Index Vakbarát Hírportál

Bundaügy: 3 futballista, 4 bíró bilincsben

2011. június 29., szerda 13:50 | aznap frissítve

A Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hét embert vettek őrizetbe a fogadásicsalás-ügy magyar szálával kapcsolatban, hárman jelenlegi vagy volt labdarúgók, négyen jelenleg is aktív játékvezetők.

A nyomozás 2009 decemberében indult, a feljelentők között voltak magánszemélyek, illetve a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Labdarúgó Szövetség is. A fogadási csalásokat szervező bűnszövetkezet távol-keleti központú, ezt a külföldön folytatott nyomozások erősítették meg. A keddi akcióban több mint ötven rendőr vett részt a tizenkét helyszínen, ez a letartóztatási hullám csak az első lépcső, csak a nyomozás első szakasza zárult le.

Az őrizetbe vettek között három futballista (K. Zoltán, L. Mátyás, H. Gábor), négy ma is aktív játékvezető (L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János és M. Tamás) van.

A szervezet magyarországi vezetője, K. Z. volt – a Magyar Hírlap információi szerint Kenesei Zoltánról van szó -, aki 2010-ben csatlakozott a nemzetközi bűnszervezethez és annak belső köréhez tartozott.

A fogadásoknál nem konkrét eredményre tettek - legkevesebb 40 ezer, legtöbb 85 ezer eurót - Németországban, Finnországban, Horvátországban, Magyarországon és Szlovéniában, hanem hogy az utolsó percekben esik-e gól, illetve hány gól lesz a meccsen, játékvezetőt, egy vagy több játékost vesztegettek meg. A csalók négyszer jártak sikerrel, egy-egy mérkőzésen 100 millió forintnak megfelelő összeget nyertek.

Ha nem sikerült manipulálni a mérkőzést, a szindikátus tagjai közösen fizették a veszteséget. A távol-keleti központú bűnszervezet klasszikus maffiamódszerekkel is élt, a nyereményekből a már előzetes letartóztatásban lévő tagok is részesedtek.

A hatóságok hat meccset vizsgálnak, a csalók egy hazai élvonalbelit is manipuláltak, de azt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem nevezték meg. Három finn meccsről, két dél-amerikai válogatott találkozóról is szó van, ezekre öt ázsiai fogadóirodánál tették fel pénzt azonos összegekben.

Az egyik gyanús meccs a tavaly decemberi U20-as Argentína-Bolívia volt, amelyen Lengyel Kolos és Selmeczi Krisztián is közreműködött, akik az idei Bulgária-Észtország meccset is vezették, ott négy büntetővel lett 2-2 a végeredmény.

Ha lesz büntető, tízszeres a nyeremény

A Stern információi szerint a bolgár-észt meccsnek szingapúri mérkőzésszervezője (Santia Raj) volt, ötmillió euróval fogadtak rá. A döntetlen körülbelül háromszoros pénzt hozott, a legalább négy gól is körülbelül ekkorát. Ha arra fogadtak, hogy lesz legalább egy büntető, máris tízszeres volt a nyeremény. A szervező, aki a válogatottak szállodáját és fellépését is fizette, akár tízmilliós haszonnal is zárhatott. A magyarok közül egyik sem FIFA-bíró, ilyen szintű nemzetközi meccset tehát nem is vezethettek volna. Ezt a meccset a FIFA is vizsgálja. Argentínában Mocsári Tamás segítette őket, a bolgárok törökországi meccsén Csák János.

A rendőrség a házkutatásoknál lefoglalt 100 millió forintnyi készpénzt. K. Zoltán és a szintén letartóztatott volt élvonalbeli futballista, L. Mátyás az Argentína–Bolívia U20-as mérkőzésre is fogadott, megszervezték a játékvezetői stáb (L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János és M. Tamás) utaztatását. Több százezer euróval fogadtak arra, hogy Argentína 1–0-ra nyer, és az utolsó öt percben lesz a gól.

Az eredményesen manipulált mérkőzéseken befejezett csalás, gazdasági vesztegetés és üzérkedés bűncselekménye történt meg, ha nem, akkor csalás kísérlete áll fenn. Fontos részlet, hogy ez nem az európai bundaügy bochumi szála, amelyben 14 magyar meccs került gyanúba, ott még zajlik a nyomozás.

A nyomozások, a kihallgatások folytatódnak, az ügyészség fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez csupán a pillanatnyi mérleg, tovább folytatják a nemzetközi egyeztetések. A pénz mellett tárgyi bizonyítékokat és adathordózókat is lefoglaltak, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a bizonyítékokat. A gyanúsítottak tagadtak, és panasszal éltek a kényszerintézkedések ellen.

A Pesti Kerületi Bíróságon csütörtökön 9 órától folytatódik az ügy. A büntetési tétel bűnszervezet tagjaként elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás esetén 5–20 évig tartó szabadságvesztés is lehet. Az ügyészség szerint mind a személyi-, mind a bűncselekményi kör bővülhet.

Kenesei Krisztián: Kiállok a testvérem mellett

A rangado.hu telefonon elérte Kenesei Zoltán testvérét, Krisztiánt. A válogatott focista bizalmáról biztosította testvérét és családját. "Ami a legfontosabb, maximálisan kiállok a testvérem mellett, bízom benne – mondta a Kenesei Krisztián, a Szombathelyi Haladás játékosa. - A családja is számíthat rám mindenben, természetes, hogy segítek. Nagyon megviselt, ami történt, de továbbra is részt veszek a Haladás edzésein.

Rovatok