Index Vakbarát Hírportál

3x30 perces meccsek a katari vb-n?

2011. július 7., csütörtök 15:55

A Reuters szerint a FIFA engedélyezheti, hogy a 2022-es világbajnokságon a hőség miatt háromszor harmincperces meccseket játsszanak a csapatok.

Katarban nyáron 40-45 fok is lehet, a stadionokat hűteni fogják, a tervek szerint a hűtőrendszerek 24 fokot biztosítanak majd. "Kicsi az esélye, hogy hőgutát kapjanak a játékosok 24-29 fokos hőmérsékletnél, de ha ennél melegebb lenne, már megnövekszik a kockázat" - mondta Michael Beavon, a stadionok hűtőrendszerének egyik mérnöke.

"FIFA-javaslatként hangzott el: ha 32 foknál több van, megállíthatják a mérkőzést, és a játékvezető háromszor 30 percet játszat kétszer 45 helyett. A játékosoknak rehidratálni kell magukat, hogy végig bírják. Ez persze a tv-közvetítéseket is jelentősen átírná."

A FIFA szóvivője szerint ezt a lehetőséget nem vitatták meg, mert ebben az ügyben csak a Szabályalkotó Testület (IFAB) dönthet.

Katar a pályázatában vállalta, hogy olyan körülményeket biztosít, amelyekben lehetséges a folyamatos játék. Hogy a hőséget elkerüljék, már számos tervvel álltak elő. A legjobb megoldásnak azt tartanák, hogy télen rendezzék a vébét; a meleg ellen műszaki megoldásokkal is védekeznének, egyik futurisztikus tervükben mesterséges felhők adnának árnyékot a stadionokban.

A három harmadnak azért sincs értelme, mert az érvényben lévő szabályok szerint a játékvezető túl nagy melegben most is elrendelhet ivószünetet, ilyenkor a játékosok néhány percig az oldalvonalnál pihenhetnek, és pótolhatják a folyadékveszteséget.

A szabályok jelenleg úgy szólnak, hogy egy mérkőzés kétszer 45 percig tart, hacsak a csapatok és a játékvezető nem egyeznek meg ennél rövidebb időtartamban.

Rovatok