Paksnak és a Ferencvárosnak az Európa Ligában. Az első nemzetközi kupameccsére készülő Paks az UE Santa Colomával kezd. Az andorrai egyesület 1995-ben alakult, – korábban az FC Santa Coloma farmcsapata volt, 1995-ben váltott nevet és lett önálló – 2008 óta szerepel az élvonalban, ekkor nyerte meg a másodosztályt. Az andorraiak tavaly indultak először az EL-ben, a montenegrói Mogrennel szemben a gól sem jött össze, 5-0-val estek ki. A 23 éves védő, Jordi Rubio a keret jelenleg egyetlen válogatott játékosa. A csapat csak negyedik lett a bajnokságban, és elbukta a Sant Juliá elleni kupadöntőt, de indulhat a kupában, ugyanis a Sant Juliá bajnoki ezüstjével korábban kiharcolta az EL-indulást.

A Ferencvárosnak több mint kétezer kilométert kell utaznia Jerevánba a visszavágóra, az Ulisses otthonába. Az örmény csapatot 2000-ben alapították, Dinamo-2000 FC néven. 2009-ben és tavaly is bronzérmes volt. Egy nemzetközi kupaindulásuk van, 2010-ben a hazai 0-0 után 1-0-val az izraeli Bnei Jehuda verte ki őket, így még az Ulissesnek sincs nemzetközi kupagólja. A keretben öt örmény válogatott focista mellett orosz kapus, négy grúz mezőnyjátékos, valamint brazil, kongói és elefántcsontparti is szerepel. Jelenleg a legeredményesebb a 31 éves Artyom Adamjan, aki az Ulisses 18 idei góljából négyet vállalt.

A Kecskemétnek – igaz, egy fordulóval később – még ennél is messzebb, Kazahsztánba kell majd utaznia. Kemény ellenfélről van szó, amely az elmúlt hat évben négyszer lett bajnok és a második helynél egyszer sem szerepelt rosszabbul. A tavalyi BL-selejtezőben csak a harmadik körben és egyetlen góllal maradt alul a Hapoel Tel-Avivval szemben. Nyolc válogatottja van, trinidadi, spanyol, kameruni és szenegáli is. A kazah bajnokság is zajlik, az Aktobe utóbbi két meccsét elveszítette, jelenleg a negyedik. Marat Hajrullin nyolc, a szenegáli Malick Mane hét gólnál tart.

Ha továbbjut a Paks és a Ferencváros, két norvég csapat következhet. Előbbinek a jelenleg második Tromsö, utóbbinak az Aalesund, már ha a Trömső veri a lett Daugavát, az Aalesund pedig a walesi Neath-et. A Tromsö a legészakibb norvég élvonalbeli csapat, az utóbbi három évben kétszer volt harmadik. Legismertebb játékosa a Rosenborggal a BL-ben is szerepelt Sigur Rushfeldt.

Az Aalesund – John Aarne Riise nevelőegyesülete – csak 2007 óta szerepel az élvonalban. Tavalyi negyedik helye óriási bravúrnak számított. Két észt válogatott – Sander Post és Enar Jääger – mellett itt futballozik a korábbi Fradi-játékos, a jamaicai Jason Morrison, valamint Dárdai Pál korábbi herthás csapattársa, a nigériai Solomon Okoronkwo is. A csapat edzője a korábbi 83-szoros norvég válogatott Kjetil Rekdal.

Az EL-selejtező első körét június 30-án, a visszavágót július 7-én játsszák, a Fradi itthon kezd, a Paks Andorrában. A Kecskemét július 14-én kapcsolódik be, otthoni meccse után egy héttel Kazahsztánban játssza a visszavágót. A Paks és az FTC pályaválasztási jogát is felcserélték, mindkét csapat esetében az ellenfél pályagondjai miatt, mindkét klub ugyanis társbérletben használja a stadionját, és a zavartalan lebonyolítás miatt így határozott az UEFA.

Rovatok